用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 17-18 95校網揮手區
樓主: zoewor8481
go

17-18 95校網揮手區 [複製鏈接]

回覆:sandypink 的帖子

請問兩個一係指边部份呢,通常考咩中文問題呢,多謝回答

回覆:lhyxxx 的帖子

想請問你小朋友幾多年班,小一係馮晴中文大約會教咩課程,例如重組句子,四素句等等,其實我女已經做緊,請問跟到馮晴的進度嗎

zoewor8481 發表於 16-9-13 08:53
甘請問大家用咩準則去選擇一間學校?
我真係唔知從可入手
每人把尺都唔同,在職父母既要求又唔同...緊張子女就盡可能多些親身參觀學校作比較(不要說沒時間,仔女是你的).

yoyo0606 發表於 16-9-13 09:01
想請問你小朋友幾多年班,小一係馮晴中文大約會教咩課程,例如重組句子,四素句等等,其實我女已經做緊,請 ...
想問下你女做緊d中文功課,係幼稚園教緊定你額外加操

同埋馮晴只得一場簡介會,真係要去親身感受
有咩問題直接問校長,就最清楚

apple~y 發表於 16-9-13 11:10

我上年聽簡介會覺得馮晴校長都講得好白,不作修飾,抵贊!! 適唔適合自己就,就要自己衡量.

回覆 HK-MAN 的帖子

馮晴校長對教學有自己堅持和原則要睇家長認唔認同佢理念

honeykerry 發表於 16-9-12 17:47
我諗住宣基111,第二、三真係唔知點填⋯⋯填邊間先可以止蝕
乙2,3可考慮梁省德,景天,基德,黃藻深,梁潔華,將官
志蓮,陳國威,陳耀星,劉德
以上搵一間近自己又接受到學校做保險線

引用:Quote:honeykerry+發表於+16-9-12+17:47+我

原帖由 apple~y 於 16-09-13 發表
乙2,3可考慮梁省德,景天,基德,黃藻深,梁潔華,將官
志蓮,陳國威,陳耀星,劉德
以上搵一間近自己又接受到學校 ...
多謝你,我有諗過明道放第二,不過而家覺得太搏⋯煩到嘔電

引用:請問兩個一係指边部份呢,通常考咩中文問題

原帖由 yoyo0606 於 16-09-13 發表
請問兩個一係指边部份呢,通常考咩中文問題呢,多謝回答
指自行及乙一。其實叩門係好難既...亦有幸運成份,不宜寄予厚望。最好在乙二三有一間自己可接受的。

引用:我都有聽馮晴簡介,佢話功課量會再調節,同

原帖由 sandypink 於 16-09-12 發表
我都有聽馮晴簡介,佢話功課量會再調節,同埋1年得3考,感覺唔似好谷(實際情況唔知)
其實黃永樹,馮晴, ...
讀緊小一,暫時都好like馮晴,其實不是想像中難入,只要有誠意,即使叩門入應該亦不太難,應該無將天將循或黃永樹咁難

回覆:pl116 的帖子

甘請問小朋友讀幾多年班呢

引用:想請問你小朋友幾多年班,小一係馮晴中文大

原帖由 yoyo0606 於 16-09-13 發表
想請問你小朋友幾多年班,小一係馮晴中文大約會教咩課程,例如重組句子,四素句等等,其實我女已經做緊,請 ...
大女升小三,細女下年升小一。馮晴係跟書教,再加一些工作紙,我覺得小朋友在K2-3上課表現良好,功課企理,有集中力,會主動閱讀便可以,不須咁早操練呢D野。

回覆:apple~y 的帖子

老師有俾,自己見女兒又做到就自己再買俾佢做

引用:Quote:yoyo0606+發表於+16-9-13+09:01+想請

原帖由 apple~y 於 16-09-13 發表

冇補習,我幫溫習亦冇教快,考試前總會有D練習操下。

將軍澳循道衛理,喜歡這學校家長可看看

http://m.mingpao.com/pns/dailyne ... 00002/1473702736620

回覆:lhyxxx 的帖子

五好意思想請問你大女升小三,其實係咪都五難處理功課,係咪專心上堂都可以應付學業,謝回答

回覆 pl116 的帖子

你係大抽獎入?

apple~y 發表於 16-9-13 14:11
將軍澳循道衛理,喜歡這學校家長可看看

http://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20160913/s000 ...
上得EK既人都應該知呢單野啦..

引用:甘請問大家用咩準則去選擇一間學校? 我真係

原帖由 zoewor8481 於 16-09-13 發表
甘請問大家用咩準則去選擇一間學校?
我真係唔知從可入手
你問左一個幾好既問題。每個家庭既價值觀都唔同.... 我自己係想佢入一間好中學,傳統教學其實令我更易支援佢溫習,當然並並非只係死讀書,當年我花左幾個月時間研究哂所有95網可收集到既視學報告。呢類報告並不著重學術成績,而係講好多學校管理,教學技巧,學生日常行為,我覺得好客觀,亦同街外傳言不同。

lhyxxx 發表於 16-9-13 14:15
你問左一個幾好既問題。每個家庭既價值觀都唔同.... 我自己係想佢入一間好中學,傳統教學其實令我更易支援 ...
在當今教育環境下,其實只得一個模式...
‹ 上一主題|下一主題