用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小三轉普教中苦腦中
樓主: piglet0529
go

升小三轉普教中苦腦中   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 17-5-6 11:09

「精英科」分流教合理得多。
用級排名好難1、2、3科強就入到前40,而家1級人少左,計前20、30啦。

greentea000 發表於 17-5-6 23:57
用級排名好難1、2、3科強就入到前40,而家1級人少左,計前20、30啦。

十隻手指有長短。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

精英班的學生,弱科也弱極有限,通常只是分數不及強科穩定,時有高低。
但唔需要多,只要一次某科分數稍為下跌,老師已經會出聲,家長即時會考慮搵補習,或加強該科操練,下次分數絕大多數會上返去。所以唔會問題大到跌出精英班。
學生自己都會有自覺,今年知道一個精英班同學,中文科失手,唔夠時間做,所以分數不太理想,小息時在洗手間喊,其他同學仔安慰佢。
相信個學生自己都會在下次盡力去改善做得慢的弱點。

醒目開學勳章

回覆:wan_sosin 的帖子

這case有機會發生在我仔身上, 剛近一次考試, 因為一的原因令仔考數學果日冇帶筆盒, 分數跌到8x分, 果日派卷對他打擊不少, 佢去𥄫同學仔分數比老師話, 不過又睇番仔學校其實不算谷, 精英班入band1a也是10個以內, 係咪因為仔這性格就要避開他入精英班? 競爭週圍都有, 比多comfort佢又會不會令他過於安逸不進取? 仍然矛盾中

asweetmom  競爭和比較才知道誰是精英  發表於 17-5-7 08:46

我二女中一分班入精英班,中二她自己不想留在精英班,今年中三又入回精英班,因為她羨慕和想參加好些精英班才有的特訓和活勳。

piglet0529 發表於 17-5-7 06:46
這case有機會發生在我仔身上, 剛近一次考試, 因為一的原因令仔考數學果日冇帶筆盒, 分數跌到8x分, 果日派卷 ...

不能輸的性格,入唔入精英班都要好好幫助教導個小朋友。
你小朋友知唔知你考慮緊,會否你幫佢揀普通班佢會嬲你?有些小朋友知道精英班"叻"D, 認為一定要入,入讀了亦唔會肯轉返出去。
精英班亦容易有個情況,未必佢哋會睇唔起其他班同學,但就會少同其他班同學做朋友,因為佢哋覺得要同返自己水平的同學做朋友。當然會有例外,但這也是常有的情況,有家長會覺得無所謂,因為家長都認為其他班的小朋友比較曳,又唔努力讀書,唔friend好正常。
精英班無疑個壓力會大些,因為同學之間競爭比較會多咗。老師亦會要求好高,只要差點點就會"提醒"學生。
我講以上的事,並非想遊說你選擇那一樣,只是給你參考,知道自己同小朋友將會選擇的班別會是什麼情況,有準備好過無準備。
當然有唔少學生好鍾意精英班,視那些壓力為因為自己叻D, 就會被老師多些要求,點同其他同學,水平都唔同。
有優越感並非錯,但都要適當引導小朋友,始終天外有天。
無論讀什麼班,小朋友如何,除了成績,家長也要留意小朋友情緒和心理的健康發展。

以上都是我的個人體會,由精英班再選擇回到普通班,所見所感受的。
我仔好喜歡留在普通班,佢比在精英班有更多朋友,同學相處得更好,間中佢都會講下,D同學成績真係唔多好,又唔温書又欠交功課,我同佢講,你可以就教下同學仔囉,佢都並非班上第一名,因為班上有個同學同樣精英班轉出來,但成績一向在我仔之上,那位同學仍然好努力讀書。
其實如果唔需要外力也肯比心機讀書,長遠來講,這個態度係好有價值,唔係因為要贏人哋,係會識得贏自己。為自己而努力,並非為精英班賣力。
當然又係嗰句,用理想環境去力上加力,在資源好的精英班,成績更易向上,都是正路做法,有些小朋友是會好明顯更進步。

piglet0529 發表於 17-5-7 06:46
這case有機會發生在我仔身上, 剛近一次考試, 因為一的原因令仔考數學果日冇帶筆盒, 分數跌到8x分, 果日派卷 ...

對你來說, 那樣重要D?

小學出盡力考最高名次, 壓力很大, 一科差D當場哭出來。

孩子少一點壓力, 出8成力, 名次不是最高, 生活開心一點。

wan_sosin 發表於 17-5-7 09:08
不能輸的性格,入唔入精英班都要好好幫助教導個小朋友。
你小朋友知唔知你考慮緊,會否你幫佢揀普通班佢會 ...

其實精英班學生真係叻D, 定佢地勤力D, 少D其他活動?

A校精英同B校精英, 能力可以差好遠, 大家都掛住精英之名是無謂的 labelling.

精英班學生入不了大學會不会好諷刺?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-5-7 09:26
其實精英班學生真係叻D, 定佢地勤力D, 少D其他活動?

A校精英同B校精英, 能力可以差好遠, 大家都掛住精英 ...

精英班多少都真係會有本身能力稍高的學生,較乖巧聽話肯努力的學生亦多。(但唔保証品格,講成績咋)

其實講真嗰句,只係向你講架咋,普通官津小學,有幾精英吖?出面叻人多的是,小學生咁細個就比個精英名函佢哋,真係有幾肯定將來會點?小學生盡自己本份,肯努力學習,各方面平衡發展,已經非常非常好。

精英班唔係同全香港學校比,只係同1學校同1級學生咁細範圍比較。

greentea000 發表於 17-5-7 11:59
精英班唔係同全香港學校比,只係同1學校同1級學生咁細範圍比較。

Yes everybody knows. 依個就正正係小學標籤「精英」無聊之處, 諷刺之處。

回覆 ar_mak 的帖子

無錯,我女最終認清現實,搶入精英班,哈哈I

醒目開學勳章

回覆:wan_sosin 的帖子

我仔係知我們應該會替他選精英班, 所以上星期六開始extra上普通話, 實質我們仍有些保留睇下這補習班Miss怎説, 那時段是二三年級, 上完一堂後Miss建議仔轉下一時段一二年級因為佢併音未得. 又睇下之後上既幾堂其實佢自己有

醒目開學勳章

回覆:piglet0529 的帖子

其實仔自己都心紅上精英班既, 因為佢有時會話班上個個同學仔只喜歡卡通, 雖然佢有同學仔一齊玩但冇人鍾意佢喜歡既野, 他喜歡看科普類書, 不看卡通, 我地有講去精英班應該多的呢類小朋友, 所以他有一定期待的, 希望有啦!

回覆樓主:

其實邊個做教育局長也一樣, 香港教育只會反影香港社會的價值觀。

依頭嘈TSA引起操練, 嗰頭買多兩本練習+補習爭入精英班。問心, 操練文化真的由TSA引起?

人心不變, 鬧乜都無用。

shadeslayer 發表於 17-5-8 08:51
其實邊個做教育局長也一樣, 香港教育只會反影香港社會的價值觀。

依頭嘈TSA引起操練, 嗰頭買多兩本練習+補 ...

昨天無線龍門陣講TSA,主持話有家長投訴要操練TSA,事實係少了時間操練家長想孩子操練的項目

醒目開學勳章

回覆:shadeslayer 的帖子

確實在家長群組有傳post出版商傾銷舊版TSA練習, 有家長問我, 我話你不是反對TSA的嗎?

shadeslayer 發表於 17-5-8 08:51

依頭嘈TSA引起操練, 嗰頭買多兩本練習+補 ...
樣衰say no 和樣靚聲甜 say no 個感覺係好唔同,點能話一樣呢

poonseelai 發表於 17-5-8 09:15
昨天無線龍門陣講TSA,主持話有家長投訴要操練TSA,事實係少了時間操練家長想孩子操練的項目
...
Its pretty consistent then. 基本問題是tsa 帶來的操練
‹ 上一主題|下一主題