用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 虎媽評名校
樓主: Bigpig_2007
go

虎媽評名校   [複製鏈接]

laorenjia 發表於 15-3-11 15:54
Eviepa

Count your blessings. 聽吓其他網友意見,珍惜吓同wisekiddad呢段緣份,不妨考慮吓發展一下呢段 ...
//俾嗰個乜鬼國家事務專員點咗去嗰個乜鬼時政擂台望望//

我都畀人呃左過去,真係當堂嚇一跳,然後...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 15-3-11 14:34
我都無咁大想頭, in this moment剩係想阿女科數學可以考好D

我就無你貪心, 只想嫁個有錢人, 靚 ...

咁我即是大頭兼貪心,果然係怪獸家長

不過做FTM的生涯,有時都覺得自已幾賤命架!工人都有糧出,有假,自己乜都無,家用係用返晒係屋企.

安慰嘅係,我無個靚仔老公,但有個好靚仔嘅仔,堅靚仔架!

同埋我老公好欣賞我做FTM.

回覆 wan_sosin 的帖子

我都係大想頭亞媽,不過我吾認係怪獸

引用:回覆+wan_sosin+的帖子 我都係大想頭亞媽

原帖由 Jane1983 於 15-03-11 發表

我都係大想頭亞媽,不過我吾認係怪獸
呢樣其實我都只係講笑!

我都唔覺得大想頭就係怪獸,亦唔等於盲目去追求!

Jane1983    發表於 15-3-12 10:57

wan_sosin 發表於 15-3-11 17:58
咁我即是大頭兼貪心,果然係怪獸家長

不過做FTM的生涯,有時都覺得自已幾賤命架!工人都有糧出,有假 ...
咁即係阿仔似你啦, 真係好。記得囡囡細個時, 因為好靚女, 個個見到都話:嘩, 好靚女喎。然後望一望, 再話:似爸爸喎。真係嬲到爆

little_yolky 發表於 15-3-12 11:02
咁即係阿仔似你啦, 真係好。記得囡囡細個時, 因為好靚女, 個個見到都話:嘩, 好靚女喎。然後望一望, 再話: ...
我兩個女都似我,所以我老婆成日話好蝕
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 MASAYA 的帖子

叫佢生多個!我當年同老公講生到似我為止, 當妹妹出世100%似我時, 佢鬆咗一口氣

little_yolky 發表於 15-3-12 11:17
回覆 MASAYA 的帖子

叫佢生多個!我當年同老公講生到似我為止, 當妹妹出世100%似我時, 佢鬆咗一口氣 :winn ...
養唔起三個,妳玩到咁大,生到六七個都唔似點算?

little_yolky  一直生到生唔到為止!  發表於 15-3-12 11:45

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-3-11+17:58+咁

原帖由 little_yolky 於 15-03-12 發表
咁即係阿仔似你啦, 真係好。記得囡囡細個時, 因為好靚女, 個個見到都話:嘩, 好靚女喎。然後望一望, 再話: ...
唔好嬲啦,細女似你一樣咁靚

我仔靚仔係因為佢似mix. 啡頭髮,綜色眼珠。
雖然好多人話似我,但實在佢並唔係真係似我,當然更唔係似老公啦!呢個係迷語嚟架!

MASAYA  外甥多似舅?  發表於 15-3-12 12:18
little_yolky  隔代遺傳  發表於 15-3-12 12:09

wan_sosin 發表於 15-3-12 12:04
唔好嬲啦,細女似你一樣咁靚

我仔靚仔係因為佢似mix. 啡頭髮,綜色眼珠。

Sorry! MASAYA & little_yolky,都唔係! 不過算啦,唔好太離題!

另外想提意下,EK可以考慮開多個"家長心聲"

更重要要有個"激烈討論"有時行過嗰D戰火區,真係心驚驚!我D小女人好怕事架!

little_yolky  見到有人擲汽油彈, 即閃   發表於 15-3-12 14:19

雖然愛好看電影,但絕少看港産片,但昨晚是一個例外。因着朋友的關係,一家人去看了“五個小孩的校長”。故事根據幾年前四千五蚊校長故事改編,雖然有啲stereotyped, 但幾好睇,完場見到好多人都仲眼紅红。妻子喊了好多次,睇到窮家小女孩踩住鐵罐煮餸就開始喊。

教育係觸動人靈魂嘅工作,正如片尾字幕所說,每個人生命中都有改變自己一生嘅老師。我好幸運,碰到好幾個。小學的陳老師,將眾人眼中的笨小孩改造過來,中學的吳老師,令我窺見數學世界的奧妙,教我英文的陳老師,待我如兒,令我這個CMI學生以後一生有能力喺英文方面與一眾EMI學生平起平座,大學的沈宣仁教授,帶我遊覽古哲學的殿堂,在靈魂的層面衝擊我。我雖然是小人物一個,但因着這些巨人,今自己總算能笑着直面人生。名校與否,又好像真的不很重要,好似我哋揀伴侶,不一定要最靚最好身裁最高大威猛或者心地最好嘅。

電影又再次提醒自己,再平凡的人心底都有夢想,成年人的責任就是不要去扼殺身邊孩子的夢想。對自己身邊的人,要做的只不過是簡單一句體貼說話,一個微笑,一個擁抱。

王家爸爸  錦田元崗學校  發表於 15-3-13 17:39

回覆 little_yolky 的帖子

做FTM有乜好?又無收入,我反而喜歡返工,不用吓吓買野等人approval。最羨慕這裡有好多爸爸願意跟小朋友學業,通常爸爸親自出手個小朋友是好叻。

父母有時都需要些反面教材

回覆 scyauchris 的帖子

睇個人意願,鍾意做ftm,逼佢返工又好慘。鍾意返工,要佢留係屋企又好愁。

laorenjia 發表於 15-3-12 14:21
雖然愛好看電影,但絕少看港産片,但昨晚是一個例外。因着朋友的關係,一家人去看了“五個小孩的校長”。故 ...

http://hd.stheadline.com/ent/ent_content.asp?track=news&contid=322735&srctype=n

http://hd.stheadline.com/ent/ent_content.asp?track=news&contid=322713&srctype=n

"千嬅與場內的小朋友等觀眾合照留念" http://hd.stheadline.com/ent/photo_popup.asp?imagepath=/news/images/150313/wnep122p01b_mi.jpg&photoid=360218&phototype=news_image

Hi laorenjia, 今日係頭條日報娛樂版係咪見到您及貴夫人呀? 第幾行第位??您及貴夫人都好有愛心喎, 經您推介, 我會帶女一齊睇呢套戲, 等佢知道自己係原來好幸福的

唉,咪講笑啦。你可能唔知,我講過我係兼職戲院带位咖嗎。前晚套戲開鬼咁夜,搵唔到人,朋友至有搵我哋全家頂上。
其實我重有带兩個義工小組嘅細路去睇。喺我哋身邊,好多細路講迪士尼係比較世界各地迪士尼嘅分別,而有啲十幾歲嘅細路,佢哋對迪士尼嘅印象就係迪欣湖,帶佢哋去茶樓連點心紙都唔識畫,因為未見過。

小時了了  一位有愛心及謙遜嘅爸爸   發表於 15-3-13 16:50
小時了了  對您另眼相看!  發表於 15-3-13 16:46
bobbob  有啲欲蓋彌彰嘅感覺   發表於 15-3-13 11:48

引用:回覆+scyauchris+的帖子 睇個人意願,鍾意

原帖由 Jane1983 於 15-03-13 發表
回覆 scyauchris 的帖子

睇個人意願,鍾意做ftm,逼佢返工又好慘。鍾意返工,要佢留係屋企又好愁。 ...
我就係嗰D情願慳D都鍾意睇住頭家嘅人,但唔係我無事業心,好多人跌眼鏡話估唔到我我會做FTM,因為我一直比人覺得能幹!但屋企呢個企業更吸引我!

Jane1983  時間放在那裏,成果就在那裏   發表於 15-3-13 12:09

我喜歡做家務多過湊細路,阿女把口今年是不停嘴講野,加上女學習態度今年勁唔得。現在集中處理佢態度,用緊遊戲方式氹佢認真温書。
D時間好趕,我煮飯真係唔叻,用左好多時間預備!每日一早5点半起身預備佢早餐同午餐,佢又唔多吃,夜晚又攪好來先瞓。

引用:回覆+wan_sosin+的帖子 我喜歡做家務多過

原帖由 scyauchris 於 15-03-13 發表

我喜歡做家務多過湊細路,阿女把口今年是不停嘴講野,加上女學習態度今年勁唔得。 ...
咁你都真係辛苦,發晒癲攪唔掂嘅日子我都試過,我仔輕微ADHD,不過而家漸入佳境!做唔做都唔緊要嘅嘢,我會有心情先做,煮飯煮簡單嘢,反正我呢類仔,一般都偏食,仲好,總之佢肯食,餐餐差不多無所謂,費事煩!平日總之盡量簡單,集中精神放在教導幫助個仔!花咗呢D心機,個仔各樣都發展唔錯,佢偏食但仍然健康,做功課快,成積理想!最衰係高竇D,唔係太采人!剩係鍾意氹女仔
生活壓力就一定有,心情唔好就放低晒d嘢唔好做,叫外賣唔煮都得,比自己抖下!

Laorenjia,

搞到要聯同聰明仔爸去圍攻我添,睇怕要搵番個靚女幫手鬧你先得。

鬧你之前要講一D題外話。話說幾年前,在大陸有個BB小悅悅,被汽車輾過,之後有十幾人經過,但都沒有理會,直到一個搭荒婦人經過才得到處理。我太太見到這件事,馬上責備大陸人的麻木不仁。不過,我和女兒都知道,就算是eviepa自己,以遊客身份,並無後台的情況下見到此事,都不敢擔保會去救援,我太太肯定會直行直過。

在神州大地,禮義之邦中,見死不救是尋常事。由於有太多事件,證明做好人,挺身而出後會釀成大禍,所以大部分人見到搶劫、強姦、倒地不起的人都以明哲保身的態度。這就令罪犯在鬧市造案少了一層顧慮。

資深的網友都感覺到,十年前的Baby Kingdom,偶爾有網民口不擇言,胡亂罵人,通常都有一些網友挺身而出,指責不是。但這種氣氛,在這十年內消散了,似乎維持秩序的責任全在版主,只要人不犯我,我就明哲保身。

我不強調道德,教仔亦不喜歡老站在道德高地。我希望女兒是一個有血有肉的人,有基本道德操守,但會有缺點,不會是雷鋒、郭靖。對我來說,說謊不一定是錯、抄功課,並不是孩子的重大過失。我要求的是,道德的核心部分必要遵守,但道德的灰色記分要用獨立思考去衡量對錯。但當我相信很多行為是灰色,難定對錯的同時,我更信有些行為是絕對的黑色。

Laorenjia,  你講的:

//俾嗰個乜鬼國家事務專員點咗去嗰個乜鬼時政擂台望望,你就會覺得wisekiddad可愛如天使。我哋呢邊最多可以叫係花拳繡腿,嗰便直頭係刀光劍影。呢個話嗰個人渣,嗰個就叫呢個pk。睇完我就越加憎嗰個乜鬼專員(都係佢監場),就越覺得wisekiddad可愛,佢提醒我哋咪冇料扮有型啫。//

不同場合有不同禮節、行為的要求,政治論壇自然是刀光劍影,自然充斥著漫罵聲,正如上到拳擊雷台,給人家打到變豬頭,也絕不能抱怨對手太狠一樣。但EK是個需要互相尊重的場合,胡亂罵人,大家都不會同意。

這十一二年來,大家都知道,聰明仔爸對同意他講法的人,會很理性地討論。但對反對他任何論點的人,能用道理去壓服的,就用道理;不能用道理的,就用歪理再加EK禁用的攻擊字眼,很多網友都莫名其妙,為何好端端地討論,會突然被臭罵。從任何角度看,聰明仔爸的行為,都是不能接受。十一二年來,聰明仔爸不知攻擊過幾多網友,亦不下被版主封了幾十次戶。

Laorenjia,

你呢個網名出世得遲,可能未知響laorenjia之前無耐,有個叫「雙兒」既網友,好叻架,中英文都有你既水準,佢顯示幅相,仲好靚添,唔知真人有幾靚。

講件 EK歷史俾你聽:

很久以前,有幾個網名,理念和小弟十分相似,但問題是這些網民,用詞狠辣,我敬而遠之。少生事為妙。日後知道,這些網名統統都是聰明仔爸的。

話說幾年前,聰明仔爸用他其中一個網名Y2KChild,公開宣佈放棄以往胡亂罵人的作風,要檢點言行。

聰明仔爸要肯改邪歸正,我覺得是件好事,於是和他做個朋友。不但我這樣想,不少網友也這樣想,於是,Y2KChild很多產,獲得大量的獎聲。我也經常鼓勵他。這個時候,我講的永遠他口味。不過,不多久,他又開始罵人了,我看在眼裡,和這個人同路,心裡不是味兒。

這時突然出現一個雙兒,處處和聰明仔爸作對,經常指出其不對的地方。雙兒指責聰明仔爸的同時,亦指出,我這個閱讀派對他的支持,助長了他的氣焰。我還記得很清楚,雙兒當時引用的是「希特勒成魔之路」就是有別人的過度容忍。

我可以見到不平事視而不見,但不可以容忍助長別人成魔。我也譴責聰明仔爸,我明知道後患無窮,但這是一個要付出的代價。

此後,我所講的任何東西,聰明仔爸都可以拿來攻擊,無他,順我者昌逆我者亡就是他做人的準則。

很多人都覺得聰明仔爸講的某些東西有參考價值,只要被攻擊的不是自己就成。比如:

//原來係你姨仔個老公, 佢既指示好簡潔清晰, 對於好似我呢D英文底子唔好既人好有用, 因為好易明白。

不過, 雖然我兩母女D英文都咁鬼差, 你姨仔個老公都好似無乜踩過我哋喎, 好多謝佢, 你知啦, 我好薄皮的, 俾人奚落完就唔敢再問了。個方法我仲用埋响依家幼稚園個細囡度, 情況相當樂觀, 睇嚟細女初小既英文會應付得輕鬆過家姐, 不過我就辛苦D。//

這位網友的意思是,我知道你是聰明仔爸,你講的某些東西有參考價值,但不要像攻擊別人一樣攻擊我,我受不住的。

我很不同意一些家長的管教法,自己經常講大話,但要求孩子絕不能講大話;自己年少時經常抄功課,投過胎再活一次也會大量抄功課,但卻將抄功課當作大過錯去責怪孩子。

女兒可以有一些缺點,但道德的核心部分一定會遵從。見到在橫街有罪案發生,不需要做烈士馬上救援,應做的是立刻走到一個安全的地方報警。如果她見到有罪案都視而不見,在安全地方也不報警,我覺得是我的教育出了問題。

怕惹事上身不譴責聰明仔爸,我理解。給他掌聲,令他覺得自己對EK很有貢獻而令他覺得罵人無罪就值得商榷。

聰明仔爸在EK就好像是大陸的劫匪,可以在鬧市搶劫而明知挺身而出的人不多。從BK到EK,從有些人會譴責明顯犯規的網民,到了現在大家都抱著,只要不搞到自己,我就不會作聲,香港是不大陸化了?

Laorenjia,  你好彩,今日唔得閒鬧你,等我搵到雙兒先至再鬧你。
‹ 上一主題|下一主題