用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 李國寶2nd interview vs培基時間撞了, 大家會點㨂? ...
樓主: HamoBaby
go

李國寶2nd interview vs培基時間撞了, 大家會點㨂?   [複製鏈接]

Simbafelix,
能體諒孩子的父母, 抵讚
距離第2輪尚有時間
稍後再跟仔仔商量試唔試李國寶

回覆:cherriesiu 的帖子

當時要見7-8間是否很攰?阿仔話不想男校所以無報德信,不過佢話我做咩不報埋培橋,佢幾乎係直資都想話報😅

引用:回覆+simbafelix+的帖子 如果妳仔仔英文ta

原帖由 ptm 於 17-01-23 發表
回覆 simbafelix 的帖子

如果妳仔仔英文talk得,"李"都有機會架,可以試下第2 round. 大家加油! ...
佢講英文又麻麻哋啦,不過勝在都肯盡力講

引用:Simbafelix,能體諒孩子的父母,+抵讚距離第2

原帖由 wongkaka 於 17-01-23 發表
Simbafelix,
能體諒孩子的父母, 抵讚
距離第2輪尚有時間
好的,謝謝

simbafelix 發表於 17-1-23 22:42
謝謝你的分享!
見到孩子們好勇敢應付面試,要在陌生環境對住陌生人表達自己,真的很叻
我阿仔不怕煩咁叫我幫佢報多幾間直資,因為我們無報自行亦不想大抽獎,如果報得太多亦不是每間心儀的,我又覺得好似無咩意義,亦都替他辛苦! 其實我們都報了4間,已見了3間,第1間已收但實在負評太多,雖然我和阿仔都喜歡但也不敢不嘗試其他就下決定,怕做錯決定! 所以就報了第2,3,4間, 第4間是匯基(東九龍),我知會收阿仔的機會幾乎是零,但如果我不幫阿仔報又好似我扼殺了他的機會,所以故且一試!
第2第3間的培基與基崇已在剛過去的星期六面試, 上午培基的古文古詩阿仔雖然唔識但都盡力答,老師話欣賞他積極回答問題, 所以見完時阿仔的心情也不錯 ! 但下午見基崇就慘了, 不知是否因為是第二輪收生加上阿仔見4:30, 好似是尾二考生, 阿仔話阿 Sir 全程幾乎無望佢, 淨係望住份試卷等阿仔答問題, 阿仔話30題學術題佢只有把握答對20題, 所以佢感覺很差, 見完出來我都見佢謝晒, 明顯地自信心受到嚴重打擊
咁樣睇落呢兩間的機會都很微, 所以又留意吓邊啲學校會再收生. 但我知李國寶都不易入, 所以如果知道面試太難機會不大, 都不忍心他又再受面試蹂躪

嗯! 妳無報自行咁勇! 點解唔兩手準備呢?又唔想大抽獎! 12月尾時我收到祟真 waiting list 封信時都打咗個好大個突, 方寸大亂. 我咁多年都諗住考直資及讀直資, 一直以來都係無諗過會/要填自行, 但無計, 當時崇真第一輪唔收, 當時惟有拿拿淋填自行兩間學校1月頭交. 妳打算林X輝俾仔仔包底直資? 咁就唔好憂慮太多啊. 始於1鳥在手勝過百鳥在巢嘅. 林X輝收咗又唔洗交小六資料表留位註冊咁樣都幾好呀, 妳仔可以好自由咁考多幾間直資.

加油啊! 依家都仲係1月, 仲有時間申請及 IN 多幾間. 有無申請聖道迦南? 截止申請日期:額滿即止(即是無 deadline, 考慮下)  http://www.stcc.edu.hk/shared_file/1617/1617_S1ApplicationForm.pdf 呢間係網友口碑都唔錯, 純個人意見, 妳不妨申請下.

P.S. 聖道迦南我自己一直以來打算阿女如果係 B2 學生的話, 我一定會幫佢報, 同埋天水圍青年會及粉嶺心誠

P.S. 難得妳仔不怕煩咁叫妳幫佢報多幾間直資, 佢又肯去考, 考埋聖道迦南啦

simbafelix    發表於 17-1-25 16:54

回覆 小時了了 的帖子

小時講得啱,試下迦南,我大女讀緊中一,讀得唔錯,比小學時更加積極

simbafelix    發表於 17-1-25 16:54

我朋友係一位老師, 佢個女剛IN完迦南, 佢都話迦南老師好NICE, 仲不時鼓勵佢女女, 最終取錄了, 依家個心定哂

快去TRY TRY !!!!!

simbafelix    發表於 17-1-25 16:55

小時, vvmon & wongkaka, 好多謝你們的意見和鼓勵 !

等我講吓我阿仔的情況先 :

原本我們都無諗住一定要讀直資的, 之前諗目標是 B1C 津校, 不過阿仔參觀了津校和直資後, 就很喜歡直資的校舍和設施, 加上佢跌落了 B2, 所以就決心讀直資了.

老師其實都建議佢自行時報兩間 B1C, 但大家都覺得成功機會不大, 但又唔想咁快報 B2, 因為心儀的 B2 如果放在自行應該好大機會入 (老師話), 所以佢建議進取一些報 B1C, 不過我同阿仔都認為無機會在自行階段入 B1, 不如留返點精力報多兩間直資好過, 所以咪唔報自行囉 ! 如果到4月時咁灰只得林記一間直資收, 先再決定玩唔玩大抽獎都得.

因為一直住北區在沙田讀小學, 所以諗中學 (包括直資) 也只是在沙田大埔, 粉嶺心誠也有考慮過, 但因為最近先決定5月會搬出紅磡, 才急急腳睇吓仲有邊間在九龍區的直資招生, 所以先趕的及 UCCKE, 基祟的第二輪及李國寶的第三輪 (不過去到第三輪我諗機會都微了).

聖道迦南我也是在此討論區才認識的, 我覺得情況與已收我仔的林記差不多, 因為學術水平不高, 評吓評吓就被評為 B3 學校咁, 當然聖道評級應該都好過林記啦. 我都有諗過報埋, 但考慮緊邊個階段報好, 因為聽大家講似乎去到叩門階段都仲有位, 所以就唔急報. 同埋如果現階段報佢又收我阿仔, 咁究竟讀佢定林記好呢 ? 其實我覺得兩間都有可取之處, 林記是注重運動, 非常適合我仔興趣, 相信阿仔會因為自己專長被重視而有自信 (佢知道大家都話林記的學生唔係讀書時, 佢就話會好俾心機讀, 為林記提高聲譽 , 兼且佢話要考第一 ) 而聖道是基督教學校, 老師又 nice, 對青春期少年人的成長很重要, 所以就算叫我選我也拿不定主意, 不知各位家長有咩高見呢 ? 不妨提點吓我.

至於我仔的日常情況是咁的, 6年小學都無補過習, 因為我是上班族, 平時的功課默書小測佢自己攪掂, 每星期起碼有3日放學後有不同項目的運動訓練, 遇上臨近比賽高峰期5日放學後都係訓練, 所以佢會利用小息, 轉堂, 回家車程中做晒功課, 務求回家後可以 hea 同玩玩具, 從來未試過因為功課溫習而超過9點半瞓 成績一直徘徊在 B1C, 不過呈一失手趺咗落 B2A, 呈二其實進步咗不過其他同學進步更多 (可能始終無補習操卷唔夠fight), 所以都上唔返 B1.
其實我要求不高, 佢讀小一時開始我話我只想他可以每科有 80 分以上, 所以其實佢中英八十幾分, 數常九字頭, 我已經很滿意

不過有時我同佢爸爸都諗, 如果谷吓佢, 會唔會好好多呢 ? 不過講真一日得果24 小時, 邊做到咁多嘢呢 ? 佢有運動天份, 我們又不想制止佢發揮所長, 所以我們有時都諗我們的輕鬆態度是幫了他還是害了他

其實你仔仔成績都好好喎!!!
之前可博九龍城B1尾, 如丘左榮

李國寶第2輪係3月份

simbafelix 發表於 17-1-25 16:53
小時, vvmon & wongkaka, 好多謝你們的意見和鼓勵 !

simbafelix, 原來我同你係鄉里, 我住北區, 我當年唔識諗唔識幫阿女籌謀去沙田讀小學, 阿女依家讀北區小學, 攪到選中學時依家一頭煙

你仔仔原來係沙田讀小學, 咁好嘅校網, 好多B1及B2好津/官校啊, 洗唔洗咁快諗林_輝呢? 培基雖然聽你講你仔面試時未必全部識答, 但 EK 網友成日講培基B1尾B2頭都好大機會收, 培基好睇成績, 純個人見解, 你仔培基又未必無機喎. 咁李國寶及基崇都啱你仔仔

simbafelix 發表於 17-1-25 16:53

如果換轉我係你, 我1月時會幫仔仔報埋體藝. 因為坐我對面嘅同事嗰女今年用畫畫考入體藝, 佢女係B2咋同事嗰女呈1&呈2 拉車邊B1尾B2頭, 考埋呈3後肯定係B2. 好彩體藝睇呈1&呈2所以嗰女仔好好彩入到體藝.

Agree with 小時了了
自行應報埋體藝

引用:Agree+with+小時了了自行應報埋體藝

原帖由 wongkaka 於 17-01-25 發表
Agree with 小時了了
自行應報埋體藝
有呀有呀,我阿仔要報埋體藝,所以最後收 form 果日趕得及交埋,不過幾千人只揀400個 interview, 阿仔又B2, 機會等於零咁濟,不過有申請都有零點幾機會嘅。不好意思忘記了講,因為諗住無機,差點忘記了😅😅

回覆:小時了了 的帖子

小時咁你朋友個女入到去讀得辛苦嗎?

我而家初步咁決定,現在輕鬆愉快過新年,11/2 in 匯基,見識一吓 B1直資的威力 (希望不要打殘阿仔信心啦)。跟住等待各校結果,如果培基收,就一天都光晒,如果到3月頭都無 offer, 又收不到體藝通知面試,就報埋李國寶,聖道。
如果無其他直資收,阿仔又堅持讀林記,就去交埋張註冊form,不過小學一定不贊成。
如果咁好彩體藝有得面試,見完後阿仔覺得有機,就唔交form等七月派彩,咁橫掂都要等到七月,就當然填埋大抽獎,頭三填一間B1尾加兩間B2頭。如果入不到體藝就睇吓抽獎抽到咩,再俾阿仔決定讀定都係讀林記。
所以睇來只有一個情況會參加大抽獎,就係有得in體藝。
各位認為我咁諗啱不啱呢?

simbafelix 發表於 17-1-25 19:04
我而家初步咁決定,現在輕鬆愉快過新年,11/2 in 匯基,見識一吓 B1直資的威力 (希望不要打殘阿仔信心啦)。跟住等待各校結果,如果培基收,就一天都光晒,如果到3月頭都無 offer, 又收不到體藝通知面試,就報埋李國寶,聖道。
如果無其他直資收,阿仔又堅持讀林記,就去交埋張註冊form,不過小學一定不贊成。
如果咁好彩體藝有得面試,見完後阿仔覺得有機,就唔交form等七月派彩,咁橫掂都要等到七月,就當然填埋大抽獎,頭三填一間B1尾加兩間B2頭。如果入不到體藝就睇吓抽獎抽到咩,再俾阿仔決定讀定都係讀林記。
所以睇來只有一個情況會參加大抽獎,就係有得in體藝。
各位認為我咁諗啱不啱呢?

沙田區係強區學位夠,抽中B1C至B2A好大機會的,而沙田嘅B1C至B2A真係好多好好嘅學校喎!唔似得我北區嚴重唔夠升中學位,B1生都好多會跌落去B2學校。你考慮清楚係咪真係咁快讀林記喎!不過,直資學校校校舍及設施真係好吸引,我女舊年亦曾去過林記打乒乓球比賽,去完佢都好鍾意林記仲話要考及讀,只不過我唔俾阿女咁做!所以,我明你及你仔嘅情況。

聽啲網友講,培基,崇真,李國寶,聖道及顏保鈴放榜後都有唔少扣門位,你真係考慮清楚如果4月前無其他直資OFFER係咪需要咁快放棄沙田區咁好嘅校網嘅大抽獎啊!

真心話, 三思呀!

多謝你呀小時了了,我會再同阿仔商量吓,慎重考慮🤔

三思三思

引用:三思三思

原帖由 wongkaka 於 17-01-26 發表
三思三思
無錯無錯

simbafelix 發表於 17-1-26 00:39
無錯無錯
對, 真的要三思
‹ 上一主題|下一主題