用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40網的各位,最後你地點排1-5位呀?
樓主: miutback
go

40網的各位,最後你地點排1-5位呀? [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-2-10 14:00
係喎, 無記錯佢應該有SFA或者CKY (可能兩間都有) 既offer.

其實40網無一間官津小學比得上呢2間私校喎, 仲 ...
SFA or CKY are better.

引用:各位家長,考慮呢啲數字性資料之餘,記得考

原帖由 wwsugar 於 15-02-10 發表
各位家長,考慮呢啲數字性資料之餘,記得考慮學校的功課量,有沒有太多三連堂,吃飯是否趕,小息間得夠不夠 ...
請問你小朋友最後轉左邊間?

boboaf 發表於 15-2-10 10:58
請問可解釋怎樣不適應?太谷太多功課測驗?
聖安一年四考。每個考前有個不計分的mock叫評估。所以小朋友感覺上似八次考試。基本上每個月都係考考考。不過不上心的話可以說是毫無壓力,上心的就會好辛苦。

回覆 maggielmy 的帖子

轉了嶺小。

回覆:40網的各位,最後你地點排1-5位呀?

一年四考再加mock!
恕我得罪講句,D時間用哂嚟測測考考仲使教書?

回覆 noellechu 的帖子

其實我沒有讀完一年,只是一個學期左右就走了,可能不是次次有mock,不敢肯定。我不是針對某間,其實好多津小都差不多。聖安小一的星期五課外活動不是自己想玩就有,有些是要老師選的,而且好多時都係學術性我覺得不算是活動。一日上九堂,午飯前是兩個三連堂共坐足六堂得一個15分鐘小息,排隊去洗手間就冇了,都係嗰句,識白日夢就頂得住,專注十足就一定累死。就算一日未知累,幾日下來一定冇晒生氣。女仔可能好點,男仔就慘,有些曳的男仔成日搞搞震,一個曳都夠你煩,如果煩正你個仔,真是日日無安寧。文具小食又被搶,交了功課老師自己找不到又說欠交,期待體育課但郁啲又取消。試卷出得不對,答的對但是人人都跟題目所以對都冇分。唉,呢啲嘢,轉了校之後都無問題,先有牙力說句: "不是所有學校都咁樣, 也不是我個仔適應力有問題。"現在甩身了好似是風涼話,但是希望不要介意,我們吃了好多苦頭披荊斬棘先至求得一條路行,小朋友先至不用精神崩潰。
我朋友的仔也是小一,比較鬆散和惡死,適應到,無咩好唔開心,係忙同累咗,脾氣多少少,不過原本都不是好。所以好睇小朋友個性。同一間學校,胖虎好開心,大雄好淒涼,靜香無咩唔開心,咁所以我希望家長看看孩子的個性而選乙一啦,其實我們都沒有很多選擇了。

引用:+本帖最後由+wwsugar+於+15-2-11+08:59+編

原帖由 wwsugar 於 15-02-11 發表

我相信是為了做好成績。
咁比較瑪神和荔天,是否一樣咁谷?

回覆 boboaf 的帖子

最好找用家拿個上課時間表比較吓,家課表又比較吓。不是用家不會知實情的。

回覆 wwsugar 的帖子

happy school

wwsugar 發表於 15-2-11 08:28

其實我沒有讀完一年,只是一個學期左右就走了,可能不是次次有mock,不敢肯定。我不 ...

有時好難怪學校, 如果整唔靚升中派位成績, 俾家長遺棄就可能變做寶校, 到時仲難翻身 ..... 一失足成千古恨呀!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-2-11 11:49
有時好難怪學校, 如果整唔靚升中學績, 俾家長遺棄就可能變做寶校, 到時仲難翻身 ..... 一失足成千古恨呀!
...
agree

回覆 hkpapa852 的帖子

嗯,你說得對,不要怪學校啊,制度不佳人在江湖。只要在可能選擇的範圍下,為孩子找個比較合適的學校就可以。教育是很長遠的事。希望你們都能入到合適的學校!

☆~Chris~☆ 發表於 15-2-10 00:54
點解唔中第一就一定落四寶呢?你係排錯咗個第二志願,第二三四志願就應該填2線校,否則4寶走唔甩 ...
請問所指的四寶係那四間?

純粹個人猜測, 寶校有福街、白田、李鄭、五邑、深街、深信。

請各位指教。

引用:純粹個人猜測,+寶校有福街、白田、李鄭、五

原帖由 Mistletoes 於 15-02-11 發表

請各位指教。
咁咪無咩學校可選。。。

引用:純粹個人猜測,+寶校有福街、白田、李鄭、五

請各位指教。
四邑?

吉吉吉吉 發表於 15-2-11 17:21
咁咪無咩學校可選。。。

40校網有21間學校, 仲有十幾間可選。

吉吉吉吉 發表於 15-2-11 17:22
四邑?

四邑話晒有間聯系英中, 但學校website入唔到, 無咩info

wwsugar 發表於 15-2-10 20:30
聖安一年四考。每個考前有個不計分的mock叫評估。所以小朋友感覺上似八次考試。基本上每個月都係考考考。不 ...
除了聖安, 其實聖公會幾間小學, 如聖紀文, 基福..等, 每年都要考4次或以上的試.  但都容易升班, 只不過它們行精英班政策, 壓力便推前了.  不過相比一些教快又教深, 成績差D便要留班的私小/直资.  這些津小已算易讀了.

引用:Quote:吉吉吉吉+發表於+15-2-11+17:21+咁咪

40校網有21間學校, 仲有十幾間可選。
系,但好多間如果5放第一,二就無機會。

‹ 上一主題|下一主題