用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 多謝
樓主: rabbittwin
go

多謝   [複製鏈接]

dekiti 發表於 23-2-22 20:55
我SJC SPC時間差45min聽日試下打去SPC改時間,有可能嗎?
或者如果乾脆遲到仲可以in嗎 SPC...?
...

改得到嗎?

hkpapa852 發表於 23-2-23 09:14
EDB又靜靜推行教改,立法會上週已通過日後6年中學都必須學習「新中史」科,恐怕過兩三年後會變埋必修科:

...

之前有所耳聞,無諗到咁快。不過現任教局應該唔會想孭呢個「鑊」,所以短期應該唔會變文憑試必修。

7-seven 發表於 23-2-23 13:22
之前有所耳聞,無諗到咁快。不過現任教局應該唔會想孭呢個「鑊」,所以短期應該唔會變文憑試必修。
...

該嚟嘅始終都會嚟! 都唔驚得咁多啦。

回覆樓主:

https://hk.news.yahoo.com/%E5%90%8D%E6%A0%A1%E8%81%96%E8%8B%A5%E7%91%9F%E5%A4%96%E5%85%A9%E8%A1%80%E8%A1%A3%E7%94%B7%E8%AB%8B%E9%A1%98-%E6%B6%89%E5%8E%BB%E5%B9%B411%E6%9C%88%E6%A0%A1%E5%85%A7%E5%AD%B8%E7%94%9F%E6%AF%86%E9%AC%A5-234345333.html

什麼情況?

Szetimmy0225 發表於 23-2-23 15:07
https://hk.news.yahoo.com/%E5%90%8D%E6%A0%A1%E8%81%96%E8%8B%A5%E7%91%9F%E5%A4%96%E5%85%A9%E8%A1%80%E ...

琴日見到

https://www.hk01.com/article/870216?utm_source=01appshare

拔萃男書院被指爆圍毆事件 校方:數名中一生肢體衝突 已罰4人 (hk01.com)

公平少少,大家都有細路仔玩的情況.無需過度解讀.搞到拉橫額,似乎是大人難解心頭個根刺.

雖然話校園暴力,望落好得人驚,或者對於細路仔而言,只不過一時玩下咋

回覆樓主:

年少輕狂! 不過幾個揪一個就過份左! 隻揪就冇野好講。

medicine    發表於 23-2-23 20:40

medicine 發表於 23-2-23 20:28
拔萃男書院被指爆圍毆事件 校方:數名中一生肢體衝突 已罰4人 (hk01.com)

公平少少,大家都有細路仔玩的 ...
聽聞該家長係要求學校要將對家小朋友被退學!亦聽聞SJC家長係唔支持拉橫額家長,因為校方、警方已介入,小朋友已被停課1段時間,只係拉橫額家長覺得懲罰不夠亦不滿意!好似務求要迫使小朋友退學咁!

Szetimmy0225 發表於 23-2-23 20:33
年少輕狂! 不過幾個揪一個就過份左! 隻揪就冇野好講。

最吊詭係星展學生入院後表示有自殺傾向,但家長冇報警亦出院後照俾小朋友返學?!「4名同學用藍球掟向一同學,倒地再用腳踢」係欺凌事件!

PTL_L 發表於 23-2-23 20:38
聽聞該家長係要求學校要將對家小朋友被退學!亦聽聞SJC家長係唔支持拉橫額家長,因為校方、警方已介入,小 ...
是的呀,家長過度解讀.

PTL_L 發表於 23-2-23 20:40
最吊詭係星展學生傷院後表示有自殺傾向,但家長冇報警亦出院後照俾小朋友返學?「4名同學用藍球掟向一同學 ...
所以咪話係細路仔玩下咋,一時童言無忌也

medicine 發表於 23-2-23 20:42
所以咪話係細路仔玩下咋,一時童言無忌也
星展單嘢應該累積喇,因為有自殺傾向,港島體藝又未必一樣,但都不可取!

回覆樓主:

如果真係四個打一個, 重要打到入院都檢查出有傷, 我個人就一定吾會算數。

DD仔 發表於 23-2-22 10:44
有家長話俾我知,SPC 中文5+% 2020 同埋2021大約都係17%, 如果2022都係差唔多,我計過喇,喺我嗰個DSE 中 ...

SJC唔俾改,為有去DBS/SPC,起碼有2個機會啦..之前見過SPC,希望機會會高D

PTL_L 發表於 23-2-23 20:38
聽聞該家長係要求學校要將對家小朋友被退學!亦聽聞SJC家長係唔支持拉橫額家長,因為校方、警方已介入,小 ...

我覺得呢單又唔似欺凌,其實已經罰得唔輕,要迫到人哋無書讀又過分左……

14歲玩12歲,另一單4個玩1個,武力唔對等

Mchacha 發表於 23-2-23 21:14
我覺得呢單又唔似欺凌,其實已經罰得唔輕,要迫到人哋無書讀又過分左……
...

其實迫退學生一定比俾機會學生改過更易,如果SJC迫退學生既話,呢間名校真係要起個人心目中要從新訂位喇!

7-seven 發表於 23-2-23 21:26
14歲玩12歲,另一單4個玩1個,武力唔對等
14歲同12歲果兩個係對打㗎,唔係被打或被玩或玩。

PTL_L 發表於 23-2-23 21:30
14歲同12歲果兩個係對打㗎,唔係被打或被玩或玩。

我見報道中提到「襲擊」、「被襲」等字眼,所以可能誤會咗。年齡懸殊我都係同情弱者(傷者)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊