用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 方方樂趣幼稚園 (愉景新城)
樓主: AveryMak
go

方方樂趣幼稚園 (愉景新城) [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 方方樂趣幼稚園 (愉景新城)

hi cindylmw & jessie

我囝囝無係方方讀playgroup,我一直同佢去旺角個邊返,不過我個人覺得,如果打算比佢係方方讀n1既,都可以考慮既,因為開學個陣見到有D小朋友同老師好熟,根本不須家長一起,原來個小朋友之前是在方方返playgroup,可能對日後適應可能會有幫助。

醒目開學勳章

AveryMak

頭先老師打比我,話囝囝今個星期大致都ok,但專注及表達方面都唔係好得,成日坐唔定,又唔肯講野,成日只係指要人估,要老師成日叫住佢,真係好難教         

你打算幫囡囡報邊間呀,我心目中有兩間,一間係荃灣(pls check pm),頭先我問老師,佢話方方係活動教學(嘻嘻 我真係乜都唔知架 ),下學期會開始畫線條,到k1開始有普通話,大約11月開始就會學寫字,好似好快咁。但係囝囝真係好喜歡方方,成日叫住 "方方樂趣",朝早叫佢起身無反應,一話返學啦,叔叔(校車)唔等啦,佢就會好快咁彈起身,好好笑

我check過pm, 你無info係入面; 係咪未pm呀??   

老師好耐都無打電話俾我, 等我星期一打電話去了解

醒目開學勳章

AveryMak

我有架,可能技術上問題啦,請你再check

老師都好少打比我,今日突然打黎,都嚇了我一跳。我囝囝都無話過鍾意,我係睇佢既表現估o者,點都好啦,我都會好似你咁報佐先,如果好彩考到再決定

冬季校服方面,我打算每樣只買1件算啦,都唔知會唔會讀下去,但我看幼稚園天書,好多都要 $7xx.-,所以我諗屬一般啦,不過打針就唔算貴喎,我之前帶囝囝去打,每次都要過$400.-呀   

PUKU,

Check PM.

冬季校服我都同你一樣, 每樣做一套。我依家考慮洗唔洗俾囡囡打流感針?

水痘之前打左, 就唔駛打。

hi, 各位靚媽媽,

我仔而家15個月, 都諗住出年係方方讀 pre-nursey, cos 我住愉景新城架... 不過諗住阿仔k1果時會搬出香港果邊, 所以都係諗住讀1年lor... 吾知甘樣會吾會對小朋友無甘好呢? 剛剛適應左間學校又要轉新環境? 可吾可以比少少意見我呢?  另外, 我見方方有主流班 & 國際班, 你地報咩班呢, 係吾係都係一樣學費架 ?? sorry, 實在大多問題啦... 請幫幫我呢個新手媽咪啦 !!

wilfredchan 寫道:
hi, 各位靚媽媽,

我仔而家15個月, 都諗住出年係方方讀 pre-nursey, cos 我住愉景新城架... 不過諗住阿仔k1果時會搬出香港果邊, 所以都係諗住讀1年lor... 吾知甘樣會吾會對小朋友無甘好呢? 剛剛適應左間學校又要轉新環境? 可吾可以比少少意見我呢?  另外, 我見方方有主流班 & 國際班, 你地報咩班呢, 係吾係都係一樣學費架 ?? sorry, 實在大多問題啦... 請幫幫我呢個新手媽咪啦 !!

Hi wilfredchan,

我都係多數俾囡囡讀一年 nursery, 我已經準備報九龍塘的k1, 所以我唔會覺得你的做法有唔妥。 :  :  因為, 佢地仲細唔會話特別同一d小朋友好好朋友, 唔捨得; 而且k1的老師一定唔同n1; 所以即使係到讀, 囝囝都要重新適應。

今年的本地班 學費 $2950/mth, 國際班 $2850/mth (not sure, 總之平過本地班, 因無中文)
$1000 雜費/half yr; $600 夏季 and $7xx冬季。

囡囡現在讀緊本地班, 有中文, 英文 (外籍老師) 及常識。囡囡依家回家整日唱兒歌, 睇佢幾開心。你可以打電話去學校免費參觀先決定讀唔讀。

上年, 我, hubby 及囡囡一齊參觀過方方及綠陽; 先決定讀方方;唔駛心緊。

PUKU,

Check pm.

AveryMak

吾該晒你, 我諗我都係會報方方架啦... 剛剛打左電話去諗住過幾日去參觀佢ga校舍tim

我想問o下有冇媽咪俾小朋友o向方方番過playgroup呢?
有冇收費&上課時間o既資料呀?

我近日好頭痛呀,想o向番荃灣區內搵一d由幼稚園開辦o既playgroup,但又好似冇乜選擇...大家有冇建議咁呢?
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

醒目開學勳章

AveryMak 寫道:
我依家考慮洗唔洗俾囡囡打流感針?

水痘之前打左, 就唔駛打。

AveryMak

流感同水豆針囝囝之前都打左,不過我琴晚睇下張針咭,流感原來係上年10月22日打,即差不多要再打,而方方張通告又話要10月1日前交回,咁咪即係無得打

醒目開學勳章

tsznok

我囝囝冇係方方讀過playgroup,但收費及上課時間的資料,你可到方方網頁(www.funful-schools.com)查看,我記得在報名表內有寫上這些資料。

至於荃灣由幼稚園或幼兒園辦既playgroup,據我所知以下幾間都有:
     海濱----慧中幼稚/兒園
       麗城----聖文嘉幼兒園

puku,

因為我無想過係方方打針, 所以, 我無留意。

醒目開學勳章

AveryMak

我都係,所以琴晚至睇到。   

PUKU,

Reminder

醒目開學勳章

AveryMak

哈哈    我交左啦,唔該晒

醒目開學勳章

AveryMak

Please check P.M.

PUKU,

你有無試

醒目開學勳章

AveryMak

我仲未睇呀,等我今晚睇睇先,唔該晒你提醒我呀。

我D信寄出未呀

PUKU,

大部份已經寄左去
‹ 上一主題|下一主題