用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四功課難了好多
樓主: 細細粒媽咪
go

小四功課難了好多   [複製鏈接]

小四, 剛測咗中,英,數各一次.
數學冇乜變化
中英分數都低咗,同學們大多數都低.
中英的閱讀理解都深咗
想取A真是有點難度

babywoman 發表於 16-10-26 15:02
小四, 剛測咗中,英,數各一次.
數學冇乜變化
中英分數都低咗,同學們大多數都低.
氣死我, 又係剛測中英數, 中文進步咗少少, 英文、數學都差晒, 尤其數學, 唔小心咗20分, 係全部唔小心, 英文就10分8分唔小心

回覆 little_yolky 的帖子

唔小心仲可以好快改善
但唔識就......

我地平時測驗一般都深啲 ,希望考試會淺啲,否則好容易打擊自信

而且今年我地英文轉咗英文書,聽聞五年班有一班精英班, 成三分之一唔合格

babywoman 發表於 16-10-26 15:52

唔小心仲可以好快改善
咁呀.......我反而同阿女講, 唔識都仲可以原諒, 唔小心真係衰到無人有添..................

派咗英文之後(中英數最後一科), 我叫佢果晚唔好同我講嘢住, 佢問點解, 我話因為忍住唔發火鬧佢。佢發脾氣搵枝木童笛入房吹(平時會吹俾我聽, 因為學緊Amazing Grace, 佢知我鐘意), 妹妹就話:媽咪, 你真係好喇, 忍住唔鬧人。

過咗十分鐘, 我道氣落咗, 入房睇下阿大啦, 佢緊係用背脊得住我, 我掃下佢背脊話都知佢好俾心機溫書, 下次小心D。跟住佢爆喊, 話今次全班都好低分。不過, 我有繼續提醒佢, 人哋低分係人哋既事, 佢係錯咗10分唔小心既分。

咁啱, 我仔最近又係學amazing grace ,佢苦惱咗幾日, 因為在校老師讓佢地聽, 之後要自己揾音吹, 以前學一首歌,會俾埋譜的, 可能小四又高難度咗. 好在, 佢自己摸索咗成個星期, 搞掂咗. 唉, 全家都音樂白癡冇辦法
唔小心呢樣嘢, 有時"叮" 一聲就冇咗九成. 我仔小三下學期開始減咗大部分唔小心, 所以,你不斷提下佢, 佢突然就表現俾你睇到, 放心, 特別女仔應該更好辦

little_yolky  我哋有本牧童笛書,有譜喎。  發表於 16-10-26 16:20

little_yolky  我哋有本牧童笛書,有譜喎。  發表於 44 秒前

咁好, 我地冇, 我上網揾, 但仔話唔啱. 下次可否問你

little_yolky   sure啦  發表於 16-10-31 12:37

little_yolky 發表於 16-10-26 16:03
咁呀.......我反而同阿女講, 唔識都仲可以原諒, 唔小心真係衰到無人有添..................

派咗 ...

我明,我好明白,我經常同阿仔講“你唔識我可以教,你唔小心,我無得教,呢個係學習態度問題”。
話說上2次份數學測驗,全部錯唔小心、冇double check……例如抄錯數字,4位數加減用心算,唔用直式計多次,題目唔認真睇。我嬲到爆我真係未做到好似你咁離開冷靜,你真係叻,可以控制到自己,呢方面我真係唔合格

不過,有時我會諗,好多小朋友都會唔小心,佢自己又專注力不足,我係咪要體諒佢呢?

little_child  冷靜, 冷靜, 千祈唔好狂鬧
小朋友最緊要鼓勵, 鬧只會有反效果  發表於 16-10-27 14:35

S-Kwok 發表於 16-10-27 08:14
我明,我好明白,我經常同阿仔講“你唔識我可以教,你唔小心,我無得教,呢個係學習態度問題”。
話說上2 ...
咁阿囝專注力不足, 你緊係要體諒啦。

我唔係自己離開冷靜, 係叫阿女唔好同我講嘢, 佢自己走咗入房 佢平時表現好, 所以都好少會為咗分數嬲到爆, 佢自己仲緊張過我。20分好閑啫, 舊年試過中默得48分我都無鬧佢啦 不過今次真係衰得緊要, 分錐體同柱體都可以分錯, 呢題連阿妹都識做。

tutik  我真係唔明有部份老師諗乜,响學校對住班弱小就可以不留餘地,對家長又扮到好幫個小朋友兩個樣。   發表於 16-10-27 10:20
tutik  人地攞高分為面子,我哋攞高分為自尊。我叫呀仔若考得好,誠懇地問老師可否收回那句話?不過呀仔話唔敢。   發表於 16-10-27 10:13

S-Kwok 發表於 16-10-27 08:14
話說上2 ...
係呀!要體諒佢,我仔都係因為唔小心錯到好離譜。越高年級去到三位數四則混算,條算式複雜咗,對個仔就越難被免唔小心。我知越鬧佢會越冇信心,會更容易出錯。我考試前會口術一堆数字,叫佢寫番出黎,我發現佢由腦袋記憶再用手輸出係好弱,我唔幫佢唔通指意啲老師呀?淨係識鬧, 侮辱佢?

little_yolky  你哋D老師咁衰架?我哋老師唔會因為低分鬧人架。  發表於 16-10-27 09:30

tutik  人地攞高分為面子,我哋攞高分為自尊。我叫呀仔若考得好,誠懇地問老師可否收回那句話?不過呀仔話唔敢。   發表於 37 秒前

算啦, 廢事D衰老師記仇仲弊。教阿仔自己做好咗係幫自己出返一口氣, 唔好理人哋。

tutik 發表於 16-10-27 09:21
係呀!要體諒佢,我仔都係因為唔小心錯到好離譜。越高年級去到三位數四則混算,條算式複雜咗,對個仔就越難 ...
tutik  我真係唔明有部份老師諗乜,响學校對住班弱小就可以不留餘地,對家長又扮到好幫個小朋友兩個樣。   [color=rgb(153, 153, 153) !important]發表於 3 分鐘前[color=rgb(153, 153, 153) !important]

[color=rgb(153, 153, 153) !important]

一樣米養百樣人, 乜人都有, 咪當自己時運高睇唔到囉。

little_yolky 發表於 16-10-27 10:25
tutik  我真係唔明有部份老師諗乜,响學校對住班弱小就可以不留餘地,對家長又扮到好幫個小朋友兩個樣。    ...

老師嘅鼓勵真係好緊要。
噚日阿仔同我地講,佢地可以開party, 因為數學老師話如果全班有6個同學測驗攞滿分,就可以去開party。
老師呢招好勁,係要全班有動力去努力

回覆 S-Kwok 的帖子

現在唔提, 之後佢未必彩你。我女上了小四, 反而好似好得閒, d功課好事但做, 重要唔做。佢連默書都唔記得, 最慘好似剛上小學, 問我為何個個星期默書, 再不問我為何老師扣佢5 分, 其實不樓錯一個字是扣五分。手冊無比我簽, 係我追返佢。就考試, 佢都係無乜所謂。畫花本書和剪爛本課本, 差不多每星期實有衰野比我發現。

回覆 IloveJJ 的帖子

可能多得三年班的班主任,是教中文的.
仔話 超級惡,改正第二次, 要訓抄30次, 有一次作文寫得很差, 罰我仔個個星期寫一篇文俾佢, 仔話自己舊年在校,好多嘢要諗過度過先做, 怕班主任.  三年班時中文科兩次考試都有A

可能咁訓練佢小心咗呱. 又或者定性咗, 唔知. 中文科及數學科已少了很多唔小心.

係英文科一直遇著溫柔老師, 到現在仲有貼紙獎勵,成績一直停滯不前,我仔都係要惡啲對佢先得
‹ 上一主題|下一主題