用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍灣德福幼兒園 N1/IN1 2005~~入黎傾吓啦! ...
樓主: christieman
go

九龍灣德福幼兒園 N1/IN1 2005~~入黎傾吓啦! [複製鏈接]

Re: 九龍灣德福幼兒園 N1/IN1 2005~~入黎傾

我都係想幫囡囡報讀九龍塘既幼稚園, 首選係一條龍果D, 培正, 宣道呀....其實而家都頭痛緊幫佢報邊幾間. 因我有返工, 唔可以請太多假同佢去INTERVIEW....ST.CAT我唔會報, 睇個女都係鍾意玩多, 聽講ST.CAT迫小朋友讀書都迫得幾緊...你地會報邊間呀? 分享下  

patlo,

一講到小學我就頭痛啦,到依刻都"目念"唔掂, 不過...大把時間,揀咗幼稚園先啦!

mumepen

我會報st cat,約克....我都會報多幾間,羅多d經驗嘛, 但未"目念"到再報邊幾間,多數會報d英文幼稚園,一條龍果D我唔"目念"架啦,其實我覺得最難唔係揀幼稚園,最難係撬開我個仔把口叫佢講野,佢平時係屋企咩都講,但一見到陌生人就叫極佢都唔肯同人講野,校長有時見到我個仔,捉住佢同佢講吓早晨,但佢把口死都唔肯開,點interview呀.... interview表現唔好報咩都冇用啦...

我都擔心我個女interview唔掂...你個仔對住陌生人唔講野都好過我個女...佢一開口真係 "語出驚人"...又串又無禮
有一次我老公既朋友上來坐, 佢一見人就一支箭咁跑返入房~ 然後好大聲咁叫我: 媽咪, 快d入來啦, 哥哥好哀架!
當時我真係企左係度...

hi mumepen,

其實你有冇買d關於禮貌既書同佢講架? 又串又無禮貌~其實你知唔知點解呀? 會唔會睇得電視多又或者自己講野都係咁佢先至會係咁呢?   其實我只係問吓,因為有時我都會見到有d小朋友會係咁! 好想了解一吓d小朋友個心態, 我個仔有時都冇咩禮貌架,我次次都會話比佢聽你咁樣係無禮貌架唔好學呀...再教番佢正確既態度law...我自己都係唔識教架...咪唯有睇吓d教仔既書同上吓d教仔既course law..D course 又正又唔貴幾十蚊上兩堂都幾抵架...

我有同佢講道理架~ 一時work一時唔work.
最主要係佢平日同婆婆住, 我weekend先會帶佢返屋企, 太多人錫佢同寵佢, 咪變成而家咁...無乜家敎  :cry:
同埋佢個性格好硬頸, 你越要佢同人講早晨, 佢就越唔講

mumepen,

咁你就慘d,其實我同你一樣都係係婆婆度住架,但我阿媽屋企有位,可以同阿媽一齊住,weekend先一齊返屋企住,而且我份工又自由,間唔中請吓假(唔扣錢架) 陪吓個仔,多d親子時間,所以可以先至睇住個仔睇得緊d咋....

其實小朋友好哀架,你愈叫佢做佢愈唔做,我個仔都係咁,但有人曾經教過我,你要自己叫人先,佢會慢慢咁學你,如果你見到佢叫人,你一定要讚佢,慢慢佢就會叫架啦..我個仔初初去完街番到屋企成日唔除鞋周圍走,我教佢番到屋企一定要除鞋,但我教極佢都唔做,後來有個人教我,一番到屋企我就大大聲講"等媽咪除鞋先~~等媽咪罷好鞋鞋先" 你要做幾次架...慢慢呢佢就會學你架啦...當我見到佢番到屋企除鞋時,我就大大聲講"嘩叻叻仔喎...你識得罷鞋鞋喎"重複幾次(多稱讚唔好吝嗇),佢現在番到屋企自動自覺除鞋lu...希望可以幫到你同唔好嫌氣我多事啦

hi all mami,

11/11 親子旅行去大棠荔枝莊喎,$50車費,$68膳食有A餐同B餐,唔知有冇得自己帶呢? 我阿媽話自己帶同D媽咪一齊share咪仲好 ......你地會一個人定兩個人同小朋友去旅行呀? 我覺得如果兩個大人去都幾貴  

christieman thanks for your opinion
但我諗我要敎左我媽咪先, 跟住先到個女... ^o^

我岩岩搵到個url:
http://yl.hk/taitong/index.htm

哩個係咪親子旅行既地點呀? 如果係的話好似幾好喎...
我會羅假去, 老公請到假都會一齊去  

christieman 你做乜野工架? 咁自由既....我都想可以得閒請下假陪下個女  

mumepen,

係呀!係依個呀! 如冇意外應該會同老公一家三口一齊去 到時見啦,不過未知你個小朋友讀邊班?

我咪返office工law..不過依間公司係canada公司,所以老細係canada,成間公司d人都係受薪既,所以唔會有人理你,我咪有時遲d返,有時放早一兩個鐘,當然我都有阿head啦,佢都好易話圍,有時佢出trip我咪成機蛇王law ....

我個女讀 N1F 架, 我好遲先決定畀佢讀幼兒園, 所以報唔到上午班, 我無記錯你個仔應該係讀上午班, 係咪呀?
你間公司就好啦~ 我都想可以咁free.....但我份工, 個老細就坐係我隔離  

Dear all mami,

請問你地有冇唸住在校訂購圖書呀? 如果有唔知你地訂咩書呢? 分享吓啦!

我想訂storybox雜誌同mr. xx and miss xx $280果套. phonics考慮中, 諗住到時去學校睇下先.

仲有11月11日, 我一家三口都會去學校旅行ga, 到時見面啦.

Cheers,
Pat
我叫璇璇, 英文名係Kyna, 2003-05-31出世. 我全家都係5月生日o架

我只訂咗mr. men and Little miss $280果套, 請問storybox雜誌很好嗎? 比d comment 啦! 因我8號唔得閑去學校睇呀 thanks

我都係睇佢個張傳單咋, 所以到時去睇下先confirm.
我叫璇璇, 英文名係Kyna, 2003-05-31出世. 我全家都係5月生日o架

all mami,

我報咗st cat. 但interview date 係11月11日,係我地既親子旅行,我想問你地會in定開放棄呀? 我好煩惱呀!可否比d意見呀?     

Christieman :

你幾點interview 呀, 如果早可以自己撘車去, 如果就唔到時間, 我會選擇 in, 唔係將來會後悔.

我會一家三口去,

may58

嘩! 好耐冇見你上黎啦!
我果日9:30am interview, 我有唸過in完搭的士過黎德福,但我問過人一定趕唔切,其實我之前好想入st cat,但我有個朋友個女讀緊,佢話學術上無可口非佢係好,但德育方面就唔係咁好, 此終係商業,叫我唔好抱好大期望佢係一間好好既幼稚園(我朋友覺得),我聽完我個朋友講,我都唔知in唔in好? 仲有呀佢話school fee原本$3,300加到$3,600,咁"毛母"利,加埋校車total4500,仲唔包書簿費,什費,茶點費,比起你你讀唔讀呀?   please give me the comment.

咁好呀你結婚記念日,真登你開心呀   

hi christieman,
有得in當然唔好放棄啦, 一個機會始終係個機會.
in完佢收左你的話, 到時你先考慮讀唔讀都唔遲.
你揀佢都好過佢揀你!!  
in完你可以自己搭車過來元朗join返大隧架~ or或者你有冇試過打去 st.cat 改in既時間呀? 問下有冇得改都好呀

hi all,

I have sent application forms to St. Nicolas and York today. But my hubby doesn't like York very much as he finds York is quit commerical oriented after he knew that there are more than 10 classes for nursery classes. I will also send form to Stafford.

My hubby said that teachers in Telford are nice. He doesn't want to admit another school, but he doesn't know the academic performance of Telford... That's why he doesn't stop me to send application forms to other schools.

Today, I have chatted with the 吳主任 and asked about the information of IK1-IK3. She said students will learn phonics from K1 and there will be dictations when they are in K3...Similar to the other famous Kinder...

I didn't buy any book today. Before the visit, I planned to buy the Mr. Men and Little Miss ($280). But it's just 10 CDs without books.

Cheers,
Pat
‹ 上一主題|下一主題