用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖類斯中學 vs 高主教
樓主: paltiBB
go

聖類斯中學 vs 高主教 [複製鏈接]

收手?那個什麼爸爸講什麼無心辦學都仲未道歉,一D無根據極誤導不負責任言論一於逢佩到底

回覆 happylogin 的帖子

好老實講,如果b1頭中唔使講都識揀,如果係b1尾係中西區好頭痕,因中西區無b2,老師叫你棟聖類斯無點你,你聽呢度專家咩高XX或者跨去東區好明顯係點你,分分鐘英中都無得讀,高ㄨㄨ我上面有講,東區D學校可以講除張祝珊,BPS外,其他英中真係同聖類斯差無幾,你信果D做假數據六年後就會後悔,特別前页有人提東區果间聖公會校政亂到七彩,大部分東区家長攝落四五位

happylogin  你門檻都set得好底下喎  發表於 15-10-20 10:55

名校中二至中四可以不断收生,但班數人數又唔見多左,其實去Dband3例如孔X堂,X淅可以執番哂出嚟,一路收就一路踢,如果唔係,點保持亮麗数數據

yekat169 發表於 15-10-20 01:16
收手?那個什麼爸爸講什麼無心辦學都仲未道歉,一D無根據極誤導不負責任言論一於逢佩到底 ...
你自己睇呢段新聞,睇完你就知個中道理:

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120207/00176_029.html

2012年,連前副校長都要係校舍對開行人天橋絕食靜坐抗議,當年有無心辦學好明顯。所以話六年前(2008年左右)入去,現在怎會唔失望?

舊年新校長上場,大力改革,今年入去,六年後怎會唔喜出望外?

bb20040225 發表於 15-10-19 20:23
唔係好明唔可以收南區學生
自行階段學校自主權好大,勁既,自行階段,邊區都收。唔得既,自行階段,本區都唔會收。

paltiBB 發表於 15-10-17 16:22
小兒東區band 1b 小六男生, 心儀中西區高主教和聖類斯中學, 請問呢兩間校風, 教學哪間適合文靜學生?  ...

我知你同我女同一小學, 我想知點解東區唔揀, 要揀中西區呢? 你有需要我可問下我, 我女今年中一.

王家爸爸 發表於 15-10-19 14:36
我估好多人都唔覺得聖類斯太差,只係嗰位朋友既非理性,令其他人覺得學校差。

...

聖類斯應該頒個最佳PR獎比佢, 死都要拗番生. 本來我都唔識, E+出晒名啦.

RoseRose1980  丟哂臉獎  發表於 15-10-20 11:14

引用:Quote:bb20040225+發表於+15-10-19+20:23+

原帖由 王家爸爸 於 15-10-20 發表
自行階段學校自主權好大,勁既,自行階段,邊區都收。唔得既,自行階段,本區都唔會收。 ...
我知道自行是跟據成績,面試表現,所以收南區學生都應該冇問題

王家爸爸  你講得對,自行階段基本上係睇成績  發表於 15-10-20 15:25

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-10-19+09:24+呢

原帖由 yekat169 於 15-10-19 發表
高主教可以收南區某天主教名不經傳地區小學七八個位,  就明白呢間學校點揀學生, 我之前都有回覆要揀呢間學 ...
其實聖類斯都有收你所指的名不經傳的天主教小學學生,所以自行都睇表現

回覆:聖類斯中學 vs 高主教

我真係睇唔過見。自行收叻學生有咩問題,如果要怪只可怪南區那間小學d學生叻囉。個位仁兄,講嘢完全有歧視成份。
如果他是St louis家長,我覺得佢真係倒米。

老老實實我本來真係對聖類斯冇乜認識,而家反而對呢間學校大打折扣,完全係因為一個似乎被觸動咗神經嘅人嘅言論,純粹個人睇法,不喜勿插

引用:Quote:paltiBB+發表於+15-10-17+16:22+小兒

hkpapa852 發表於 15-10-19 12:56
回應番樓主

2013-2014年度(上年)港島三個中學網(HK1, HK2同HK3)大部份男仔可選既所謂B1中學入U率統計:
請問"本地學位課程比例"同"本地學士課程比例"個分別是甚麼?

仲有冇2014-2015年度既資料呢?

謝謝。

hkpapa852 發表於 15-10-19 07:26
回覆 RoseRose1980 的帖子

高主教近兩年3322率只有78%同70%, 亦只夠膽話畢業生升讀本地專上院校有70%, 不 ...

但我見佢web 2015 DSE 入3大U bachelor degree 有成47%, 連埋兩間Poly 成63%, 唔似只係一晒間B1C Wor...

王家爸爸  高主教今年英文同數學都好左,但係中文差左,所以我估救中文會係學校當務知急。   發表於 15-10-30 10:53

MMVV 發表於 15-10-30 10:48
但我見佢web 2015 DSE 入3大U bachelor degree 有成47%, 連埋兩間Poly 成63%, 唔似只係一晒間B1C Wor...
...
嗱, 呢D就係圖表偽術啦!

幅圖只係話"Local Bachelor Degree"既分佈, 唔係話整體學生升學統計喎!

首先, 整體學生有幾多人攞到Local Bachelor Degree先?

如果攞到Local Bachelor Degree得40%, 咁3大其實只得40%X47%=18.8%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:MMVV 的帖子

中文4+唔夠30%, 咁真係差d wor..

hkpapa852 發表於 15-10-30 11:05
嗱, 呢D就係圖表偽術啦!

幅圖只係話"Local Bachelor Degree"既分佈, 唔係話整體學生升學統計喎!
果然是數據王...

MMVV 發表於 15-10-30 11:14
中文4+唔夠30%, 咁真係差d wor..
我估未來兩年高主教DSE成績都會上上落落,尤其係中文科,起碼需要四年之後,等小班教學既學生考DSE既時候先會好返。

回覆:王家爸爸 的帖子

可能再加埋多d女仔底下,平均再拉高,佢呀爺算有遠見。

王家爸爸  另外校長自己既仔之前都係高主教讀,所以估校長應該有心搞好間學校。  發表於 15-10-30 13:15
王家爸爸  高主教係教區直屬,資源充足,如果有心搞好佢,應該唔太難。  發表於 15-10-30 13:13

回覆 hkpapa852 的帖子

"幅圖只係話"Local Bachelor Degree"既分佈, 唔係話整體學生升學統計喎!"

我唔係好明你的意思? 我見到高主教的website 中寫:
"RAIMONDI COLLEGE 2015 GRADUATES
LOCAL BACHELOR DEGREE"
HKU 20%
HKUST 17%
CU 10%
這不是共有47%的學生入到三大嗎?

‹ 上一主題|下一主題