用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正 or YMCA 新會港青基信?
樓主: yinichanwang
go

培正 or YMCA 新會港青基信?   [複製鏈接]

回覆 himmamme 的帖子

冷靜! 不知你為何那麼陰謀論。認為大家回答就係打手。Topic 應go back 番去間學校到。

回覆:readymama 的帖子

係囉,做乜咁激動喺一個咁無火花嘅題目?其實無人似ymca打手,所以你亦無需過度維護培正。

readymama 發表於 15-1-21 08:16
回覆 himmamme 的帖子

冷靜! 不知你為何那麼陰謀論。認為大家回答就係打手。Topic 應go back 番去間學校 ...
好冷靜及語重心詳bor又冇話邊個,你洗咩咁緊張. 某些会負對号入座.
至於是否陰謀論,司馬超之心,路人皆知.,不過一定有好多人回文話ymca冇做煤.

Post 得上公海,自然會有for n against 的聲音,新acc 護航就點都有些兒瓜田李下。

唔講你唔知,pc 的英文老師好勁的:

http://programme.rthk.hk/rthk/tv ... =5888&m=episode

都係個句,要學好英文,好多方法,事在人為,ek有不少高人的分享,就算只是聽audio cd 亦可以有很好的效果。

上網討論, 總有不同意見吧!, 不一定要用陰謀論.

而且如果有某家長看完了一些"文章"就不加思考轉駄去考/讀某學校, 對子女教育都不認真一點去研究, 那我只能說: 祝他/她的子女好運了!

上討論區心得: 凡事信三分, 不必太認真 (版主既說話可多信幾分)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:培正 or YMCA 新會港青基信

打手都唔係第一日係呢類型forum 出現,你舉報咪得,駛乜係咁践踏??

hkpapa852  打手? 我只諗起: 打人個小人手,   發表於 15-1-21 09:53

引用:Quote:penp0319+發表於+15-1-21+02:55+另一

原帖由 himmamme 於 15-01-21 發表
不是,只是回有人說只要学校以英語授課,以令学生互相以英語溝通就会英文好,这是太天真。如果大部份都只lo ...
這位家長的言論是否有D偏激?
有人讚下 YMCA 就話人係打手,我睇吾出有乜宣傳語句?
而家好多 IS 内的學生都係黃皮膚,黑髪的 local families, ESF 佔七八成都係咁嘅結構。
如果咁樣就睇死間學校冇辦法令人學好英文,係咪偏見呢?
要好多 upper social class 至係好學校,請你去住山頂,讀萬多元學費,個個用司機及保鏢接送的學校囉!去 interview 人地又吾知嫌吾嫌你吾夠 upper social class 呢?

TST YMCA kindergarten 收生係跟先後,吾睇學術,到最後畢業生英語朗朗上口,好多人都入到 IS.

現時 YMCA CS 的學生除左來自 YMCA Kindergarten, 大部份是 international kindergarten 上來的,他們與父母好多都以英語對話。而且,大部份學生都可以掌握雙語。在校内,他們全部以英語交談,我覺得這部份比香港傳統英小佔優。

説了這麼多,你也可以説我是打手。
我—早聲明,我是用家,我當然希望學校愈辦愈好!學校創校只有年多,中學成績亦不算標青,但學校提供另類選擇俾香港家長,我傾向活動教學,想小朋友試下接受西方教育模式,但又—樣有香港的中文課程,所以我揀左 YMCA CS.

我吾知學校將來是成功定失敗,但學校確實有投放資源在學校和學生,新校仍需要很多磨合,要建立品牌也非一朝一夕吧!

readymama  Agree!  發表於 15-1-21 23:33
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

與其話有打手抬舉,不如話有莊家刻意唱淡咪重貼切!

外人對學校未有透徹的了解都好正常,但對母校都有這樣的懷疑就
無語。。。培小點弱,她學生的能力都有歷年的TSA和PS1可
以引証到,果七、八成Bl同學並非濫竽充數。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-1-21 10:36
與其話有打手抬舉,不如話有莊家刻意唱淡咪重貼切!

外人對學校未有透徹的了解都好正常,但對母校都有這樣 ...
我可以肯定2年前培正個DSE狀元唔係做媒
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-1-21 10:46
我可以肯定2年前培正個DSE狀元唔係做媒
我只知我仔小二剛剛份英文卷...一D都唔淺...有外邊老師說某PART有小四程度...
是否真的我不清楚...但培小好努力加強英語是事實.
至於中學. 不少學科是用英文課本.

當然同國際學校 / 英文學校一定有距離. 但都不至於差...

如果樓主重視英文又唔介意小朋友中文.咁當然唔會入培正啦.

一間中中可以run到band 1 A, 我衷心敬佩。

楼主,今時唔同往日,根本我覺得學好中文比英文更難。

除非持外國護照將來長大在外國生活(唔係淨係去讀書), 否則英語lok lok 聲又如何?

語言是用來溝通,其實我唔明做乜英文要lok lok 聲,正常聽說讀寫流利應ok.

咁如果你討厭培正太傳統太多功課另計。

siden 發表於 15-1-21 11:19
一間中中可以run到band 1 A, 我衷心敬佩。

楼主,今時唔同往日,根本我覺得學好中文比英文更難。
同意...學中文真係好難

但培小功課真係唔多...算好少
我仔好多時在校完成左8成
回家半小時做完....

純粹路過

樓主,我完全明白你既唸法。想當年,我女女都有PC offer,仲有個仔跟尾,當年咩都唔識睇EK問EK,全世界都叫我揀培正,答案一定係「一條龍、Band 1中學,有無信心第時考番比PC更好既學校」等等。我老公亦係PC舊生,佢覺得PC係好學校,英文一般,唔係非入不可,最後俾我做決定,我最終無揀到PC,理由正正係你講既,英文不足。我有同事亦係PC舊生,自己小朋友無俾佢入PC,理由一樣,入左vic kinder之後考入dbs;學興趣班又遇到朋友仔媽媽,理由一樣,最後選IS學校;我亦in不少學生大約知道平均學生的英文水平。我唔係要睇低PC,只係想講睇你有幾重視英文,同你話"英文好"既"好"水平去到邊,同咩人比較。

樓主應該好明白我既意思,我老公都係跨國企業做管理層,佢英文係fluent,溝通完全無問題,但你想更上一層樓,如果英文普通話(甚至有其他語言)絕對係有一大幫助,而家講緊可能係同top 1%既人競爭,唔係講平均英文水平。可能我呢番言論又會引起EK好多PC fans既回應,都係個句,睇你自己家庭既要求同教育方向,無人比你更適合做決定,只是你最清楚。但如果你想係EK問呢條問題,我可以話10個有9個都會叫你揀一條龍。

One does not discover new oceans, without leaving the shore.

共勉之。

四隻貓  agree, 講得好!!  發表於 15-11-4 15:52
laupig  EK 極多PC FANS是事實  發表於 15-1-22 10:59
Yanamami  我都係舊生,但我認同你既意見。   發表於 15-1-21 13:39

Bmwbobo 發表於 15-1-21 11:26
純粹路過

樓主,我完全明白你既唸法。想當年,我女女都有PC offer,仲有個仔跟尾,當年咩都唔識睇EK問EK, ...
我同意你所講..如非常重視英話. PC是不入流
但如整體看PC是不太差.

人人要求不同. 家庭背景不同.
只有樓主最清楚.

Bmwbobo 發表於 15-1-21 11:26
純粹路過

樓主,我完全明白你既唸法。想當年,我女女都有PC offer,仲有個仔跟尾,當年咩都唔識睇EK問EK, ...

关鍵係你小朋友入一間IS,ymca入唔入流大家心裡有數。
另外,今年亦有培幼考入dbs. 你fd vic kinder 入到dbs,如是冇關係人仕,都好叻,vic入dbs–向好少.
ps.我亦從來冇話过培正英文好。但想英文好冇理由揀Y.

wing.2bb  I understand your point of view  發表於 15-11-5 13:53

回覆:培正 or YMCA 新會港青基信?

唔明ek入面咁多人話培正band 1A,其實我覺得pc嘅學生競爭力唔高,當然會有一小部分係叻,但係普遍黎講同傳統英中係無得比,讀過嘅都知,英文書中文教,去到考公開試大部分係揀中文卷考,一年六班每班四十人,最後入本地大學嘅係八十人左右,當然有人有錢送仔女外國讀嘅好多

引用:唔明ek入面咁多人話培正band+1A,其實我覺得

原帖由 whycyh 於 15-01-21 發表
唔明ek入面咁多人話培正band 1A,其實我覺得pc嘅學生競爭力唔高,當然會有一小部分係叻,但係普遍黎講同傳統 ...

仲有校風

Compare 培中and 東涌港青, 培中赢成條街。

在窩打老道看見培中學生,個個正經斯文企理,仲要係男女校。

東涌果間上年先爆毒禍。

我只是說事實。不過我諗我都要收聲,免得被責唱衰他校。

如有得罪,多多見諒。

siden 發表於 15-1-21 11:55
仲有校風

Compare 培中and 東涌港青, 培中赢成條街。
奇怪既係,大麻蛋糕事件仍然新鮮,家長卻步.但竟然EK有人傳呢所学校"愈來愈多人報,become more and more popular",有點不合情理。

Anyway,我祝願YMCA管理層努力務實,辦好學校,以身作則教好學生,將來成為一所好學校.咁我地呢班路人甲乙丙到時一定給你一個讚.
我都係時候收聲。

whycyh 發表於 15-1-21 11:40
唔明ek入面咁多人話培正band 1A,其實我覺得pc嘅學生競爭力唔高,當然會有一小部分係叻,但係普遍黎講同傳統 ...
唔係EK講㗎~我女升中時班主任特别提示:唔好以為培正係中中,但唔係band1生千祈咪申請。

真心比意見樓主,而家社會只重英或重中已經out哂,點做到balance先最重要。 IS學生可以英文唔叻,傳統學校學生亦可以中文唔叻,語言係靠3分天份,7分努力。。。。樓主家人多用英文定中文? 小朋友性格適合傳統定活動? 揀定左就唔好再轉了,對小朋友唔好,世界沒有完美嘅學校,只有適合既,如學校有所不足,便在家加強~

wing.2bb  agreed  發表於 15-11-5 13:58
‹ 上一主題|下一主題