用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 14/7 放榜
樓主: pauline.c
go

14/7 放榜   [複製鏈接]

冬日勳章 醒目開學勳章

PCCW2319 發表於 14-6-30 18:15
係我認知裡面,應該係經non jupas 以自修生考8大。 所以揀修讀副學士時,會揀8大搞嗰d有關科目,希望對以no ...
明白~thx~希望吾使行到呢-步~

冬日勳章 醒目開學勳章

ANChan59 發表於 14-6-30 18:40
這樣想法最危險!
係呀~同亞仔商量過如果英只有3,可能真係要摷番d 工程上前面d 既位,
其實佢而家頭2 位都要高分先入到, 第3 已經係水泡科, 應該都穩陣~

yanyan-mummy 發表於 14-6-30 18:03
我一路同亞仔硏究點填時,去到後面果D亞仔已經吾係好想揀,佢一心入3大,如果入吾到都擔心佢連其他offer都 ...
Poly 有d學系都好熱門架, 唔讀米晒咗?

October. 發表於 14-6-30 19:24

Poly 三科神科,好多人爭。

October.  係窩, 識人讀物理治療(當年仲未咁熱門), 而家收入好好添.  發表於 14-6-30 19:56

冬日勳章 醒目開學勳章

October. 發表於 14-6-30 19:24
亞仔有同學成績好好既, 就揀左理大物理治療, 呢d 係吾錯, 不過你要將佢放band A,
band B 都冇機會gala~

October.  佢地學校俾我感覺, 有d鼓吹同學盡量入三大,揀學校多過揀學系.  發表於 14-6-30 19:41

PCCW2319 發表於 14-6-30 17:52
我自己就同阿仔咁分析, 唔知大家同唔同意.

touch wood  阿仔失手中文 (level 2), 而其他科有好成績 ( 4  ...
小兒果年都是中文2, 其他考得不錯, 老師教佢讀hd, 再自修中文, 但佢最後都是決定重讀, 同時報台灣和大陸的大學, 終於考返入8大, 但其他同時讀hd 和重考中文的都兩頭唔到岸, 差不多冇一個考到3, 有個仲考到1, 而hd 又讀到唔湯唔水, 部份仲退學連hd 都唔再讀

yanyan-mummy 發表於 14-6-30 19:31
亞仔有同學成績好好既, 就揀左理大物理治療, 呢d 係吾錯, 不過你要將佢放band A,
band B 都冇機會gala~
...
我唸妳要同佢講定, 到時睇來成績調節.

引用:Quote:PCCW2319+發表於+14-6-30+17:52+我自

原帖由 小彬彬 於 14-06-30 發表
小兒果年都是中文2, 其他考得不錯, 老師教佢讀hd, 再自修中文, 但佢最後都是決定重讀, 同時報台灣和大陸的 ...
佢地係咪輕視左中文,無真係認真自修? 其實中文拎level3,真係難過英文。

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

冬日勳章 醒目開學勳章

October. 發表於 14-6-30 19:38
我唸妳要同佢講定, 到時睇來成績調節.
其實band A 都係佢喜歡既科目, 今日同佢傾過, 佢打算如果考得吾係咁理想,
會將工程或者理學放上d, touch wood真係有科吾夠3322, 就打算重讀~

引用:Quote:PCCW2319+發表於+14-6-30+17:52+我自

小兒果年都是中文2, 其他考得不錯, 老師教佢讀hd, 再自修中文, 但佢最後都是決定重讀, 同時報台灣和大陸的 ...
咁當年,你囝囝點自修中文?

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

引用:Quote:October.+發表於+14-6-30+19:38+我唸

原帖由 yanyan-mummy 於 14-06-30 發表
其實band A 都係佢喜歡既科目, 今日同佢傾過, 佢打算如果考得吾係咁理想,
會將工程或者理學放上d, touch wo ...
工程,理科真係男生既水泡科

October. 發表於 14-6-30 17:20
因爲唔係心儀既科目 OR 唔係心儀既大學?
小兒一個朋友第一介dse hku science收左, 但佢決定重讀, 遲一年入咗hku govt and law

引用:Quote:October.+發表於+14-6-30+17:20+因爲

小兒一個朋友第一介dse hku science收左, 但佢決定重讀, 遲一年入咗hku govt and law
...
其實,有無得接受左大學offer, 又去以自修生經non jupas 考大學,報考另外1d科目

October.  唔可以有雙重福利.  發表於 14-6-30 20:09

小彬彬 發表於 14-6-30 19:46
...
估佢應該係失手, 對自己重考實力有信心.

PCCW2319 發表於 14-6-30 19:43
佢地係咪輕視左中文,無真係認真自修? 其實中文拎level3,真係難過英文。

...
由於要讀hd 上堂, 大部份中文都只是得閒睇下, 冇下苦工, 所以考得唔好

yanyan-mummy 發表於 14-6-30 19:43
會將工程或者理學放上d, touch wo ...

我要求好低, 求祁有得讀就讀邊間.

PCCW2319 發表於 14-6-30 19:44
咁當年,你囝囝點自修中文?
報左林sir 補習, 日日花三四個鐘温中文, 花兩三個鐘温習數學(佢同時重考數學), 但大部份時間都是打机

PCCW2319 發表於 14-6-30 19:50
其實,有無得接受左大學offer, 又去以自修生經non jupas 考大學,報考另外1d科目

...
當然唔可以, 咁都得小兒個朋友大可以讀住hku science 再考dse

引用:Quote:PCCW2319+發表於+14-6-30+19:50+其實

當然唔可以, 咁都得小兒個朋友大可以讀住hku science 再考dse
咁就世界亂,個個考完又考

引用:Quote:PCCW2319+發表於+14-6-30+19:44+咁當

報左林sir 補習, 日日花三四個鐘温中文, 花兩三個鐘温習數學(佢同時重考數學), 但大部份時間都是打机
...
我仔都有返林sir 班。不過今年好多天王都失哂眼鏡。

‹ 上一主題|下一主題