用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有多少人升中自二選擇為空?
樓主: Kevin2021
go

請問有多少人升中自二選擇為空?   [複製鏈接]

ChunChunBBchu 發表於 24-1-18 15:55
回覆 Rpp 的帖子

請問可以入咗紙, 但唔去面試的嗎? 會不會有影響的呢?

沒有什麼影響。

回覆 Rpp 的帖子

如果First iin 去IN , 而有得Sec in 唔去, 又會不會有影響呢? 因為有D區, 有君子協定的, 唔去其他學校又會唔會知呢? 唔該

ChunChunBBchu 發表於 24-1-18 16:36
回覆 Rpp 的帖子

如果First iin 去IN , 而有得Sec in 唔去, 又會不會有影響呢? 因為有D區, 有君子協定的,  ...

我當年無諗咁多,只諗咩方法可以自二收個仔,唯有唔去自一。君子協議應該係敲門的,區內幾間學校協議不收區內生。同唔去IN應該影響不到小學校譽。
無學校知自己報邊間的。

ChunChunBBchu 發表於 24-1-18 16:36
回覆 Rpp 的帖子

如果First iin 去IN , 而有得Sec in 唔去, 又會不會有影響呢? 因為有D區, 有君子協定的,  ...
相信校學唔會咁多時間通報. 除非果個學生係在國安黑名單內,教局落咗ORDER 叫學校留意啦...

HK-MAN 發表於 24-1-18 17:17
相信校學唔會咁多時間通報. 除非果個學生係在國安黑名單內,教局落咗ORDER 叫學校留意啦... ...

我諗學校都唔記得有個人申請左無面試。

Rpp 發表於 24-1-18 17:25
我諗學校都唔記得有個人申請左無面試。
有b3收生不足果啲學校可能會出尋人啟示...不過呢類學校冇可能有2ND IN啦?...自我矛盾添sorry...

回覆樓主:

如果學生大超班,有機會在不參加面試下被錄取。

回覆樓主:

當年阿仔自行如果報呂潤財,我估計不去面試,也會被取錄   

回覆 BSCYL 的帖子

我女N7網邊緣人,自1 B1C,自二反而揀左間B1B-C,志在攞面試經驗

BSCYL 發表於 24-1-17 16:26
要看看自己有幾喜歡皇仁, 自一自二選其他學校,見到名次比自己低的在統一抽到皇仁,會否後悔。
如果自行 ...

想問你知唔知軒小升上皇仁的呈度上跟得上嗎?我仔仔軒小級頭二十內,我幫佢只選了自一皇仁因為覺得博大抽獎機會好大,但佢有啲怕自己入皇仁難跟得上

搭嘴
我係上年玩呢個遊戲嘅,自二冇填

blc 發表於 24-1-19 15:07
回覆 BSCYL 的帖子

我女N7網邊緣人,自1 B1C,自二反而揀左間B1B-C,志在攞面試經驗 ...

自二影響不大,只要不抱大期望即可, 不竟越級挑戰在自行階段,成功機率偏低。

回覆 lobbmamee 的帖子

我覺得要睇小朋友的成績. 以我仔(軒銅)的考試成績來睇 (唔係呈分成績), 有幸去到皇仁的話, 我哋都要好落力, 話晒除左兩軒, 其他學校的小朋友都要好叻先入到.

lobbmamee 發表於 24-1-19 15:47
想問你知唔知軒小升上皇仁的呈度上跟得上嗎?我仔仔軒小級頭二十內,我幫佢只選了自一皇仁因為覺得博大抽 ...

好看小朋友自己的鬥心,根底,有若干位其他小學級一在皇仁考100名以外。
兩軒不少升讀皇仁,有的名次很前,亦有百名過外, 對比其他小學一點不差。
軒小級頭20 (按20計), 只要不放軟手腳, 跟上大隊不是問題,但想考級40內,一定要小朋友自己努力。

KD_BB 發表於 24-1-19 17:05
回覆 lobbmamee 的帖子

我覺得要睇小朋友的成績. 以我仔(軒銅)的考試成績來睇 (唔係呈分成績), 有幸去到皇 ...

自行入的,確是無弱手。 但統一抽籤,只要是 Band 1生都有可能抽入。
亦都有個別自行入的,由中一開始,參加不同學會,玩得忘形,考過百名的都有, (當年是每級180人)

HK-MAN 發表於 24-1-17 17:30
供唔起咪賣血賣米青囉..有亞仔做版,你啲米青實有市有價啦...

真係令我大開眼界!
「唔夠錢交學費呀?賣血賣精賣卵囉!…唔好意思,我好幽默㗎。」真係係你咁嘅人喺EK至講得出㗎

猴子爸 發表於 24-1-19 18:12
真係令我大開眼界!
「唔夠錢交學費呀?賣血賣精賣卵囉!…唔好意思,我好幽默㗎。」真係係你咁嘅人喺EK至 ...
係呀人講得出架,馬騮邊識講人話同老前輩交流你都睇唔過眼,死性不改。

BSCYL 發表於 24-1-19 18:05
自行入的,確是無弱手。 但統一抽籤,只要是 Band 1生都有可能抽入。
亦都有個別自行入的,由中一開始,參 ...
大叔,有馬騮覺得我對你講嘢冇禮貌,以後我係咪對你講野要恭恭敬敬,正正經經咁呀

HK-MAN 發表於 24-1-19 19:33
係呀人講得出架,馬騮邊識講人話同老前輩交流你都睇唔過眼,死性不改。 ...

我點會睇唔過眼?EK真係好少你咁樣嘅人㗎,你哋隨便繼續得㗎喇

HK-MAN 發表於 24-1-19 19:36
大叔,有馬騮覺得我對你講嘢冇禮貌,以後我係咪對你講野要恭恭敬敬,正正經經咁呀 ...

我幾時話你對前輩冇禮貌?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊