用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一對家長的壓力大到不能形容
樓主: 3pigmama
go

考小一對家長的壓力大到不能形容   [複製鏈接]

引用:家長的壓力真係好大,由報簡介會、做portfo

原帖由 calbee6 於 14-03-31 發表
家長的壓力真係好大,由報簡介會、做portfolio、報名、interview, 你要預左爆蒼、白頭髮增加,之後收reject ...
你完全講出大家的經歷感受

還有,如果有幾個offers, 間間都有好有唔好,好難取捨,放offers嗰晚即失眠.

回覆:考小一對家長的壓力大到不能形容

作為媽媽,希望幫到小朋友都会去做,只係唔想靠抽獎。

回覆 AgapePa 的帖子

9:30 load極都load唔到即時call 馬iPad iphone三叔 laptop desktop 有綫4G乜到出齊啦!當然曾經入到個icon但又等了又等....入到嗰陣就full lor. O 哂嘴la! 計我話應該要搵黑客出動。

回覆 3pigmama 的帖子

樓主,我明白你的感受。持久戰,考耐力毅力。
大家加油!

3pigmama 發表於 14-3-31 21:32
作為媽媽,希望幫到小朋友都会去做,只係唔想靠抽獎。
我一直唔明白點解要搞到大抽獎,我贊成小學就近入學。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+14-03-28+發表回

原帖由 poonseelai 於 14-03-28 發表
我細女今年中一,六七年前考小一同現在已是兩個世界,是否多了直資和私校反而會選擇困難咗,又或者變成入唔 ...
你也說中了我的心聲,所以我也適應不到現今社會,我呀仔只有10分在手,只好聽天由命

引用:家長的壓力真係好大,由報簡介會、做portfo

原帖由 calbee6 於 14-03-31 發表
家長的壓力真係好大,由報簡介會、做portfolio、報名、interview, 你要預左爆蒼、白頭髮增加,之後收reject ...
講得好中

溫馨提示: 家長壓力大,無辦法,頂硬上,但千祈唔好將壓力唔覺意滲咗比小朋友...

Christi 發表於 14-4-1 11:49
溫馨提示: 家長壓力大,無辦法,頂硬上,但千祈唔好將壓力唔覺意滲咗比小朋友... ...
對,這點最重要 .....
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 14-3-31 23:24
我一直唔明白點解要搞到大抽獎,我贊成小學就近入學。

因為就近小學唔啱feel。

little_yolky 發表於 14-4-1 13:19
因為就近小學唔啱feel。
邊可能遷就所有家長的奢望!就近入學,便就近入學。

我知好多假地址,都要嚴打架。

ANChan59 發表於 14-4-1 13:38
邊可能遷就所有家長的奢望!就近入學,便就近入學。

我知好多假地址,都要嚴打架。
我係因文化衝擊而要避走他方(區)既家長。我家就近好多雙飛人。所以, 我同阿囡講, 你俾啲心機同我去面試(私校), 如果唔係就揀屋企隔離間學校俾你, 等你做功課一世都做唔完。

咁佢就考到了, 真係託賴。

little_yolky 發表於 14-4-1 13:48
我係因文化衝擊而要避走他方(區)既家長。我家就近好多雙飛人。所以, 我同阿囡講, 你俾啲心機同我去面試(私 ...
Well done for both of you.

引用:Quote:ANChan59+發表於+14-4-1+13:38+邊可

原帖由 little_yolky 於 14-04-01 發表
我係因文化衝擊而要避走他方(區)既家長。我家就近好多雙飛人。所以, 我同阿囡講, 你俾啲心機同我去面試(私 ...
好笑

little_yolky 發表於 14-4-1 13:48
有趣, 不過唔係好明點解會"等你做功課一世都做唔完"?

小心俾人話你歧視, 去平機會告你
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-4-1 16:58
有趣, 不過唔係好明點解會"等你做功課一世都做唔完"?

小心俾人話你歧視, 去平機會告你

點解岐視呢, 我家最近的小學行路15分鐘到, 每年band 1同學仔維持60%, 但同學仔話啲功課多到呢世都做唔完。

Charlotte_mom 發表於 14-3-31 09:39
有幾多人豁達到派到邊間讀邊間wor 如果政府派位, 個個都派第一志願, 家長駛咩咁徬徨丫
記起讀九龍塘被稱名校的細姪女,前年派咗第 9 志願(大家無睇錯,係第 9),父母大失「預算」。之後聽番佢哋講,放榜後叩門嗰兩個禮拜,簡直係地獄(徬徨已經不足以形容佢哋嘅痛苦)!

佢哋無寶貝咁醒上 EK 取經,一心諗住第一志願,無去認真搞直私小,亦在乙二三上犯了嚴重「錯誤」,結果 ... 結果我呢個世伯都或多或少自責當初點解唔「迫」佢哋上 EK!我唯有安慰自已「鬼咩,你啲細仲細過佢個女,邊有資格指指點吖!」

Yanamami  我女由41網派左去黃大仙唔知邊間(我見到校名都無打算去瞭解到底喺乜校),好彩有私校,掉鬼左張派位form!  發表於 14-4-2 11:12
‹ 上一主題|下一主題