用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS 如果校內成績唔達標要用自修生名義考 ? ...
樓主: peterwongpeter
go

DGS 如果校內成績唔達標要用自修生名義考 ?   [複製鏈接]

其实體育,音樂好而又唔是從專業方面發展,對升大學有幾大幫助?有帮助既話有冇普通性?
我認為只是強身健體,陶冶性情,可以識多啲朋友。
香港升大學都是睇主菜—成績,副菜—音樂體育鐘意吃就吃。就算淨吃主菜,唔吃副菜都冇問題,唔會對你前途有咩影響。

myreallizzy 發表於 24-5-6 08:22
回覆 liverpool2023 的帖子

連八強都冇,如何在學界拿獎?團體獎?亦或區賽小獎?頭20%已經叫叻,咁大家標 ...

小學級十叻,但去到B1名校,頭20%都算叻啦!

Sing13 發表於 24-5-6 08:54
其实體育,音樂好而又唔是從專業方面發展,對升大學有幾大幫助?有帮助既話有冇普通性?
我認為只是強身健 ...

我港升大學,如果唔係體藝途徑,係完全只要成績,連課外活動也可以不用,不用副菜,是單餸飯!

myreallizzy 發表於 24-5-6 08:22
回覆 liverpool2023 的帖子

連八強都冇,如何在學界拿獎?團體獎?亦或區賽小獎?頭20%已經叫叻,咁大家標 ...

認同你,自己識人少,身邊嘅運動仔,係冇一個可以家境平平,讀書超班,個人學界攞獎又或唔好8強喇,10強都冇!剛小朋友先話我知,男直又出手撬人走,開既offer 係,可以唔洗考試都可以升班,當然,小朋友間既對話,可能係該小朋友自己覺得係,因為該小朋友話原校要兼顧讀書,深又難,佢處理唔到!

PTL_L 發表於 24-5-6 09:04
認同你,自己識人少,身邊嘅運動仔,係冇一個可以家境平平,讀書超班,個人學界攞獎又或唔好8強喇,10強都 ...

其實呢啲offer係咪教練既offer? ~

認同你,自己識人少,身邊嘅運動仔,係冇一個可以家境平平,讀書超班,個人學界攞獎又或唔好8強喇,10強都 ...

呢個都算文舞雙全,十年都冇一個

DSE放榜|屯門保良局董玉娣中學「超級狀元」趙爾納擅跳舞辯論

https://www.hk01.com/article/653121?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

Derek118 發表於 24-5-6 08:39
我小朋友唔係一線小學,但佢同班同學係級一加跑步全港八強,呢個同學鬥心同好勝心都超強。其實我覺得體育強 ...
有,好少起中學兩者都兼顧到!

mcl233 發表於 24-5-6 09:26

六年級可能得,只要你肯讀band3

mcl233 發表於 24-5-6 09:26
總之學界一完,本校生就會收電話或現場抄牌㗎喇,就算教練開,冇人俾,夠膽開咩?

PTL_L 發表於 24-5-6 09:34
總之學界一完,本校生就會收電話或現場抄牌㗎喇,就算教練開,冇人俾,夠膽開咩? ...

教練始終不是學校,現場抄牌係教練吧~

rsx 發表於 24-5-6 09:27
點會十年都冇一個. 去年SPCC 個狀元都玩辯論,choir.

呢啲似乎輕量級噃~

mcl233 發表於 24-5-6 09:45
教練應該都幾熟校內情況既,不過我覺得各取所需,自己諗自己喇!

"男直又出手撬人走,開既offer 係,可以唔洗考試都可以升班".似乎只有一间男直会有机会这样做。

都好全面,唔係只讀書,只讀書都未必做到超狀,不過佢呢兩類活動,同玩運動相比,用既時間少好多。

猴子爸 發表於 24-5-6 09:49
"男直又出手撬人走,開既offer 係,可以唔洗考試都可以升班".似乎只有一间男直会有机会这样做。

...
供求問題啫

cafeva 發表於 24-5-6 09:46
點會十年都冇一個. 去年SPCC 個狀元都玩辯論,choir.

文武雙全梗係要有運動啦!雖然跳舞跳繩唔係熱門,競爭相對較少,但係都唔係易,全港學屆三年冠!
更加唔係咁多人捨得或夠膽花時間影響學業!

DSE找多一個文武雙全都幾難喎!

mcl233 發表於 24-5-6 09:45

聽說冷門學校的傑出運動員的老師,會全程榜住個學生,唔比人埋身

PTL_L 發表於 24-5-6 09:48
教練應該都幾熟校內情況既,不過我覺得各取所需,自己諗自己喇!

教練求交人,我估,不能作準,始終學術成績係唔係佢負責。不過,都係家長學生自己諗啦,各取所需~

我其實識唔少小學運動仔都成績超班,不過我地學校小學上既好多中二都出國,所以無得印證之後係點

高小某樣個人運動全港學界冠軍,都係精英班,其他 coding, creative d 比賽都冠軍....

如果要埋音樂,有個初小已經8級,某樣學界個人運動冠軍,呢個有機會入港隊.... debate 入埋 gifted programme, 成績頂級,佢立志讀醫架,所以唔會走..... 當然可能最後都要取捨

上面既隊友係已經入左港隊,讀書仲係精英班

其實好多人又讀得,音樂運動都勁,不過相信要求到入醫 level, 又要保持港隊咁就真係難,都係要人生的決擇
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊