用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 瑪利諾神父定陳守仁
樓主: breadbb
go

瑪利諾神父定陳守仁 [複製鏈接]

引用:Quote:奥脫福+發表於+16-7-31+15:19+如果到

原帖由 hkpapa852 於 16-07-31 發表
不過,事實有點殘酷,N記近4年既DSE成績同入U率,應該只有一年差過瑪中
瑪記唔使$😏

bubuG 發表於 16-7-31 23:41

LSPS 也是中小,LSC 英中喎。SPCC 都係

HACS/SMCS 也是中小,SMCC 英中喎。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

qualcomm 發表於 16-7-31 21:33
直屬今年起要收85%了,所以循道斷龍

好明顯大家都唔瞭解升中玩法.

瑪神直屬位只有70個, 多年嚟都係用盡咗85%直屬位上限, 所以微調與否根本無影響.

以前瑪小大班一級有約120人, 得70個直屬位但中學部都收唔夠85%全港Top 40%既學生, 轉咗小班後, 除非Pre-S1成績有大改進, 否則只會有更多不屬於全港Top 40%既學生可透過直屬位上瑪中.

如果有一日瑪中要開多過一班中文班, 即係瑪小既小班教學, 無助於改善小學部既Pre-S1成績.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-8-1+11:40+編

原帖由 hkpapa852 於 16-08-01 發表
其實要開一班中文班,係反映緊中小轉英中過程有些學生接受唔到個轉變,所以學校被迫開中文班?

回覆 alicesang 的帖子

揀中學唔係可跨網揀嗎?我唔了解

francis_chan 發表於 16-8-1 14:52
其實要開一班中文班,係反映緊中小轉英中過程有些學生接受唔到個轉變,所以學校被迫開中文班?

...

之前都講咗啦, 係因為中學部中一全級收唔夠85%屬於全港總成績Top 40%既學生, 所以要開一班中文班.

至於唔屬於全港總成績Top 40%既學生係邊度嚟? 自己諗吓吧!

如果有一日瑪中一級~140人, 最後只有100人或以下係屬於全港總成績Top 40%既學生, 到時就一要開兩班中文班.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:happybbpig 的帖子

選中學跟小學網,如轉網有機會跌banding,你再研究下!

回覆 breadbb 的帖子

想問下樓主係自行, 甲一同乙一有無放瑪神的?

奥脫福 發表於 16-7-30 00:38
聽講N記B2生都即叩即入。。。

瑪中首三屆DSE成績:

33222率, 升讀local degree比例:

2011-2012: ~48%, 30.1%
2012-2013: ~62%, 40%
2013-2014: ~56%, 23.6%

第四屆DSE成績同校務報告到一年後既今時今日都唔肯公布, 唔知你又點睇呢?

hkpapa852 發表於 16-8-1 11:19
好明顯大家都唔瞭解升中玩法.

瑪神直屬位只有70個, 多年嚟都係用盡咗85%直屬位上限, 所以微調與否根本無 ...
唔係好明直屬位

瑪中1c-2a  , 瑪小學生乙一 要放瑪神先穩入嗎?如果band 3生會唔會入到瑪中?

假如在瑪小考top 30%,應該是band 1生,自行甲部選心儀band 1中學(唔選瑪小),放棄左乙一就同選普通學校一樣?

Bobo1210 發表於 16-8-1 16:26
唔係好明直屬位

瑪中1c-2a  , 瑪小學生乙一 要放瑪神先穩入嗎?如果band 3生會唔會入到瑪中?

直屬位, 只有跟小學網派位, 係統一派位階段將直屬中學放係乙一先有用.

唔果唔放直屬中學係乙一或唔跟小學網派位, 同係一般小學升中無分別.

除非中學部向EDB申請, 否則直屬位只俾B1同B2學生抽.

假如在瑪小考top 30%,應該是band 1生

可以咁講, 但首先學校要話你知係級幾囉..... 不過, 瑪神好似唔會透露級名次俾學生知, 只有班名次, 咁..... 自己去估吓啦!

回覆:helenfu 的帖子

唔係
本身唔同網

其實最主要睇家長有咩要求,要求高,可以谷小朋友考頭十名,中學轉校。
考得普普通通,可以直升,比一個快樂童年小朋友。

bboo1    發表於 16-8-3 11:42

回覆:瑪利諾神父定陳守仁

其實瑪神中小學不同校網,都係直屬?我唔係好明?

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-07-31+發表

原帖由 bubuG 於 16-07-31 發表
瑪記唔使$😏
其實TSL$15800學費唔算貴!超值!

其實石峽尾也算深水埗校區,以前瑪神對上去又一城條馬路是倔頭路。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-8-1+16:34+編

原帖由 hkpapa852 於 16-08-01 發表
數係咁計,但每年有成廿幾人派去B1中學,如果由派的比率原本7成升至8成5,6年後開多班中文班收B3就要了

qualcomm 發表於 16-8-2 00:15
數係咁計,但每年有成廿幾人派去B1中學,如果由派的比率原本7成升至8成5,6年後開多班中文班收B3就要了

...
其實你知唔知自己講緊乜?

BearBearMummy 發表於 16-8-1 21:34
其實瑪神中小學不同校網,都係直屬?我唔係好明?
直屬關係, 唔需要同校網.

瑪神中小學都係屬於深水埗區

回覆:瑪利諾神父定陳守仁

我選TSL,在瑪神成績好也不可以轉去其他更好中學,不划算。

bboo1  邊個話架  發表於 16-8-3 11:44
‹ 上一主題|下一主題