用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 港人, 港地, 讀IS?
樓主: 何B仔Adrian
go

港人, 港地, 讀IS?   [複製鏈接]

何B仔Adrian 發表於 16-4-28 17:11
都冇要佢講, 老師只係俾instruction叫佢做, 我個女就係傻下傻下唔知老師講乜, 點understand what the teach ...

[ 雖然句子不是很完整, grammer未必岩] 你好厳格呀! 就算再大D,都吾会PERFECT架。我個女最初Y1-Y4都係拾下拾下、一直都要上ESF EXTRA SUPPORT班。 

D 学生成日都講 I'm like....shez like....文法錯晒LA. 但係個個都用架
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

引用:Quote:康晴比比+發表於+16-4-28+15:33+其實

原帖由 何B仔Adrian 於 16-04-28 發表
不如我講下我女上年Abacus play visit 經驗, 大家覺得點樣可以做好些:
其實你女已入了ESF,又係slibling 似乎唔洗太擔心。不過如果你認為她的表現是基於英文不夠好,咁就多同她講英文吧,當給她為面試預備好,或令佢快啲適應校園生活又好。真不明樓主猶豫什麼?

引用:恭喜各位上左岸既朋友,+明白了,+知道了,+只

原帖由 何B仔Adrian 於 16-04-28 發表
恭喜各位上左岸既朋友, 明白了, 知道了, 只讀中文, 不須英文, 勤加訓練主勳, 外向, 便可入到IS了, 然後英文 ...

一般家長只有最多一兩個第一身個案參考,別人無私講述自己個案和意見,晤啱聽一笑置之便可。說這些負氣話有用嗎?你不是出po收意見嗎?定出po收啱聽的意見?

Good luck and good bye.

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 16-4-28 23:42
一般家長只有最多一兩個第一身個案參考,別人無私講述自己個案和意見,晤啱聽一笑置之便可。說這些負氣話 ...

噓,你都聊交嗌!首先,我又沒有回覆你或引用你所言,我恭喜上了岸既朋友,我總括各人心得並說我明白了,咁就是悔氣話?

我話我未上到岸,我仲努力緊,這是悔氣話?

我唔評論別人怎教小朋友, 參考了諸位意見, 多謝哂, 獲益良多, 會作出檢討, 調整, 和安排,這是悔氣話?
So funny!

引用:+本帖最後由+何B仔Adrian+於+16-4-29+08:16

原帖由 何B仔Adrian 於 16-04-29 發表
舆其口水戰,既然你已知問題作在,而距離面試只有8個月時間,倒不如能做多做,盡快去到safety zone方為上策。或考慮多利用週末找多些活動改善。

早晨,各位,若我有說話得罪了,希望多多包涵,唔好意思,我說話太直,說者冇心,聽者有意,對唔住!

回覆 何B仔Adrian 的帖子

我想問番轉頭,你依家的情況,最想知道什麼呢? 如何鞤細女考國際學校一年級?

如果係,咁就努力同佢提升英語聽講能力吧! 當然要讓她唔好咁怕陌生人,多去playground玩,我自己的經驗是kindermusik呢類音樂playgroup對幼兒幫助好大,在音樂中訓練有節奏的律動和反應,又有故事聽,我在小兒2-3歲期間有與他一起上,也選了以英語講授的,好好玩。

esf的幼稚園以快樂學習為主,你多用閱讀幫助孩子加強英語和中文literacy level已是最好裝備; 不要上無謂的乜乜物物班,那些容易消滅幼兒的學習興趣。

Radiomama 發表於 16-4-29 09:27
回覆 何B仔Adrian 的帖子

我想問番轉頭,你依家的情況,最想知道什麼呢? 如何鞤細女考國際學校一年級?
很有實用性同建設性的見意, 多謝!

我既情況, 當然想阿女能夠繼續在ESF升小學, 問題係, 應該如何備戰呢?

起初, 我對自己喪操英文有少少懷疑, 根據專家意見, 應該母語行先, 但為了入IS, 我倒轉了, 因為根據第一次上場經驗, 英文確實佔了好大既因素. 為此我覺得在香港人在香港讀IS, 是否好矛盾呢?

之後看多了意見, 我發現: 1. 阿女除英文弱之外, 性格亦有所不足, 但我認為都係以英文主道, 有了足夠英文, 才會有信心跟人溝通.  2. 看多了成功個案, 他們都只說已經成功入了入了IS, 英文交俾學校教. 係冇錯, 一般IS學校一定教出好英文, 問題係考入之前, 他們真的0%英文操練? 不是太冒險嘛? 定係老點?

拿拿拿, 我真係唔知以上有冇得罪人, 我真係冇心架, 我以經好小心架.

anixon    發表於 16-4-29 21:36

何B仔Adrian 發表於 16-4-29 10:15
拿拿拿, 我真係唔知以上有冇得罪人, 我真係冇心架, 我以經好小心架.

何必又單單打打?

nintendo 發表於 16-4-29 10:25
何必又單單打打?

我真係唔知自己單單打打, 真係已經好小心講出所想, 仍給人此感覺, 不然, 可否指教怎修飾此句子才令人不覺單打且不失本人意思呢? 謝謝.

閲。

哦。

回覆:港人, 港地, 讀IS?

其實你繼續和你小朋友英語溝通,等佢升到小學,你可以和佢多些粤語溝通,4、5歲開始學中文也不遲,小朋友學野好快!
你不用多擔心,你個女已經比其他人優勝,佢哥哥讀緊小學,你個女有priority 面試,有面試差不多90%以上入到。

oooray 發表於 16-4-29 08:22
舆其口水戰,既然你已知問題作在,而距離面試只有8個月時間,倒不如能做多做,盡快去到safety zone方為上策 ...

BK 越來越少資深會員出聲,就係怕比人串,我有貼士都唔會再在 EK 放。

anixon    發表於 16-4-29 21:37
oooray  我未夠資深所以唔怕比人串。  發表於 16-4-29 11:28

引用:Quote:Radiomama+發表於+16-4-29+09:27+回

原帖由 何B仔Adrian 於 16-04-29 發表
很有實用性同建設性的見意, 多謝!

我既情況, 當然想阿女能夠繼續在ESF升小學, 問題係, 應該如何備戰呢?
因為你在第一個post未說明入了什麼grade.所以大部分人包括我也以為入了year 1.所以告訴你學校教就夠。冇老點你!及後你再詳述現時情況,當然要多練習英文。以及整體發展。is 始終是全人發展,不只注重英文。即便英文是基本,其他發展你也要同時進行

大家只係分享自己經歷,為咩要老點你呢?似乎你只喜歡聽自己想聽嘅意見,你覺得大家話唔使狂操英文係老點你咁你咪全力谷你個囡嘅英文,日常生活全英文溝通,課外活動亦上多啲英文班。

其實有jm都講咗,英文程度同能力只係其中之一嘅考慮因素,學校唔會因為小朋友英文perfect就一定收,亦唔會因為小朋友英文未夠好就一定要收,每個小朋友都係一個獨立個體,係整個人去睇,而且性格同埋運氣其實都好有關係

回覆 nintendo 的帖子

喔, 係呀, 串親唔好意思, 真心道歉.

其實冇野係絕對,而面試都要有小小彩數,如果你要搵一個100%入到嘅方式,係100%冇可能,除非你自己開,而且入到yr1,係咪就等於上岸?人生咁長,你太短視了...而且學習係一生,唔係只應付面試,你咁嘅思想好應該上面試班,入傳統學校

回覆 lui 的帖子

我一開始有講三歲女兒, 以為大家明, 沒有講清楚咩grade而誤道了唔好意思. 我也知道英文唔係唯一, 明白了, 反省反省.

dbchu 發表於 16-4-29 11:07
其實冇野係絕對,而面試都要有小小彩數,如果你要搵一個100%入到嘅方式,係100%冇可能,除非你自己開,而且 ...
係架, 未上岸架, 人生馬拉松, Y1只回一回氣再想下一步, 我都講過要解決目前問題先, 之後先再諗下一個. 我只針對語言問題講咋, 若要認真討論還有大把野講呢, 例如, 入到IS後唔係一了百了, 入到去會唔會跟唔上呢, 會唔會大自己冇乜功課壓力會心散呢, 小朋友會唔會唔適合呢....

我都唔知點講至岩, 已經好小心, 我唔敢批評人地點做, 反被批評串, 短視. 既然大家唔係open minded態度討論, 只向著我來針對, 咁我唯有收皮啦.

‹ 上一主題|下一主題