用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 收到音小的信
樓主: siubabe
go

收到音小的信 [複製鏈接]

Re: 收到音小的信

Zenobia 寫道:

Oh, really? I guess she is a teacher, with long hair and wearing glasses, because I'm the first time to that school, I can not sure she is teacher/others, but sure not headmaster, because is a female.    
sorry if I make a mistake
I just want to give some information to other parents who want to know the interview.

Zenobia,

唔使 say sorry 喎!前年沒有老師主考可能今年有呢,無須介懷,無緊要啦!

醒目開學勳章

tlwtlw888,

多謝你咁詳細

wing530,

小朋友剛由幼稚園升上小一,家長好應該在功課上幫上一把,如果孩子有恆常溫習每天所教,應付學校的評估和考試是不難的,故無須上補習班。

音小只在小一新生入學前作一次英文分班試,小一編班有可能基於英文成績,之後由小一至小三都是相同班主任和同一班同學仔,到小四時才會有轉變。

醒目開學勳章

tlwtlw888,

多謝你解答呀!     我就係怕...好似傳統小學咁, 個個家長都要小朋友去補習, 我見好似係個風氣咁! 我自己就唔想小朋友咁辛苦, 我覺得小學應該愉快學習, 培養出學習興趣~   

啊~ 原來小一至小三都是相同班主任和同一班同學仔呀, 到小四時才會有轉變呀, 咁得意

去年是$830,由早上7:10至7:40上車,視乎不同的屋苑。學校網有行車表(在右手面的"按此下載"欄)。

wing530 寫道:
請問係邊度睇到校車個行車表呀? 我上返學校個網又睇唔到, 我想知...係將軍澳要幾耐車程, 同埋around幾點上校車呀, 唔該哂  

[quote]
wing530 寫道:

tlwtlw888,

啊~ 原來小一至小三都是相同班主任和同一班同學仔呀, 到小四時才會有轉變呀, 咁得意

今日叫老公去交咗留位費啦     

想問問大家,現在音小收左既學生,可否繼續參加政府小一派位?

可以[quote]
丸媽媽 寫道:
想問問大家,現在音小收左既學生,可否繼續參加政府小一派位?

醒目開學勳章

>hoho9933,
唔該哂!     我睇到喇, 之前我無留意果個位呀! 我果邊大約7:20am上車呀!   

>tlwtlw888
你講....師徒制的牧養模式, 我記起喇, 簡介會有提過, 不過, 我唔記得左呀, 果日, 太多野聽.....都唔係記得好多野呀!    

>maytmchan,
你係咪已決定比你個小朋友讀音小架喇, 還是做backup呀? 我開頭就做backup架, 因為學費貴麻, 不過, 而家好大機會都會讀音小, 因為我愈來愈鐘意~  

不過, 我都會聽多1間tko

wing530

你係咪已決定比你個小朋友讀音小架喇, 還是做backup呀? ---> 我都有8成機會讀架啦, 大抽獎我應該唔會參加架啦! 我重會報多一兩間直資/私小, 等埋結果先啦. 但我個仔尋晚同我講話好鍾意有樂器學嗰間(即係音小).

聽多1間tko

醒目開學勳章

maytmchan,

我都係8成幾會讀音小呀!     阿仔早幾晚同我講, 佢鐘意作曲喎~    我都係唔鐘意大抽獎, 所以, 我都係專搵d直資同埋私小架~

優才, 我已interview左喇, 等results咋, 優才原本我都好鐘意架, 仲係first choice, 不過, 聽左簡介會後, 就開始麻麻地, 又睇到有topic講紀律方面比較鬆, 我都嚇驚左! 我個人覺得"德育方面"為之最重要囉~   

而家, 我想睇埋"播道"呀!    你係咪都係住呢頭架, 你又知我睇優才~  

wing530

我都有報優才呀, 又係等緊result.  我老公都有同事個女讀優才, 佢一早已經同我地講紀律係爭少少, 但就真係讀得好開心囉.  

咁我target 係直資私小, 咁就梗係一早做定功課啦, 年頭已經睇升小指南啦   

我都有報優才呀, 等緊result.

wing530

個人覺得"德育方面"為之最重要囉 ---->  我都係咁諗, 成績唔好都唔緊要(當然最好就係成績好啦    ), 但品格唔好就實在接受唔到     我個人都係將品格排第一, 成績排第二   

醒目開學勳章

>maytmchan
乜大家都咁o岩呀!     優才, 我都睇下收唔收先再唸喇! 除紀律之外, 我都覺得呢間小學幾好架, 真係讀得開心!     你會唔會睇埋播道呀? 播道8月有簡介會喇~

我target 都係直資私小, 我舊年已開始留意喇, 音小就聽左簡介會(今年)先留意咋~   

我個人都係將...品格排第一, 成績排第二>>> me too!!       

昨日聽到阿仔以前間幼稚園d家長講, 佢地話音小係好難考, 而且, 佢地都有考唔到喎~  

>siubabe
知唔知幾時出result呀? 我記得好似8月頭, 但有朋友講就23/8, 唔知邊個先係呢?   

該用戶已被刪除

wing530,

昨日聽到阿仔以前間幼稚園d家長講, 佢地話音小係好難考, 而且, 佢地都有考唔到喎 -----> 我有個fd 佢姐夫係音中教, 話今年頭一round都7個爭一個位, 所以我前兩晚同佢食飯佢都話我個仔都算幾叻啦!   

不過根據我個仔同我講返佢做咗d 乜, 我覺得其實主要係in 家長囉. 俾到誠意個"主考"知道你係認同學校理念的話, 咁成
數會高好多. 學生o既表現我估只係佔3-4成    所以音小收, 我覺得係我叻d 囉

wing530

我想睇埋"播道"呀 ---->播道我個仔今年個班主任都有叫我考慮呢間, 但我睇過佢地個website, 好似今年先係第一年, 我擔心太新    , 所以尚在考慮中  

醒目開學勳章

>happyallthetime73
唔該哂~   

>maytmchan
係! 第1 round 7 個爭一個位呀, 咁我地都幾叻喎~          我睇都係喇, 小朋友嘅表現佔3-4成, 而家長就佔多數, 講到尾....都係我地叻d呀~         

你有無做profile架? 我有做架, 仲做到 cc下~      唸住誠意分搭夠麻~     

另外, 播道今年9月先第1年咋, 我都有小小驚做白老鼠, 不過, 唸住聽左簡介會先, 又考左先, 如果到時唔收, 咁咪唔洗煩囉~     
‹ 上一主題|下一主題