用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大抽獎之: 完全O咀編預算二: 小一入學真人真事 ...
樓主: LL222
go

大抽獎之: 完全O咀編預算二: 小一入學真人真事   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 19-3-27 00:38
天生……我大女激到我死,真係十分八分禁失;細女失-两分頂笼……同-个阿媽生…… ...

我仔要同佢操下卷先教識佢double check, 小心做. 否則講一萬次也不會記得. 講緊劍橋、 數學比賽嗰啲

LL222 發表於 19-3-27 00:09
首先,多謝大家回覆。
工作煩忙,一日只可以回應一、兩次。
很開心見返很多EK舊朋友!

有親戚兩個女又係讀天神, 大女讀得幾好, 細女讀唔掂臨尾兩年轉咗國際學校

99dogdog 發表於 19-3-26 10:28
身處地獄的家長認為女兒在天堂,因為龍校hea讀都可以直升!
女兒唔覺得自己身處天堂!

不如睇清楚個post,有姐姐,仲有個妹妹。

天堂地獄唔係講緊佢女兒讀書,宜係細妺妹有得順利升天神住嘅地方係「天堂」,乜Q証書奬狀profolio申請信叩門信家長信介紹信乜Q都唔使預備,填份小一派位form寫上大女細女名字簽名就得。

Lindytiger 發表於 19-3-26 11:26
我朋友係舊生,自己有兩個女,都打死唔同佢地報,寧願俾錢讀私校
...

我都係咁建議,點知佢話寫得太深入,冇時間睇。

Charlotte_mom 發表於 19-3-26 10:53
咪傻啦
識人天神舊生,日煩夜煩究竟應唔應該報自行(個b得果一歲已經煩到頭髮白)
亦識「業內人士」 ...

當年有參考你講關於天神個post

Yanamami 發表於 19-3-27 00:43
我好似騎动左楼主个帖,sorry.

哈哈我也不好意思

Lindytiger 發表於 19-3-26 11:26
我朋友係舊生,自己有兩個女,都打死唔同佢地報,寧願俾錢讀私校
...

我同學佢話佢都係St Marian, 打死都唔比個女入SMCC。

fadgare 發表於 19-3-26 11:31
原來可以賴死唔走? 長知識了...

簡單,面皮夠厚已經可以。

Soundervolt 發表於 19-3-26 15:31
每個國家/地區嘅背景同文化等條件都唔一樣,夾硬將佢地嘅教育(及其他)政策互相比較係不切實際。

BTW 北 ...

我朋友住北歐,生生好似6個月有薪假。

另外,佢話比當地人聽香港讀幼稚園係要先面試,佢O咗咀完全唔相信!

Yanamami 發表於 19-3-27 00:09
有边个可抗拒到直升SMCC既吸引力吖~佢边讀边同我呻足六年……不过……又有人adapt到天神,觉得無乜野~ ...

我唔係講緊個女adapt到與否。你見我Ref有寫GH,冇錯,佢細女係讀德幼,但佢都支援唔到(放手唔理),連德小都唔收,上天神會唔會係一個災難呢?

LL222 發表於 19-3-27 01:22
我唔係講緊個女adapt到與否。你見我Ref有寫GH,冇錯,佢細女係讀德幼,但佢都支援唔到(放手唔理),連德小 ...

其實除非天才兒童, 父母唔跟間間都冇乜機會, 國際學校除外 放任政策本地學校行唔通吧...

LL222 發表於 19-3-27 01:11

另外,佢話比當地人聽香港讀幼稚園係要先面試,佢O咗咀完全唔相信 ...

瑞典女仕有10個月有薪產假,期間8折支薪。因為瑞典人口少(全國人口得八百多萬人),所以鼓勵生育。

一個鎮冇乜幾多學校,近嗰間讀嗰間,無得唔啱心水,因為鎮外學校分分鐘過百公里以上,冇可能返到學。

BTW 瑞典消費稅係25%

LL222 發表於 19-3-27 00:51
不如睇清楚個post,有姐姐,仲有個妹妹。

天堂地獄唔係講緊佢女兒讀書,宜係細妺妹有得順利升天神住嘅地 ...

不如你又睇吓之前寫乜先啦!

「家姐:天堂係咩地方?

家長:天堂就係,你抽中香港一條龍頂級女校津貼唔使錢只我堅持你唔讀書都保證升上去12年唔使煩!」

後面話未講完,再加上......

即係天堂其一優點係:唔讀書可以保證升上去;而另一優點係阿妹可以慳好多功夫,因為唔使撲學校,更加唔使預備面試同整portfolio嘛!

如果我理解錯就只能怪我讀書少!

LL222 發表於 19-3-27 00:54
我都係咁建議,點知佢話寫得太深入,冇時間睇。
在ek都是,所以最好買清楚人地想點先,尤其我呢d打字慢的

LL222 發表於 19-3-27 01:11

另外,佢話比當地人聽香港讀幼稚園係要先面試,佢O咗咀完全唔相信 ...
最主要係普遍佢地父母對於子女能否成龍唔係咁緊張

醒目開學勳章 王國長老

LL222 發表於 19-3-27 00:09
首先,多謝大家回覆。
工作煩忙,一日只可以回應一、兩次。
很開心見返很多EK舊朋友!

我身邊都有d爛泥扶唔上壁嘅朋友
唔駛俾咁多findings and supporting,佢地只係想好似買馬咁,一睇就見到建議填表組合,完!
你同佢分析咩草地沙地,咩馬房咩阿爸阿媽咩血統,換來就係呢句你寫咁長點睇 (我果時得到果句係:我又唔似你咁有興趣研究呢d野)
盞自己無癮

Yanamami 發表於 19-3-27 00:18
考試又唔係比賽,無人做唔切喎……仲有时间check卷。其实小学考試係鬥小心,唔係鬥快。有人次次失十分八分 ...

都唔一定,有啲學校嘅卷又真係要做得好快至有機會做曬,要攞高分就必須要做到快而準。

Ryan_baba 發表於 19-3-27 07:45
都唔一定,有啲學校嘅卷又真係要做得好快至有機會做曬,要攞高分就必須要做到快而準。
...
明,不过上文我地講紧KTS. 集中係点解KTS禁少功課唔洗操,係咪家長自谷?

Yanamami 發表於 19-3-27 00:17
我成日唔明,点解要“操練”,小学野手板眼見功夫,識左就識左,識左有乜需要操?KTS考試,尤其中英文两科 ...

我都覺得係,咁細個「操練」真係冇意思

picamama 發表於 19-3-27 07:53
我都覺得係,咁細個「操練」真係冇意思,明左識得點運用便可, 奈何現在的人求學就是求分數,跟本到中學又 ...
唔求分就呃人既,我都求㗎~但我溫書時專挑平日工作紙錯果d溫(平日唔会对功課,禁先知佢唔識乜,犯乜錯),啱既我同佢講,當你明你識,唔同你温啦,自己望多两眼啦~
‹ 上一主題|下一主題