用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 談談沙田小一06/07選校...請bk parents分享與教路 ...
樓主: lamloloo
go

談談沙田小一06/07選校...請bk parents分享與教路 [複製鏈接]

Re: 談談沙田小一06/07選校...請bk parents分享與教路

乙部要填晒15間,請問大家會點排?

Re: 談談沙田小一06/07選校...請bk parents分享與教路

我記得第一次得5分揀一呂唔收(意料中事?)
統一派位時甲部(1)跨區填喇沙,(2)依然填一呂,(3)無填
乙部1再填一呂 ,跟住全部15間填晒....就比我中左。所以
其實都好睇隨機number前唔前同運架!

ww1222

me too....
i think it's quite difficult to fill in for 15 nos. of primary school ..... i still haven't decide how to set the priority..... i think the 1 st school is most important descision making on my side....

lamloloo

係呀, 仲有小小時間唸統一派位咋.   

btw, 請問各位講o既培橋報名費同學費幾多呢?

I am still confused with the system.... Please help.

In the Central Allocation, do I pick 15 schools which is within my net (no. 89) or Shatin distict?

我囡囡 是 91 校網的, 現在讀緊 保良局 吳多泰幼稚園

大家無乜提 保良局朱正賢既 ?
睇番新出的 升小一雜誌
小六升 Band 1 中學的百分率都唔差喎!
同沙呂, 一呂, 培基都有得比.
(from 明報全攻略)
沙呂  61%
一呂 61%
胡素貞 60%
保良局朱正賢 57%
保良局蕭漢森 52%

心目中想報
沙呂, 培基 & 朱正賢
唔知點排 填表

bowling68>>
你囡囡好瞼熟 ,  不知我們是否認識???
我囡囡都讀緊 良局 吳多泰幼稚園.
亞女肯定讀朱正賢啊!
去年有一女生是 吳多泰學生 ,
考到頭二, 三名 . 而一般由該幼稚園學生
出來都讀得好好嫁

9月9日家長座談會 , 你會到嗎?
而9月12可取小一入學申請表呢 , 仍未有決定???

請 CHECK PM !

yes, 瑩瑩.  09/09 當然去啦!  唔知派唔派到 朱正賢?  可能自行派位先 博下沙呂或培基先.

BOWLING>>

哈哈 !!
真係是你    

瑩瑩和程程生日好近,連樣子都似埋 ,你張大頭相居然可呃到程程爸,佢和我都話你個囡是我地個囡呀.

check pm . 詳談

我個囡囡都係吳多泰k3,話同你囡囡一齊响校慶跳過舞,我囡囡扮青蛙,

sammyck>>
HELLO!!
真開心,有書友仔!!

我囡囡在校慶有扮 rat 呀 .4隻中的一隻, 而Bowling 好似就無喇
可能你囡囡都認錯 Bowling 個囡是我囡啊!!!
佢地真好似樣,連髮型都似埋嫁!!!

我聽講朱小而家的功課少左啦 !
對我們的幼稚園生 , 小一來說不會是問題.
在828那日的家長日 , 原來朱小在輔導方面落了很多支援 , 學校有2個不同程度的學習啟導班 , 給下不同需要的學生 , 而學校也有功課輔導班 ,  收費平 , 十分方便在職父母 .

個人圖文兼備的簡介,我想信是用係6月放榜後叩門 , 或想入讀私小,直資才有用.

石門的浸大王錦輝有無諗諗???

hi!
校慶果日,全程攝錄2小時.梗有你小朋友

我同事個朋友既女 剛剛 入讀蔡繼有 3500蚊一個月, 校車 千零蚊(因住屯門) , 但佢地非常 enjoy.  双班主任制,  話返左兩日學 就分派每人 學一樣樂器. 扣除減少出面學其他野既學費. 佢話其實差唔多.

主風 口啤好, 但校舍好似好耐 nearly 30年,

培僑 中學是否北角 (偏左派個間)

培僑 - Tai Wan

請問鄰近濱景"梁鉅鏐"是否已有決定在06-07轉全日?
從小一學校資料見這所學校只有顯示上午小學,
沒有下午?

請問由馬鞍山市中心到培基坐校巴要幾多點上車呀?有媽咪話要好早,請問有無人知.
還有課外活動後,學校有沒有校巴接小朋友放學.

smilejackie 寫道:
請問鄰近濱景"梁鉅鏐"是否已有決定在06-07轉全日?
從小一學校資料見這所學校只有顯示上午小學,
沒有下午?

開學有派第二次出問卷 , 第一次唔算 , 下午班投訢 , 故再黎多一次 .

就算轉全日 ,  會是 明年在統一派位時 , 在資料上會列明.

same my concern.  培基...課外活動後,學校有沒有校巴接小朋友放學 ??

heiB>>
培基地點好吊腳 , 除非住駿景園或火炭附近才方便      
你仲有個細 , 近的會好的掛!

去年亞仔同學是首名 , 無宗教 , 第一輪派到馬風!!

今年就唔知點! 不如查下統計署 / EMB  , 沙田有幾多男, 女仔正讀沙田的幼稚園來估下 !

你仔仔有無興趣玩台拳道???
有平野介紹呀
check    pm    :
‹ 上一主題|下一主題