用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解呢個世界上可以有咁無品既小朋友
樓主: little_yolky
go

點解呢個世界上可以有咁無品既小朋友   [複製鏈接]

醒目開學勳章

bobbob 發表於 17-6-27 10:55
最近我仔話班上有個同學好mean,我問係咪邊個佢話係,個阿媽表面幾友善架,但背地就 ...
大把呢D家長

哈哈..唔好嬲,一生人遇到不禮貌的人多的事, 這是個好機會給囡囡去面對,學習, ,

Jessy 發表於 17-6-27 10:36
講得好, 都係你夠敢言!!!
我識一個鄰居, 個媽媽好有禮貌, 我同佢都好岩傾, 不過佢囝可能太叻啦, 讀地 ...
有什麼太叻唔太叻的。既然叻, 就一定聽過「天外有天, 人外有人」, 我幾叻既人都見過, 係未見過霍金啫, 但人哋個個叻到世界級, 都好humble。

siden 發表於 17-6-27 09:26
呢個post令我大開眼界

是非黑白咁分明嘅一件事都有咁多人覺得係小事,覺得應該淡化

把口生係人地度,在場的話父母可選擇出面或等小朋友處理。之前我mentioned位小朋友,有次又講佢在校要講英文,厚多士的我就問佢若講中文會點,其實我大吓細都唔係咁好,但只是想show 比自己小朋友睇,知己知彼,就唔會咁易比人寸到

retriever 發表於 17-6-27 08:57
寸唔寸係教養,唔係有無本錢!
當然,但若讀間普通的,又或只去澳門旅行,想都寸唔到人
另一網友說得對,我相信真有$(非暴發戶)的不會亂咁寸人,有自己價值觀,無需同人比較。

Jessy 發表於 17-6-27 10:46
佢媽真係好好人架, 係守望相助的好鄰居, 不過個囝都真係叻既, 地區一線頭幾名喎, 我地呢D每日谷多10粒鐘都 ...

有D 學校鼓勵優勝劣敗. 好似有版友話, 有D 人覺得自己串得起.

父母有禮貌, 孩子並非必言去學.

學校如果持續培養"叻" 既自豪感, 孩子點會認為做"禮貌仔" 謙遜係好野?

回覆 planetearth 的帖子

是啊,我們有選擇權,篩選一些值得教的朋友。深受啓發。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

我仔非典型自閉,唔識理人感受
佢會同家姐講(真心嘅):家姐呀,如果你前面d陰再留長d,你就成隻女鬼咁架喇
佢同學上黎玩,擅自入主人房,我仔會大大聲話:喂你可唔可以咪咁無禮貌呀!
會對住我話:其實呢件衫真係唔太岩你,著到大媽咁
我真係

咪要解釋俾佢聽,同教佢投巧囉。我唔可以阻止佢覺得人地肉酸似鬼無禮貌,但我會教導佢適當表達方式,例如用友善嘅語氣提醒家姐再唔剪頭髮就唔係咁好,細聲請同學唔好入房,私底下同阿媽善意咁講佢件衫麻麻地好睇

如果個阿媽下下由得個仔女兜口兜面咁批評例,絕對係無禮貌。我個仔自閉我都會教啦!何況正常嘅小朋友?

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

講開無禮貌,真係好多人無禮貌的。
在街上見到當自己工人係奴隸咁呼喝,無句唔該嘅!看更開個門都唔會講聲唔該,人地打招呼直行直過。見得多。
有咩父母都有咩仔女。我當反面教材,時時提醒要做好自己。

IloveJJ 發表於 17-6-27 09:59
認同「上得山多終遇虎」!
話說我仔既堂弟係成日好多野講,好鐘意認叻嗰種,平時都成日講自己叻既野(唔叻既 ...
呢D常有, 識D小朋友成日喜歡唱自己又去旅行, 其實個個朋友仔都常去, 不過大家都會在放假左才去,  甚少如他們假前請假去...因為學校主張通常是試後都要番足學....   

lui 發表於 17-6-27 09:22
我教小朋友要humble.上年考小一晚上祈禱,幇我認識(可能女不認識的小朋友祈禱)希望佢地一樣入到理想的學 ...
我覺得問人考到咩問題都唔大, 都可能純是8掛睇有冇未來同學仔,
但即時一面話自己醒所以考到咩咩咩, 一面望住別人以為人家實考唔到同級或更佳的就... , 小朋友應該是聽左大人說, 所以有時大人對小朋友的讚賞都要理智及客觀些, 否則小朋友自大左, 好難番轉頭.

Charlotte_mom 發表於 17-6-27 13:46
講開無禮貌,真係好多人無禮貌的。
在街上見到當自己工人係奴隸咁呼喝,無句唔該嘅!看更開個門都唔會講聲 ...
最威係入商場, C6一般會行快兩步開住門俾阿女們, 有D人就會攝位即刻走入去, 但唔該都無一聲。C6習慣入完商場如果見後面有人, 會開住度門等人哋入埋, 但好多時真係掂行掂過, 好似C6係bell boy咁。但反為一般婆婆, 10個有9個半都會講唔該。

little_yolky 發表於 17-6-27 15:02
最威係入商場, C6一般會行快兩步開住門俾阿女們, 有D人就會攝位即刻走入去, 但唔該都無一聲。C6習慣入完商 ...
呢樣嘢我都好深感受...好多港女呀, 明明睇到我手抱住小朋友, 都唔會用手頂一頂度門, 靠佢前面嘅人推開度門, 趁度門未閂埋就自己攝咗入去就算....

little_yolky    發表於 17-6-27 16:32

IloveJJ 發表於 17-6-27 12:09
咁嗰啲人呢,又唔係唔知有人叻過佢,佢响唔同既人面前會有唔同既樣。佢就係唔係最叻,先會咁低層次。真正 ...
所以我都盡量叫我囝避開唔同佢相處咁多.  
希望每天開心渡過 ;-)

retriever 發表於 17-6-27 12:53
有D 學校鼓勵優勝劣敗. 好似有版友話, 有D 人覺得自己串得起.

父母有禮貌, 孩子並非必言去學.
現在好多學校都係咁, 只顧追趕成績, 所以咪咁多無禮貌小朋友.
希望每天開心渡過 ;-)

little_yolky 發表於 17-6-27 15:02
最威係入商場, C6一般會行快兩步開住門俾阿女們, 有D人就會攝位即刻走入去, 但唔該都無一聲。C6習慣入完商 ...

呢D行為經常見,仲唔少係搶位攝入,更好多情況係源源不絕,驚C蝕底~~~

‹ 上一主題|下一主題