用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果係男仔,你會為邊間offer 放棄民生? ...
樓主: Chiki602
go

如果係男仔,你會為邊間offer 放棄民生? [複製鏈接]

skylanders 發表於 14-12-10 14:45
名人畢業生視乎你怎樣說,我會說公職人員那些。

呢D係未唔算呀?
民生書院校友名人:
神學宗教
  • 郁德芬 JP、香港基督教青年會YMCA總經理
純粹學術法學
  • 吳少鵬 中港臺澳國際律師
  • 顧愷仁 中銀香港御用律師
醫學建築
  • 梁志天 國際知名室內設計師
工商金融政治公眾事業古典藝文
  • 陳聯芳 書法家
古典器樂
  • 葉詠詩 Ordre des Arts et des Lettres、JP、香港小交響樂團音樂總監、葉氏兒童音樂實踐中心創辦人葉惠康千金
  • 葉羨詩 葉氏兒童音樂實踐中心音樂副總監、葉氏兒童音樂實踐中心創辦人葉惠康千金
  • 陳偉光 香港中文大學崇基學院副院長及音樂系教授、1998 年香港十大傑出青年
  • 凌顯祐 香港管弦樂團首席中提琴
教育

引用:Quote:原帖由+都敏俊C+於+14-12-10+發表培

原帖由 cclemon2009 於 14-12-10 發表
培正band 1A
民生band 1B
可參考下表
你講呢個表我有睇呀…不過我再睇其他最新數據, (上面已經分析其中部分數據).其實我覺得呢2間學校差唔多.
包括學術同校風, 校園環境, 歷史等.

不過回樓主, 我會考慮中學係英中. 呢個係個人選擇.

Hopeforb 發表於 14-12-10 15:20
呢D係未唔算呀?
民生書院校友名人:
神學宗教
係你先咁好心仲睬佢....  就算未讀過書,好似我婆果啲小婦人,都知民生係神校之一, 人材輩出...

Hopeforb  哈哈!只是真心請教佢!佢好神神   發表於 14-12-10 15:45

等我又講下:
第一,緊係睇地區先,唔係住九龍唔prefer選ms;
第二,如住九龍,睇你對小朋友實力有無信心考到頭果幾間小學,如有信心而KV或SC有Offer,可放棄ms;
第三,如住九龍但無信心需Backup,pc收梗係pc,因為全龍,ms係半龍,但直上小一比例已比其他半龍好;
第四,如無信心但住區好,想抽獎,唔prefer選ms,因ms唔俾抽獎,求其一間近近地有學卷kg;

其他考慮:
第一,選kg睇升小學,中學太遠了,比較中學意義不大;
第ニ,本人不建議跟據上下午班來選校,小朋友適應能力是很大的;

最後,這幾年ms在有result前後真係好多網上討論,當然拍手需要兩隻手,ms實在太多fans,至於點解ms有咁多死硬fans,又點解有部份人唔喜歡ms又會在這個時候積極回應ms的post,各家長應有大智慧想想。

申利:ms用家。

bonbon1220    發表於 14-12-12 11:51
Binlojai  讚!  發表於 14-12-11 13:06
simsimwong  讚  發表於 14-12-11 11:37
Hopeforb  精闢!  發表於 14-12-10 15:48

hedhed 發表於 14-12-10 15:38
係你先咁好心仲睬佢....  就算未讀過書,好似我婆果啲小婦人,都知民生係神校之一, 人材輩出...
...
佢或者係你心目中的神校, 但一般黎講都唔能夠被公認為神校呢.

引用:等我又講下:第一,緊係睇地區先,唔係住九

原帖由 tsobaba 於 14-12-10 發表
等我又講下:
第二,如住九龍,睇你對小朋友實力有無信心考 ...
Very useful analysis, thx

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 請會員能冷靜及理性討論, 切勿作出挑釁言詞. 違規者會收警告牌

其實每一間學校也有其特別之處吸引家長為小朋友報讀, 每人心中的尺也不同,作為家長應細心查看心儀學校資料, 再找出合適的便可以了.
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

等我又講下:
講得好.

民生唔算神校. 但係揀k 都會諗埋上中小學嘅路, 而家入民生或培正, 都大半機會上中, 而中學又算係 top 100. (全港400幾間中學) . 所以算係一個幾好嘅開始.

當然你有信心往後嘅路考到更好嘅學校, 就唔會考慮呢2間, 但係比上不足, 比下(其他300幾間學校) 就非常有餘啦!
而呢個都係好多人揀龍校原因, 起碼之後唔洗再驚派彩

等我又講下:
好有意思的分析

回覆 tsobaba 的帖子

你講得好好呀,我就是第4類,當年大囡時候放棄了民生。但不是說民生不好
回應樓主問題:現在大囡讀緊考直資私人成績幾好的幼稚園

tsobaba 發表於 14-12-10 15:42
等我又講下:
多謝你既理性分析, 我就係正正冇靚校網又冇信心考到好直資既人, 眼見好多家長考小學失敗個案好大壓力, 所以k主攻龍校....如今有民生offer,十分感恩..唔知阿仔會讀成點,但起碼有小學back up 先...叫做有個保險見到好多對學校既批評, 我不會盡信, 因去過學校面試感覺良好, 或者我都係問返我身邊讀緊民生既朋友比較實際...

引用:回覆+tsobaba+的帖子 你講得好好呀,我就

原帖由 CherylChloe 於 14-12-11 發表

你講得好好呀,我就是第4類,當年大囡時候放棄了民生。但不是說民生不好
第四類,無論對大人或小朋友都係最輕鬆的,好羨慕。

引用:Quote:hedhed+發表於+14-12-10+15:38+係你

原帖由 klm402 於 14-12-10 發表
佢或者係你心目中的神校, 但一般黎講都唔能夠被公認為神校呢.
Agree! 我想大部分人也不會覺得它是神校!

ms唔俾抽獎???  點解?????

引用:回覆+tsobaba+的帖子 ms唔俾抽獎???++點解

原帖由 bipbay 於 14-12-11 發表

ms唔俾抽獎???  點解?????
大部分有小學幼稚園都唔俾㗎

回覆:Chiki602 的帖子

太多了,st. cat, keed mind, LH, KV, victoria...

回覆:hayleymama24 的帖子

我知嘅主要唔升民小有兩類:
1. 住區好、有教會背景或有兄弟姊妹在其他學校,有信心入到一些幾好嘅津貼小學,始終民小要交學費,如不只一個小朋友係要考慮多啲;
2. 考到間輕鬆啲嘅私小或直資,因為民小係谷嘅;

你話可唔可以考到好過民小,應該唔多,其他家長知道可以講講,始終個課程唔係for你出去考小學,其實如果計升band1比例,我上年睇過BK有家長放過,好過民小嘅唔會太多。

回覆:如果係男仔,你會為邊間offer 放棄民生?

以前好鍾意民生 學生有禮 環境又好 但近來聽到好多負面聲音 小學聽到好好幾個勸退 我開始唔係咁鍾意 雖然話好多學校暗地裡都有呢個做做

引用:太多了,st.+cat,+keed+mind,+LH,+KV,+vict

原帖由 Huchimum 於 14-12-11 發表
太多了,st. cat, keed mind, LH, KV, victoria...

回覆:bipbay 的帖子

如民小俾offer你,會要求你放棄教局嘅統一小一入學申請,否則收回offer,一般全或半龍都會咁,但有些因直升比例少嘅半龍無這個限制,邊間你要自己做下功課啦!

‹ 上一主題|下一主題