用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你見過最「肉赤」面試情境?
樓主: evil
go

你見過最「肉赤」面試情境?   [複製鏈接]

melolo317 發表於 14-9-23 13:26
真係成也c6, 敗也c6
其實最好的配搭是, 一個跟到足的媽媽+一個唔太緊張的爸爸! 試想面試時, 一般媽媽都表現超緊張, 老師見到媽媽爸爸兩個同樣緊張仔女, 未教也會覺得有壓力!! 反而, 有一個唔太緊張 (唔太緊張當然唔係唔理仔女喇)爸爸, 會覺得呢個家庭平均些, 壓力少一些, 成功機會可能更高!! (將心比己咁諗)

回覆:你見過最「肉赤」面試情境?

話說我小朋友的幼稚園是有小學, 當天小一面試, 碰面的都是同學! 面試後, 在操場看見同班的男生, 給他媽媽罵和拍打(感覺不是認真大力), 凶神惡煞地對住個仔, 說他剛答得不好, 還是什麼… 老實說, 我們和這男生和他的父母一些都不熟, 也未曾交談過, 之後學校的活動和謝師宴一看見他父母, 我已很反感!

引用:我最肉赤的一次係同阿仔in幼稚園,出黎我問

原帖由 maomaochoi 於 14-09-22 發表
我最肉赤的一次係同阿仔in幼稚園,出黎我問佢識唔識呀?佢答我識又講問左乜呀咁...跟住我問佢,咁老師有冇 ...
醒目仔。我都認同明明老師係中國人做乜要講英文。

我朋友話, in嗰陣見到個家長拎住個膠袋, 原來個小朋友嘔, 家長喺隔離好緊張問佢: 係咪好大壓力....

聽到都肉赤, 5歲人仔, 壓力大到嘔...

引用:面試見到有媽媽打仔,兩母子抱住一起喊!好

原帖由 evil 於 14-09-21 發表
面試見到有媽媽打仔,兩母子抱住一起喊!好可憐!
又見過孩子不肯入試場,媽媽勸不成功,奔走離開,孩子尖 ...
個仔吾肯行,五十幾磅要托上高主教條樓梯,返來要睇鐵打!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆 cal@wicked 的帖子

小朋友吾識既,壓力係來自家長。有d細路,你吾同講要認真d,間好學校吾收你,佢吾會努力做好。但有d小朋友,你嚇佢,佢係頂吾順,你要減輕佢負擔。
小朋友個個吾同,家長要執生。

父母當然好大壓力, 但我地識處理, 希望大家考小一可以比多D支持小朋友, 唔好比咁大壓力佢地.
提佢地好似平日咁做就好了. 享受過程, 結果先唔好理住就好了,反正都理唔到.

引用:Quote:原帖由+maomaochoi+於+14-09-22+發表

原帖由 jason1978 於 14-09-24 發表
醒目仔。我都認同明明老師係中國人做乜要講英文。
唉,阿仔昨日又令的好肉赤呀!衰仔,人地俾2堆數粒佢,問佢邊堆多啲,佢唔答人,我問佢點解呀?佢話根本一樣多,冇一堆多啲,所以我咪唔答佢囉!我好肉赤呀

maomaochoi 發表於 14-9-25 12:13
唉,阿仔昨日又令的好肉赤呀!衰仔,人地俾2堆數粒佢,問佢邊堆多啲,佢唔答人,我問佢點解呀?佢話根本一 ...
咁點解佢唔答兩堆一樣多

王國會長

引用:回覆+cal@wicked+的帖子 小朋友吾識既,壓

原帖由 Jane1983 於 14-09-25 發表
回覆 cal@wicked 的帖子

小朋友吾識既,壓力係來自家長。有d細路,你吾同講要認真d,間好學校吾收你,佢吾 ...
又可能一日跑幾場,唔喊才怪

瑩瑩老豆 發表於 14-9-25 13:38
又可能一日跑幾場,唔喊才怪
我聽過一日跑三場, 有啲一場同一場之間只有30分鐘。我都想喊。

poor kids

引用:+本帖最後由+bckobi+於+14-9-22+09:37+編輯

原帖由 bckobi 於 14-09-21 發表

是不幸,如果是我以前年代,更本無直资亦無咁多私校,即使私 ...
十分認同。

見到都心痛。我和個仔都在遊戲中,他很怕羞,每次in 我都鼓勵佢,只要佢做回平常的他巳足夠了。so far, 都幾好。每次in 完任他選擇做什麼,所以他每次都開心地去,in. 成'功取錄與否就不敢說。

我有個親戚又係成日控制唔到情緒,個女朗誦比賽唔夠膽係度喊,阿媽捉佢出去閙。我阿仔同佢一齊比賽,我叫阿仔陪佢,心諗是但啦實輸,但見個女咁慘,要阿仔犧牲下。但最終佢個女都唔肯出聲....我叫佢唔好閙阿女啦,點知佢係咁"咪"阿女隻手...最後佢阿女連普通話都唔肯上。之前面試,晚晚發惡夢大叫,又試過去到學校就不斷嘔。阿媽仲要成日話佢冇用。唉,佢阿女自此都唔係點食野...晏畫同佢食飯,食2舊壽司就夠,晚餐只肯用紫菜包飯食,唔肯食送...瘦到跌出哂生長線...你話為乜!

回覆 maomaochoi 的帖子

父母緊張小朋友,有時失控都會,但你親戚吾改,後果真係吾知會點。
最低消費係個女同佢吾親,甘生黎做也!希望佢迷途知返

回覆 maomaochoi 的帖子

Seriously, the mom needs help in order to help the girl.

今朝in Paul Boy 新鮮滾熱辣: 個小朋友喺學校門口喊,唔肯入學校。個mami 氹佢,但個daddy 指住個小朋友狂鬧佢嚇到我拖住個仔拿拿聲行過佢哋...個細路好陰公...

回覆 Angine 的帖子

陰公!其實小朋友獨立返咗2、3年學,又吾係BB,正常情況係吾應該話大喊吾肯去in...但舊年真係去邊間in,都有呢d場面,小朋友既嘢,真係話吾埋。

我見遇某center搞的mock interview 都有阿媽喪鬧個仔表現唔好⋯唉,mock都鬧成咁,真面試都唔知會點⋯

‹ 上一主題|下一主題