用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 派唔到心儀中學家長分享心得
樓主: henry1328
go

派唔到心儀中學家長分享心得 [複製鏈接]

Re: 派唔到心儀中學家長分享心得

係唔係〔自行〕果間呀
sorlo 寫道:
有幸入到第一志願, 不過有個同學全級第四, 派左去第八志願

係呀,自行入左, 因為我對個女信女唔大, 所以揀左間女校, ~~~
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

HPChingchingma

最後決定了那間, anyway , congraluation !! 起碼都返回第三志願!! 其實入讀後都仍有機會轉校. 叫呀仔唔好灰心. 我有2個朋友, band1生都派得好差. 另有1個跨區派第1志願...
有實力的學生仍有機會.

BETTYMOMO >>
想找你傾下    

noanswer 寫道:

我問"自行收生"那間中學, 可唔可以叩門, 佢話無叩門位, 我便算了.  最後, 上星期五晚"自行收生"的那間中學自己打電話來說可以收我個女, 我個女現在去了那間學校考分班試. 真係好開心.

政府玩這遊戲, 心臟差d都承受唔到大起大落的心情!  上星期, 擔心, 煩惱, 等電話..... 電話一響全身緊張, 接左電話原來係朋友, 銀行, 電訊公司, 推銷員........(可否叫這些公司在派位期間不要推銷) 簡直難以用說話來形容..... 希望明年的小朋友好運.

NOANSWER >>
你都好好 , 可以入回自行果間中學 , 恭喜    

我叩門都考過自行果間 , 但很多是 KOWLOON 學生走來叩 .
結果都係叩到第三志願   

等電話的心情真係好難過 , 可以望住電話眼也不霋眼的
成個傻婆咁.......

每間叩門位都好少, 叩到第三志願都真係好好
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

anytime都歡迎!! 仲記得我電話?

HPChingchingma 寫道:
你都好好 , 可以入回自行果間中學 , 恭喜    

我叩門都考過自行果間 , 但很多是 KOWLOON 學生走來叩 .
結果都係叩到第三志願   

等電話的心情真係好難過 , 可以望住電話眼也不霋眼的
成個傻婆咁.......

今天真有些意外, 本已放棄對叩門不抱任何希望了. 早上沙曾來電收阿仔. 下午即要註冊, 故我已由大林退學了.

晴媽, 你有冇叩大林? 現起碼有一空位了. 祝各小朋友幸運!   

3KIDSMA >>
我亞仔唔係叩到自行果呀!!
係叩到第三志願.
我都想有得叩大林 , 但係要考 頭 5 名 , 仲要過亞嬸果關. 佢要睇過成績才給你入校務處 .

我識一女仔是培道 , 第一志願派到曾記 .
岩岩跟佢媽咪傾完電話. 原來曾記要 8 月10幾日才有出編班和即時買PE 衫 .

我亞仔學校今年有 11 個派到曾記 , 去年就有 12 個

呢個朋友仲話同學中有人第二志願派到呂中啊 !
而你仔仔又第三可派到大林 . 看來41 網今年唔錯.
可能沙田今年撥多成 70 - 80 個學額有無關呢 ??

我聽同事講, 官塘區呂郭x鳳, 叩門位有50個, 請問有無可能? 我覺得無理由, 唔係教統局規定左咩?

rclamlam 寫道:
我聽同事講, 官塘區呂郭x鳳, 叩門位有50個, 請問有無可能? 我覺得無理由, 唔係教統局規定左咩?

有學生派左去,唔註冊/轉校,咪會有位囉!

[quote]
3KIDSMA >>

我識一女仔是培道 , 第一志願派到曾記 .....[過去果兩屆, 都有第二志願入到曾記, 我仔算號碼排的較後者, 入不到.]

岩岩跟佢媽咪傾完電話. 原來曾記要 8 月10幾日才有出編班和即時買PE 衫 .....[係呀, 原來冇分精英班]

我亞仔學校今年有 11 個派到曾記 , 去年就有 12 個......
[可否pm你仔邊間小學呀, 代朋友問. 你知沙官小下午校今年派成點呀. 朋友仔今年升小六]

呢個朋友仲話同學中有人第二志願派到呂中啊 !
而你仔仔又第三可派到大林 . 看來41 網今年唔錯.
可能沙田今年撥多成 70 - 80 個學額有無關呢 ??......
我只留意到沙曾, 給41網學位這數年一直增加, 由9個學位, 17, 至26個.

3kidsma >>

我朋友都好似你咁諗 . 想到曾記比呂中多咁多位.
諗都唔諗就放第一位.,

可能是女仔 , 比較感性一點 .
朋友個女話考編班試時好悶.
佢學校只有佢一個入到此校.
好唔開心  :cry:
好多同學入到佢既中學喎 ........

3kidsma >>

我朋友都好似你咁諗 . 想到曾記比呂中多咁多位.
諗都唔諗就放第一位.,

可能是女仔 , 比較感性一點 .
朋友個女話考編班試時好悶.
佢學校只有佢一個入到此校.
好唔開心  :cry:
好多同學入到佢既中學喎 ........

培道是中中wor, 沙曾是英中, 仲好了.    
‹ 上一主題|下一主題