用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家在net14選左乙123, 分享下
樓主: ling142367
go

大家在net14選左乙123, 分享下 [複製鏈接]

回覆 swongswong 的帖子

滬江放第二無機會,要扣門又要111,浪費了第二的排位上年有人將北官放第二入左

回覆:大家在net14選左乙123, 分享下

如果本身高主教幼稚園,有一半機會上高小。在自行階段填滬江定canossa好呢?因為聽過滬江15自行有機會,而canossa一定無。如果自行滬江大機會D。但canossa又一定要111先可以扣門。如果自行不填就無機會了。其實canossa 多扣門位嗎?

丹循点解冇mud人選?

回覆 lcyesther 的帖子

其實兩間你都可以填,Cannosa扣門位真係好多,佢有6班,每班有2-3位,再加上有些學生入左再轉去其他學校,算是很多位。但你要放棄自行那一次機會,15分是無可能入的。
滬江呢,15分自行是有機會入,揀111也有扣門機會。但學位比較少,佢有4班而已。

最後,人們選擇這兩間小學通常基於性別。女孩比較愛Cannosa,因有一線聯繫中學。

兩間也是好學校,你不妨多多了解它們,看看那一間你較喜歡吧!(2月28日滬江舉辦英語嘉年華,你可以去看看呀!)

回覆:bugtcra 的帖子

Thanks,很有用的資訊

引用:丹循点解冇mud人選? +

原帖由 JMSS 於 16-02-23 發表
丹循点解冇mud人選?
丹循北循超熱, 本區有基督教信仰的都首選呢2間! 家庭無宗教分就難入d。

請問康山除左宗教問題外,是否一間好學校呢?

回覆 Gugubi 的帖子

yes, 校長有心教學, 不斷提升學校質素, 如英語每星期有9堂, 同唔一定要食素, 有肉食午餐, 佢地成日有活動搞, 可留意佢地WEBSITE

1丹循, 2太古, 3 北官, 無back up, 男仔

醒目開學勳章

回覆 gingerrice 的帖子

太古舊年有人填乙一都唔中,今年唔知會點!
已之所欲,先施與人。

WingsBobo 發表於 16-2-19 14:38
1.canossa
2.taikoo
3.北官
嘉撤同太古都有機會,但北官微D。

hkpapa852 發表於 16-2-3 11:39
乙1唔中就好大機會直去乙4.... 你乙4排乜?

請教下, 點解乙一唔中就會好易去左乙4呢

乙一丹循
乙二北官

乙一丹循
乙二炮米

邊組高風險D呢?
我女而家先K1 只係想研究定先
THX

hohoho888 發表於 16-5-11 10:16
請教下, 點解乙一唔中就會好易去左乙4呢

乙一丹循
年年都會有D唔同, 到K3上學期睇咗上期既派位情況再決定吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-5-11 10:24
年年都會有D唔同, 到K3上學期睇咗上期既派位情況再決定吧!

THX

乙一 滬江
乙二 康山
乙三 太古
冇backup

請問大家派成點?

我都好想知,前輩教下路

除了康山和啟基外,間間都有人放乙一。今年中乙二是16網借位。暫時未有人中乙二。既然乙二難中。先選好最合適的才乙一。乙二是用來扣門。乙三放康山。

培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

fishcowcow 發表於 16-2-3 16:56
我係16網家長, 三間借位應該筲官最易入, 筲官在自行收唔足生的, 其餘兩間都收足哂人 ...
請問點樣可以知道間學校自行時收生足唔足呀?有公佈的嗎?

我放乙一康山,那之後放什麼好??
‹ 上一主題|下一主題