用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 朱子(emoji)校長
樓主: lcya
go

朱子(emoji)校長   [複製鏈接]

猴子爸 發表於 18-3-21 11:08
例如吃生文鱼刺身
正:在酒店吃,有很多人吃,自己吃都一直健健康康,所以是低风险。
反:有报道证明有虫 ...
如果自己有懷疑,可以選擇唔食,仲有好多食物可以選擇。

hkpapa852 發表於 18-3-21 11:08
2011年新界東區議員候選人:
http://www.liberal.org.hk/2011/nte.html
徐润容的facebook:
"我經歷了25個年頭, 但每個年頭都十分充實.屋村長大,16歲開始工作,第一份兼職工作係M記, 跟住就pizzahut,之後暑假還當過運輸(好辛苦),一邊讀書,一邊工作,還有一邊田徑訓練(超辛苦)真的吃不消,那時立志要讀好書.人生如戲,比做運輸還辛苦的田徑訓練終於苦盡甘來,於跳遠項目稱霸香港,還經常代表香港出外比賽, 於是在拔萃男書院中五畢業後就轉了全職運動員,還成為香港體院精英運動員的一份子,為香港奮鬥了多年,於2007年退下來,從事幕後教練工作,並繼續自修及學習. 在2008年當過紙張批發商, 經營3個月,失敗了, 之後開發兒童運動服裝品牌athkids, (當時只有addidas 有小量兒童服裝賣) 從設計, 開發, 推廣一人包辦, 還在會展擺了一次展覽, 但又失敗了, 當時已經20歲了, 之後發覺財力不足, 於是將其轉型至運動訓練中心: 恩格斯兒童康樂體育會有限公司, 在3年間迅速發展, 於2010年還開設了兒童興趣訓練中心: 小貴族360資優學園.從此開始了兒童教育事業. 人生又如戲,在一次兒童公開活動中發覺: 點解社會會咁唔公平, 有錢的可以學咁多野, 無錢的只能在家中或落公園玩, 社會進步, 經濟發達惠及不了所有人. 所以立志服務社會, 之後加入了自由黨! 還正在修讀兒童心理學學位遙距課程!"

看起来又不错wo, 原来他是DBS old boy, 难怪有这方面的关系。

Soundervolt 發表於 18-3-21 11:11
如果自己有懷疑,可以選擇唔食,仲有好多食物可以選擇。
我的意思是:风险这回事,真的是因人而异。

猴子爸 發表於 18-3-21 11:15
我的意思是:风险这回事,真的是因人而异。

呢點當然啦,如果唔係點會有人亂過馬路被車撞死啊?

Soundervolt 發表於 18-3-21 11:22
你點當然啦,如果唔係點會有人亂過馬路被車撞死啊?
问题就是话:到底读德萃的风险是否等同乱过马路的风险law

Soundervolt    發表於 18-3-21 11:23

猴子爸 發表於 18-3-21 10:13
学习是指那位仁兄自己的学习,到底他现在已经有多少斤两,我无从稽考,啊,对了,有人听过他讲英文吗?
...

bbcoco2

複式洋房

Mr Tsui's acedamic profile is not so impressive. He only spoke Cantonese in the St Hilary Primary talk. From the St hilary kindergarten talk, other parents from this forum said his English is very poor. I have no confidence in the school if his English is that poor and too many unknown factors given that it is a new school.

應該冇乜家長有機會聽過。

punlik 發表於 18-3-21 12:06
又唔是Mr Tsui教英文.
李兆基中學, 李兆基使唔使英文流利.
如果只識順德話, 點辦?.

李兆基今年90歳,當年好多人跟本唔識英文,大家嘅競爭力均等,今時今日搞專業金融都唔可以唔學好兩文三語,李兆基發跡係靠炒賣,我身邊都好多搵到錢嘅老一輩炒家英文都好差,但搞教育係一門專業,需要專業知識及水準,若果大家當辦教育係一門炒賣嘅生意就別論。

BTW,李兆基只係捐錢冠名建校,唔會去營運學校。

唔係咁講,呢個提問係針對「會考得幾分,連睇文件都唔識」呢個睇法嘅,我意思係可能徐先生自己繼續進俢,又或者英文本身不錯,但都可以會考拿幾分㗎,好似杜汶澤咁

學校創辦人點會唔重要?? 由其是一間比較新的小學, 如果對教育唔係咁在行, 咪即係又搵D學生來較飛?

你做吓功課先.....

李兆基中學 (津校): 辦學團體係 - 順德聯誼總會
李兆基書院 (直資): 辦學團體係 - 香港青年協會
兆基創意書院 (高中直資): 辦學團體係 - 香港當代文化中心

李兆基只係金主 (贊助人, 其實正確D講, 係由佢既基金贊助)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

punlik 發表於 18-3-21 12:28
有時間去擔心, 擔心自己老師教得好唔好就話..
走去擔心一個非任教既人既英語水準.
所以.你喜歡擔心就去擔心 ...
你覺得邊個擔心緊?

定係你認為提出問題/質疑就代表擔心?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Soundervolt 發表於 18-3-21 11:50
[/td][/tr]
[/table]
你真厉害!0甘都找到出来

教育係一個團隊負責 唔係某一兩位人士履歷可以導致間學校成功與否
印象中真係未見過用家係ED投訴學校有咩唔好
當用家都冇問題 又不斷有新學生報讀呢間學校
係你哋負評者嘅立場又證明咗啲乜嘢呢?佢哋冒險?佢哋戇居?證明你地自己子女選擇先係最正確?
如果我有適齡子女我都毫無懸念俾佢入讀呢一間學校 因為好簡單
佢所提倡嘅理念正正符合晒我所要求 點會仲會去理個校董識唔識講英文丫
有冇能力去競爭出邊啲學校同想唔想去競爭係兩回事
出邊多同類型嘅學校唔代表唔可以選擇呢間
打邊爐夠好多啦 又不斷有人開 你做得好嘅自然有支持者
人哋選擇得呢間學校就有佢哋嘅原因
你可以選擇有往績有保證嘅學校 人哋都有權選擇創新理念 亳無功課壓力嘅學校 最緊要對自己嘅選擇負責任 新校有風險 又如何呢?咁樣就代表搵自己子女前途較飛?我地為子女選擇嘅路一定要係零風險?
咁刻意去為子女避開所有有機會發生嘅風險 又係咪好事呢?

punlik 發表於 18-3-21 12:42
我又追住你問, 如果你小朋友讀直屬名小, 入唔返中學, 你點打算啊.到時你會唔會後悔唔讀一條龍啊,你間小學 ...

我一直都叫家長自己要訂立至少Plan A同Plan B, 仲要按時決定是否要轉.

一個有keep住跟進小朋友學業既家長, 唔會去到最到最後一刻先知Plan A原來唔work

punlik 發表於 18-3-21 12:28
有時間去擔心, 擔心自己老師教得好唔好就話..
走去擔心一個非任教既人既英語水準.
所以.你喜歡擔心就去擔心 ...

一位掌舵人既能力係影響全校所有一切,包括學校政策或聘任任何人(包括英文老師)既水準。
而且佢唔只英文差咁簡單...而係整體學歷。如果佢只係keeper角色,唔使坐呢個位。

BTW,唔係要擔心其他人先至上討論區,討論區係俾大家理性交流既地方。

....
‹ 上一主題|下一主題