用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔男仔band 1自行
樓主: bbccbbcc
go

灣仔男仔band 1自行   [複製鏈接]

Raleigh 發表於 18-12-2 23:11
請教一下,聯繫位嘅方式係點樣分配?
如軒小有30個聯繫位,是否考頭30名的男仔就可以入到?
...

QC只有16個聯繋位俾2間軒小,所有B1組別既軒小生去抽呢16個位,並非睇校內排名~~~

5tgb 發表於 18-12-2 04:40
今年軒灣入QC 祗得二十幾人,軒銅叫做好小小,都係得三十幾人,二間學校有好多家長都好失望。 ...

你係剛畢業既軒灣家長,應該好清楚軒灣今年點解少咗咁多人入QC。

基本上,排名最後一個入到QC既男生,可能顯示咗軒灣有幾多B1學生

王家爸爸    發表於 18-12-3 10:08
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 18-12-3 07:36
你係剛畢業既軒灣家長,應該好清楚軒灣今年點解少咗咁多人入QC。

基本上,排名最後一個入到QC既男生,可 ...
想請教一下, 以剛剛畢業呢屆為例, 兩軒共有五十多人入QC, 減去16個聯系位, 都仲有差不多四十人入QC, 比同區小學入 QC 的個位數額多很名倍, 咁係否說明兩軒B1仔人數遠高於同區其他小學(有直中的小學不作比較範圍)?

...

聽說是收兩間軒小的全港性排名前列的男生。以前是軒銅多數,依家就軒灣佔多數

臻媽 發表於 18-12-3 07:51
想請教一下, 以剛剛畢業呢屆為例, 兩軒共有五十多人入QC, 減去16個聯系位, 都仲有差不多四十人入QC, 比同區 ...

根據觀察,QC會係自行階段,邀請兩間軒小合共15-20人去面試,當中約收一半。

愛官多年嚟無人試過自行入到QC
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-3 08:30
根據觀察,QC會係自行階段,邀請兩間軒小合共15-20人去面試,當中約收一半。

愛官多年嚟無人試過自行入到 ...

即係為防目標學生抽輸 ? ~~~

回覆 hkpapa852 的帖子

唔邀請佢哋都會報自行啦。唔通呢個'邀請'係再有特別意思?

hkpapa852 發表於 18-12-3 08:30

愛官多年嚟無人試過自行入到 ...

如果邀請15-20人,自行收一半大約7-10個,咁自行收出面其他學校只有3x個左右?

...
聯繫位唔係咁樣分配,聯繫學校(軒小)既所有B1學生一齊抽乙一聯繫位,然後同區內所有B1學生一齊抽乙一街位。有可能軒小考頭30名既男仔入唔到 QC,但係排最尾既軒小B1仔入到。

王家爸爸 發表於 18-12-3 10:02
聯繫位唔係咁樣分配,聯繫學校(軒小)既所有B1學生一齊抽乙一聯繫位,然後同區內所有B1學生一齊抽乙一街位 ...

係唔係佢地聯繋位抽唔到,都可以係大海同其他學校一齊抽?

hkpapa852 發表於 18-12-3 07:36

基本上,排名最後一個入到QC既男生,可 ...
所以兩軒既B1比例,兩軒家長好容易打聽到。

Raleigh 發表於 18-12-3 10:08
係唔係佢地聯繋位抽唔到,都可以係大海同其他學校一齊抽?
係,所以機會大好多。

灣仔區另一現實, 會有較多合資格男生(10個以上) 而又會去搏抽QC既學校, 其實多年嚟只有3間

2jkidsfather    發表於 18-12-3 11:01

回覆樓主

我朋友個仔軒小,佢話考級20就穩陣入QC,即係佢都唔解左

Raleigh 發表於 18-12-3 10:56

好多家長其實到小朋友大學畢業, 可能連小一派位係點玩都未知, 何況聯繫位呢!

hkpapa852 發表於 18-12-3 11:10
好多家長其實到小朋友大學畢業, 可能連小一派位係點玩都未知, 何況聯繫位呢!
...

由小一到升中派位,其實又幾複習。我小朋友剛升中,但對於呈分試嘅計分方式,去到教育署又點様可以統一不同學校不同水準的學生而統計到排名!仍然一知半解

Raleigh 發表於 18-12-3 10:56
我識4、5個軒小家長, 有D係阿大的幼稚園同學(已升QC)、有D阿細的幼稚園同學(今年升中), 佢地都係不約而同話考級20就穩陣入. 無理由佢地個個都唔解左

請問如果軒銅級十內自行qc是否有得見呢?愛灣點解自行机會咁低?

回覆 Raleigh 的帖子

只可講半隻腳入左去,每年亦有 甩轆 事件

chrischeung 發表於 18-12-3 12:39

請問如果軒銅級十內自行qc是否有得見呢?愛灣點解自行机會咁低? ...

愛官學生水平, 可能係遜色一點, 尤其係英文, 因為以往一直係用Longman最淺個本英文書教

軒小頭10唔一定有機會係自行階段入QC, 男生條隊頭5名機會就大

‹ 上一主題|下一主題