用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2023 DSE成績分析
樓主: Sing13
go

2023 DSE成績分析   [複製鏈接]

liverpool2023 發表於 23-12-26 17:35
如果有校友家長認為香港傳統名校有可能是優勢,那不是正代表他們也認同傳統名校優於非名校嗎?

說到底, ...

「香港傳統名校有可能是優勢」,這個只是你的觀點。純計以上嘅例子,有用腳投票不考慮母校。

piyohk 發表於 23-12-26 17:29
“Proud of” 諗多咗啦。
以上嘅例子,有能力嘅,母校不作第一優先次序。
平凡嘅,諗住躺平食老本,期望指 ...

說到用腳投票的時候,我想想,我身邊父母讀地區名校畢業,讓子女讀傳統名校的,遠遠比讀傳統名校而讓子女讀地區名校的多(根本就沒有)。

不知道為什麼呢?

Sing13 發表於 23-12-26 17:39
入左傳統名校,將來有冇人關照好難想得咁長遠。
直接係中學階段有咩好處呢?
1. 幫手安排假期遊學團(其實 ...

(來自非傳統名校)睇政府醫生,即刻安排檢查,開新嘅藥,直接受惠。

piyohk 發表於 23-12-26 17:44
「香港傳統名校有可能是優勢」,這個只是你的觀點。純計以上嘅例子,有用腳投票不考慮母校。

...

這句不是你在77樓引用你其中一位朋友嗎?

再者,既然是統計,就你所說的4個例子,只有1位選擇不入讀,另外有2位是選擇讀,還有1位是無法入讀。這個不也是證明父母還是「多數」想子女仍然讀傳統名校嗎?

如果你一直的意見,只是想表達:不是所有100%傳統名校父母也認同傳統名校比地區名校好,那麼,我是認同的!

不過,那其中的唯一的一位,是不是只是想上國際學校呢?還是想選地區中學?

liverpool2023 發表於 23-12-26 17:45
說到用腳投票的時候,我想想,我身邊父母讀地區名校畢業,讓子女讀傳統名校的,遠遠比讀傳統名校而讓子女 ...

又係你的例子。不如講,全港家長只讓孩子入讀傳統名校;非傳統名校,不讀。
以上三個例子,已經有唔同嘅安排。

liverpool2023 發表於 23-12-26 17:39
你說的情況,就是我前面回應的

當你身處那些學校,即使你不主動,你也會被主動相認(兄弟情)。

兒子工作圈子,名校非名校都有,他又咁樣講,名校係多啲人,因為請人不是睇學校,不是睇成績,到一面試就心中有數。

LC仔及DB仔私底下可以好friend ,因為他們都知道極少部份校友係非常非常之串,乞人憎,自己友都覺得討厭。

他們都覺得師弟們現在多咗d書蟲,冇咁醒目,如果喜歡齋讀書,唔係學校玩及學其他嘢,應該去其他地區名校,空番個位出嚟。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

liverpool2023 發表於 23-12-26 17:50

這句不是你在77樓引用你其中一位朋友嗎?

傳統名校始終要有成績作為主菜,冇成績時,過幾年名氣亦都隨之而走。

piyohk 發表於 23-12-26 17:56

又係你的例子。不如講,全港家長只讓孩子入讀傳統名校;非 ...

不是你先引用自己的例子先嗎?

Sing13 發表於 23-12-26 18:19
傳統名校始終要有成績作為主菜,冇成績時,過幾年名氣亦都隨之而走。

要幾耐名氣才過,真是好難講
名氣和成績,個比例幾多?
呢個亦係無一定的答案

只是,肯定不是所有人都以成績作唯一考慮!否則,不會常有人問地區1A vs 傳統1B名校?

我個人認為,選校不會只看成績,要知道成績背後的原因,有人日夜苦讀而成績1A,我自己不打算苦讀,去1B輕鬆入大學不是更適合嗎?這個沒有一定答案,看各人自己上學的目的。

ANChan59 發表於 23-12-26 18:16
兒子工作圈子,名校非名校都有,他又咁樣講,名校係多啲人,因為請人不是睇學校,不是睇成績,到一面試就 ...

如果喜歡齋讀書,俾我選既話,亦會選地區名校,唔想做隱形人,亦唔想唔是主力讀書既人影響自己。

bettyay 發表於 23-12-25 09:12
時有聽過名校有人際網絡,有時可能都要睇孩子本身個性,如果性格較活躍好動,多參加課外活動,容易識人! ...
根據經驗,靚仔靚女網絡自然強

liverpool2023 發表於 23-12-26 19:01
要幾耐名氣才過,真是好難講
名氣和成績,個比例幾多?
呢個亦係無一定的答案
非常同意,小朋友在1b 考前10 好過去 1a 考到唔知去邊
上大學最好,只睇成績,不睇學校,隻馬有鬥心,band 3c 都一樣入大學

piyohk 發表於 23-12-26 14:06

港島區兩間男校,另1間永遠名校,不同年代。

我突然間明白你講乜既,ching原來有料到。

ANChan59 發表於 23-12-26 16:46
你這個例子,我會改為上司是旦LS或者DBS師兄,如果見到兩個申請同一職位,只有一個位,兩個申請人,都empl ...

人之常情 正常人都會甘做。

mimwing 發表於 23-12-26 19:58
根據經驗,靚仔靚女網絡自然強

如果是靚仔既話,俾我老虎都去男女校

Sing13 發表於 23-12-26 20:38
如果是靚仔既話,俾我老虎都去男女校

甘咪要小心再小心。

其实(明)校網络有冇用, 都睇人

我中學有两個best friends, 一個friend, 每一個礼拜最少有幾日向佢屋企訓, 佢呀妈直情好似要養多個仔咁, 我大學畢業后, 佢重叫我去佢屋企間公同度做, 不过個做左一個星期就走人, 因為细过時, 唔識野, 只當佢係best friend, 大过先知人地咁有錢, 我地返而行远左, 依家佢係人大政協, 見面時, 只会講下细过d野.
另一個畢業后先知佢係某香港家族既孫, 已前玩得好close, 而家返而小見了.

既然自己又唔係冇食开, 又唔係養唔掂屋企, 就無謂癡人d 金康, 又或者比人地話自己有乜乜今日, 全靠边個边個啦

所以, 我覺得埋样野真係睇人既性格

都係果句, 假設個络好有用, 你覺得你今日既成就係咪全靠個網络, 或你今日成就有幾多成係靠個網络所賜呢?

twhkleung 發表於 24-1-1 11:56
其实(明)校網络有冇用, 都睇人

我中學有两個best friends, 一個friend, 每一個礼拜最少有幾日向佢屋企訓,  ...
所以我会重視間學校既教學質素, 其它都係minor

bettyay    發表於 24-1-1 13:17

非常同意。與其喺度唸邊間學校有咩野網絡,第時可能幫到小朋友,點解唔盡力教小朋友,讓佢知道自己有能力去幫人,好過比人幫。

Ababe 發表於 24-1-1 12:22
非常同意。與其喺度唸邊間學校有咩野網絡,第時可能幫到小朋友,點解唔盡力教小朋友,讓佢知道自己有能力去 ...
同意!做好自己做有能力幫人的一位

如先前所講,選校先以成績、選科、學校性別、活動配合、交通等較好!網絡嘅嘢有冇用,睇孩子造化好了

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊