用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同vs 英華
樓主: angelzhu520
go

港同vs 英華   [複製鏈接]

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

兩間好唔同...

港同件事係個家長亂投訴,仲傻到向散仔協會寫信,人地IN咁多人,老師咁得閒同你洗腦。如果見下黑罩,就被洗腦,你唔好出街。當然啦,砌生豬肉,幾唔合理都得。

呢件舊聞,見到就想笑。

莫非留言者係投訴人......

legolas625 發表於 20-9-10 18:34
港同件事係個家長亂投訴,仲傻到向散仔協會寫信,人地IN咁多人,老師咁得閒同你洗腦。如果見下黑罩,就被洗 ...

咁其實黑色頭髮有冇問題?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

angelzhu520 發表於 20-5-17 13:53
原本一條心港同,收到英華call waiting。
Background:
家住九龍,屋企得一個小朋友,唔考慮學費。小朋友記 ...

追完故事,觀眾投票結果一半半,最後去左邊呀?

triceramum 發表於 20-9-10 23:32
佢問我同事老公有無罷工(佢係醫護),咁都估到個取態啦。

嘩.....問d咁既問題

回覆 Awyleung 的帖子

面試時候有家長話「我個仔鍾意MTR」,校長打斷佢問「對舊年破壞MTR事件點睇」,因二面whatsapp群組分享面試問題都有涉及對香港過去及未來嘅看法。大家交流後嘅感受。

回覆 legolas625 的帖子

醒目開學勳章 王國長老

momojustin 發表於 20-9-12 19:48

面試時候有家長話「我個仔鍾意MTR」,校長打斷佢問「對舊年破壞MTR事件點睇」,因二 ...

英華在面試時係不嬲都會涉及時事題,但不宜單純以一題半題判斷校長/校方政治取向

回覆 Charlotte_mom 的帖子

回覆 momojustin 的帖子

其實學校已經即時澄清咗,作為家長我認識嘅老師都非常專業,對學生嘅關愛真係家長都感受到,同學家長都有不少任職警員,說話完全唔顧學生感受,呢啲唔係港同氛圍,一啲都唔港同,我就認為冇乜可能。https://www.master-insight.com/%e6%b8%af%e5%a4%a7%e5%90%8c%e5%ad%b8%e6%9c%83%e5%b0%8f%e5%ad%b8%e6%a0%a1%e9%95%b7%e9%bb%83%e6%a1%82%e7%8e%b2%ef%bc%9a%e5%ad%b8%e6%a0%a1%e6%b3%a8%e9%87%8d%e6%ad%a3%e5%90%91%e6%95%99%e8%82%b2-%e7%b5%95/

請勿偏離主題,如涉及任何政治討論,請移玉步到親子王國時政擂台,謝謝合作。

momojustin 發表於 20-9-12 19:48

面試時候有家長話「我個仔鍾意MTR」,校長打斷佢問「對舊年破壞MTR事件點睇」,因二 ...

考小一,要問政治議題?有必要嗎?
答問題考智慧,問問題同樣考智慧!

反感!

73662710 發表於 20-9-14 13:17
考小一,要問政治議題?有必要嗎?一個小學老師以為自己有無尚權威,有些家長可能唔知比佢高幾多班,在各 ...
如果當時事題睇呢?

回覆 73662710 的帖子

有無必要見仁見智。特殊時期screen掉不符合學校理念嘅家長更容易達成家校合作。

考小一,要問政治議題?有必要嗎?一個小學老師以為自己有無尚權威,有些家長可能唔知比佢高幾多班,在各 ...

agree

考小一,要問政治議題?有必要嗎?一個小學老師以為自己有無上權威,有些家長可能唔知比佢高幾多班,在各 ...

Totally agree with you. Such Disgusting behaviour !!!

回覆 Charlotte_mom 的帖子

呢啲時候,我係校長就會避開敏感議題,稍一不慎,一句說話上咗報紙,隨時被撻伐。學校要避開風眼,更加要步步為營。
‹ 上一主題|下一主題