用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好想發洩一下
樓主: sandychan0707
go

好想發洩一下 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+miujoey+於+16-06-23+發表今

原帖由 sandychan0707 於 16-06-23 發表
我都試過呢個情況
前曰收到電話叫我快D交9月飯單

dereklg 發表於 16-6-23 11:49
勿介意,你女的壓力和失準源自你本人
同意。

引用:Quote:原帖由+sandychan0707+於+16-06-23+

原帖由 lolo1112 於 16-06-23 發表
前曰收到電話叫我快D交9月飯單
咁快交飯錢!

引用:Quote:原帖由+lolo1112+於+16-06-23+發表前

原帖由 sandychan0707 於 16-06-23 發表
咁快交飯錢!
我果間11/6已經簡介會,分班,書、校服、校巴、飯單一日做曬

回覆:lolo1112 的帖子

好有效率

引用:係呢十幾日我都反覆諗,成件事最冇資格喊最

原帖由 HadesBB 於 16-06-23 發表
係呢十幾日我都反覆諗,成件事最冇資格喊最冇資格嬲最冇資格叫辛苦果個係我自己,比我迫去面試果個人都未喊 ...
呢段講得好

sandychan0707 發表於 16-6-23 12:24
其實一路由上年開始面試直私學校,一開始的確好平常心!到宜家積累咁多次失敗,我所有信心、耐性、忍耐都磨 ...

我也應先感謝你,因為我講得咁直接,你都唔會對我有敵意!

回覆:好想發洩一下

明白你,我去到最後個女話驚,怕羞唔出聲,我當場想癲!

引用:Quote:sandychan0707+發表於+16-6-23+12:24

原帖由 dereklg 於 16-06-23 發表
我也應先感謝你,因為我講得咁直接,你都唔會對我有敵意!
唔會!我應該多謝你潻!其實你都係講客觀啫!我宜家當局者迷!

回覆:sandychan0707 的帖子

等…等…等,真係好痛苦

sandychan0707 發表於 16-6-22 21:34
有吖!有一間和私收,但唔太中意,所以放咗!
有starters 14盾,movers 考緊,校際朗誦節英文公開組季軍, ...
咁又未必係太多叻人,  你 IN 嘅學校未必要證書去證明佢有幾叻

有 D 學校 IN 小朋友唔係要家長催谷, 反而係屋企教或者思想空間有更大可塑性

又或者有 D唔想教咁多, 你自己出去學飽佢等學校威威

間間唔同嘅,  唔使太擔心

karen55407 發表於 16-6-23 08:11
當年同呀仔叩門面試,仍在白果中,佢竟然因為唔想讀男校,唔係唔答,係蚊滋咁細聲,到我答時,佢仲勁,竟手 ...
所以話呢, 證書唔代表一切,小朋友反應,潛質及可塑性先係關件

唔係間間都睇 CERT 嘅,家庭教育係IN時可以睇到

karen55407  Thx!  發表於 16-6-23 18:53

sandychan0707 發表於 16-6-23 18:30
唔會!我應該多謝你潻!其實你都係講客觀啫!我宜家當局者迷!

...

很好,我覺得你更應感謝你女兒,你讓女兒成長,女兒也讓你成長。感覺到你真的只是發洩一下壓力,本身並不stubborn。

希望你透過一些事,看清一個孩子, 一個家庭,的真正所需。

學會面對困境,總要記著必須從愛出發,後來發現困境只是一點鍛鍊。真正學懂愛家庭愛孩子,你便比被傳媒追訪入ls/mcs 的那些虎家長優勝千倍,你的孩子亦比他們那些奴隸仔女快樂萬倍。

anyway,我真心祝福你們一家!

HadesBB 發表於 16-6-23 09:39
係呢十幾日我都反覆諗,成件事最冇資格喊最冇資格嬲最冇資格叫辛苦果個係我自己,比我迫去面試果個人都未喊 ...
之前我係第二個帖都有講,作為父母係而家呢個階段係要為小朋友遮風檔雨, 有咩值得喊,要問自己盡咗力未 ?

自己係為面子 ?定真係想為小朋友揾一間發揮潛能嘅學校 ?

就算真係叩唔到門都唔緊要,每日要好好留意小朋友邊方面特別特出就向果方面發展啦,佢地有無限潛能等緊父母去發掘

我報7間,有得in6間,有5間可以2nd in,每次我都好緊張,每次2in,我都失控叫小朋友呢樣果樣點點點......但最後到而家1個offer都冇,我真係失望到極點,今日最後一場in完,我都要收拾心情,同個仔洗腦接受派左果間,希望佢讀得開心啦! 有時唸其實佢都做到野架勒,闖關咁闖,但想到最終食白果,我真係眼涙在心裡留,心好痛!仲要同佢講派左果間有咩好,有咩正,果仲性格分裂,真係非筆墨形容!

回覆:好想發洩一下

我也很明白你感受,我囝面試也有反常表現(我只叩兩間),上來傾下都好,有時身邊人甚至另一半也不明白。

引用:今日終於等到有一個間學校打來,+一開聲,+請

原帖由 miujoey 於 16-06-23 發表
今日終於等到有一個間學校打來, 一開聲, 請問你是否 xxx 的家長 ? 我即時心跳加速, 答,,係係係.... 原來是 ...
我果日收到叫我攞返書單同校服資料

引用:Quote:sandychan0707+發表於+16-6-23+18:30

原帖由 dereklg 於 16-06-23 發表
很好,我覺得你更應感謝你女兒,你讓女兒成長,女兒也讓你成長。感覺到你真的只是發洩一下壓力,本身並不 ...
真心多謝你

引用:我報7間,有得in6間,有5間可以2nd+in,每

原帖由 sonanna 於 16-06-23 發表
我報7間,有得in6間,有5間可以2nd in,每次我都好緊張,每次2in,我都失控叫小朋友呢樣果樣點點點......但 ...
同你好相似吖!

引用:我也很明白你感受,我囝面試也有反常表現(

原帖由 day_bo 於 16-06-23 發表
我也很明白你感受,我囝面試也有反常表現(我只叩兩間),上來傾下都好,有時身邊人甚至另一半也不明白。

...

‹ 上一主題|下一主題