用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天主石鍾山紀念小學和海霸街官立小學邊間好? ...
樓主: 2045
go

天主石鍾山紀念小學和海霸街官立小學邊間好?   [複製鏈接]

回覆 Dylanli2016 的帖子

當年係BAND 2, 依家好似跌左落BAND 3了

我想講既, 即係石小考全級三甲, 都會派BAND 2學校

mintra 發表於 16-9-20 19:09
校長真係好串?之前简介会我冇去,只去了 17 Sept 果個,唔覺得佢串,只係觉得佢講嘢輕鬆唔太莊嚴,老師都 ...
我只是覺得他人太嚣張, 講TALK都有笑住架, 不過個4條1呀!!!
改善左咪好囉, 有改善有進步

一樣米養百樣人, 有人喜歡A校, 有人討厭A校
只要了解左又喜歡 咪 go go go, 只要自己覺得OK
如果唔係帶住厭惡心情, 點去到6年 !

我都好奇架, 有問今年升中朋友拿派位成績, 但問了2次都不了了之, 無再問了 !
她小朋友最後派了B2唐中 !

引用:回覆+wai_chai_2000+的帖子 只是覺得間學

原帖由 Dylanli2016 於 16-09-20 發表
回覆 wai_chai_2000 的帖子

只是覺得間學校做數,成日吹到自己有50%入英中,但又唔列明每間中學入左幾個, ...
呢個我都最想知!!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

引用:回覆+Dylanli2016+的帖子 當年係BAND+2,+

原帖由 妹妹頭 於 16-09-21 發表

當年係BAND 2, 依家好似跌左落BAND 3了
全級考三甲同入唔到Band 1無必然關係。我見過考第十,但派位比佢前幾名的仲要好。派位有好多因素。係升中版見唔少啦。有D仲話Band 1生派Band 3的學校。

回覆 開心小花 的帖子

問題係, 本來家姐填得比較保守, 頭2間係BAND 1英中, 第三間填BAND 1中中, 但當年班主任一定要佢改, 頭7個志願要跟學校填, 唔可以填中中, 家姐初時唔肯, 老師就話唔會幫佢交比教育局, 除非跟學校意思, 家姐驚, 所以跟左學校意思做.... 問題係, 老師經驗唔夠, 就唔好去害人啦......

所以到我個女, 打死我都唔會入依間小學

妹妹頭 發表於 16-9-21 10:16
回覆 開心小花 的帖子

問題係, 本來家姐填得比較保守, 頭2間係BAND 1英中, 第三間填BAND 1中中, 但當年班 ...

家姐初時唔肯, 老師就話唔會幫佢交比教育局, 除非跟學校意思, 家姐驚, 所以跟左學校意思做....

~~~~咁都得, 如果是現在一定答, 咁我打去教育局問 ! 威嚇
但我都明, 在當時形勢, 家長會驚,
我有朋友個女都受老師威嚇之下, 換書包, 書包也容不下... mouth:" />

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+subb+於+16-9-21+10:26+編輯+\

原帖由 subb 於 16-09-21 發表
學校應該唔係好理書包款的woo. 只係建議唔好用轆的書包。因為,上樓梯會好重。我見D同學麼野款書包都有Woo. 你朋友個女的書包款好特別的咪?

回覆 subb 的帖子

我家姐係比較怕事既, 當時我都話幫佢打去投訴, 但家姐驚, 話多一事不如少一事, 學校都係想整靚盤數, 學校話一定派到喎, 點知.....

妹妹頭 發表於 16-9-21 10:33
回覆 subb 的帖子

我家姐係比較怕事既, 當時我都話幫佢打去投訴, 但家姐驚, 話多一事不如少一事, 學校都係 ...

我朋友家姐小朋友在讀, 也叫她不要選....

醒目開學勳章

引用:回覆+subb+的帖子 我家姐係比較怕事既,+當

原帖由 妹妹頭 於 16-09-21 發表
回覆 subb 的帖子

我家姐係比較怕事既, 當時我都話幫佢打去投訴, 但家姐驚, 話多一事不如少一事, 學校都係 ...
如果係我,我一定會向班主任據理力爭。始終係關乎自己小朋友升中派位。

開心小花 發表於 16-9-21 10:33
學校應該唔係好理書包款的woo. 只係建議唔好用轆的書包。因為,上樓梯會好重。我見D同學麼野款書包都有Woo. ...
都多人用的becxxxx 咋 !
可能她唔好彩, 撞到個xx老師 !

回覆 開心小花 的帖子

我家姐當年都將份表來來回回遞過5次比班主任, 比班主任改完又改, 點都唔肯收....

家姐係怕事既家長, 真係當年唔敢對抗架....比係我, 我一定唔會, 升中之後, 家姐都叫我個唔好揀石小.....我當然唔會入依間 "要擺報學生前途" 既學校啦

對我來說, 只要小朋友讀書過程開心, 而升中程況不是太差, 真係不會再去理會究竟有幾多人幾多%去BAND ONE A, 自己的孩子有幾多斤兩, 自己一定知.  我反而介意有些學校2年級就走去分一班精英班!!! 如果該小朋友不是精英的話呢 ....... 因為我見過小朋友會有自卑感, 而家長亦會十分不服氣!!!

醒目開學勳章

引用:Quote:開心小花+發表於+16-9-21+10:33+學校

原帖由 subb 於 16-09-21 發表
都多人用的becxxxx 咋 !
可能她唔好彩, 撞到個xx老師 !
呢個牌子,我見有人用啊!老師有無解釋點解唔俾用?就好似今年學校唔建議用噴水式水壼。因為有同學用來玩,噴同學。咁我接受學校的建議。咁個位老師有無解釋點解唔可以用呢個牌子?係設計問題,定係麼野原因?

開心小花 發表於 16-9-21 10:49
呢個牌子,我見有人用啊!老師有無解釋點解唔俾用?就好似今年學校唔建議用噴水式水壼。因為有同學用來玩, ...
話唔方便, eerr 多次, 朋友終於受不了小朋友比老師哦, 換了
我小朋友學校也有因噴水水樽, 同學拿來玩, 都有講可以帶, 但不可以噴水玩 !

妹妹頭 發表於 16-9-21 10:33
回覆 subb 的帖子

佢盤數是否靚, 得佢知

回覆 啫哩 的帖子

海壩街官小

Dylanli2016 發表於 16-9-21 10:58
回覆 妹妹頭 的帖子

石鐘山唔太重視學術,個重心大部分去左課外活動度,因為好多中學名校好注重課外活動, ...
唔係喎, 佢d學術好深下架喎 ! 又多里樣那樣做..
反而活動唔多, 但要學游泳 !

我又唔覺得佢運動好喎, 荃灣學界, 依幾年都係浸聯係一哥, 冇得頂, 人地學術又叻, 運動又強, 勁
‹ 上一主題|下一主題