用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 向前看,下一站,等大坑真光結果
樓主: 寫我心中話
go

向前看,下一站,等大坑真光結果 [複製鏈接]

回覆:向前看,下一站,等大坑真光結果

完全不一樣,無機會做同學仔了。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

龍校之友 發表於 13-12-9 12:10
完全不一樣,無機會做同學仔了。

真光係大坑真光? 我地都有in.
暫時我地有民生offer, 但未知最後決定, 因為爸爸比較喜歡女校.

不過希望你考到最理想既學校!

成皇敗寇,係現在機制下,有offer的家長真係可以hold到開學前先通知學校唔讀。

所有家長都係成年人,有offer的家長如果真係有咁打算,唔係大家三兩句說話可以改變。

至於係咪真係要考慮咁耐選心儀學校,好睇家長心態、教養同素質。

我反而會想,點解有d家長會小朋友會有咁多所謂名校offer,有d乜可以參考更實際。

我都係路過,但其實想講,龍校之友,你咁多個offer 在手,真係無高低?hold 多過一個offer 唔緊要,可能真係未揀定,但你心中應有一d一定唔會讀既offer, 咁就放出黎俾其他小朋友啦,將心比己,你都想小朋友識呢個態度架嘛……

另外,寫我心中話,見你另一帖中講到仔小朋友都好大壓力,發夢都話唔要新學校,唔要新老師,你係咪應該留意下呢,你既緊張,小朋友都感受到啦,其實你應該清楚小朋友最適合咩學校,有唔錯既offer 係手就唔好全港幼園都in 啦……小朋友好辛苦架……

引用:Quote:龍校之友+發表於+13-12-9+12:10+完全

原帖由 maomaofifi 於 13-12-09 發表
真光係大坑真光? 我地都有in.
暫時我地有民生offer, 但未知最後決定, 因為爸爸比較喜歡女校.
民生咁難都收,恭喜哂。我個女四大中暫時有真光堅道,但為細妹讀pn鋪路,都hold咗其它非龍校。

appledai  I do hope you can release Ture Light  發表於 13-12-9 18:08

引用:我都係路過,但其實想講,龍校之友,你咁多

原帖由 PanMada 於 13-12-09 發表
我都係路過,但其實想講,龍校之友,你咁多個offer 在手,真係無高低?hold 多過一個offer 唔緊要,可能真 ...
同埋真係小心給小朋友太大壓力,我成日都提醒自己年頭有單肢解父母案,我唔想發生响自己身上…… 小朋友快樂成長是最重要的,有好的性格,將來的路就會容易行,共勉之……

其實我都追左樓主post一陣,起初的確有點感到樓主是否在曬命?有4個offer, 但其實樓主已經重申又重申放左兩個,而家hold住兩個offer應該各有各好處樓主先會諗多一陣,佢已經講明有更好就放,大家都俾條生路佢行,唔好係咁逼佢吧啦。
大家句句攻擊的同時,樓主從來都冇反擊,佢已經好大壓力又好緊張。不如大家花多點時間討論返個主題,令ek內容有多點意義啦

maomaofifi    發表於 13-12-9 12:38

引用:我都係路過,但其實想講,龍校之友,你咁多

原帖由 PanMada 於 13-12-09 發表
我都係路過,但其實想講,龍校之友,你咁多個offer 在手,真係無高低?hold 多過一個offer 唔緊要,可能真 ...
PanMada,我沒有相關留言,是否認錯人?家家有本難諗的經,pn競爭亦很激烈呀。

引用:其實我都追左樓主post一陣,起初的確有點感

原帖由 littlefly 於 13-12-09 發表
其實我都追左樓主post一陣,起初的確有點感到樓主是否在曬命?有4個offer, 但其實樓主已經重申又重申放左兩 ...

回覆 龍校之友 的帖子

多謝晒 :)
我個女讀緊靈糧PN, 其實都好滿意同感恩, 所以只考龍校, 因為怕左考小一.
本來仲有宣道同禮賢會報左, 但應該唔會去考, 而家等培正, 真光同德望派彩...

引用:回覆+龍校之友+的帖子 多謝晒+:)我個女讀

原帖由 maomaofifi 於 13-12-09 發表
回覆 龍校之友 的帖子

多謝晒 :)
靈糧是品牌優良的學校,可惜没有小學 back up。我和妳處境相近,小女就讀明慧,老師們都很愛錫她,在語言及自理方面亦有顯著進步,但不想參與升小升中的遊戲,最終蟬過别枝。此外,為了妹妹着想,除龍校外,無奈亦留了有pn的幼稚園學位,實在情非得已。

如果堅道真光可以直升真小和留位給妹妹,我早就放棄這累人的遊戲,改名為真光之友了……

littlefly 發表於 13-12-9 12:37
其實我都追左樓主post一陣,起初的確有點感到樓主是否在曬命?有4個offer, 但其實樓主已經重申又重申放左兩 ...

樓主從來都冇反擊呢句真! 講吾好意思都講左好幾次,好勁的 EQ ! Offer hold 2 個算係gum 

個人又傻傻地亂講野, 換個角度睇幾攪笑同可愛 

’’和而不同’’ma

引用:+本帖最後由+fabsum+於+13-12-9+13:26+編輯

原帖由 fabsum 於 13-12-09 發表
所以有 EK 欺凌事件囉。

引用:如果堅道真光可以直升真小和留位給妹妹,我

原帖由 龍校之友 於 13-12-09 發表
如果堅道真光可以直升真小和留位給妹妹,我早就放棄這累人的遊戲,改名為真光之友了……

...
請問你知不知道堅道真光有幾多可直升真小?

引用:Quote:原帖由+fabsum+於+13-12-09+發表本帖

原帖由 龍校之友 於 13-12-09 發表
所以有 EK 欺凌事件囉。
其實,我吾太明白d人點解咁negative的批評樓主。

我都睇左樓主好幾個posts, 感覺樓主是一個好母親,亦好善良。

冇offer吾代表可以假借正義道德之名,去肆意攻擊其他人。

坦白講:我覺得有d恐怖。

引用:仔in得唔錯 但老師面囗麻麻,又冇問家長 +

原帖由 寫我心中話 於 13-12-08 發表
仔in得唔錯

但老師面囗麻麻,又冇問家長
樓主,加油!

回覆:jenjenny 的帖子

堅道真光網頁上仲係寫直上。
錄取信就寫要考核。
其實可以講大部份都直上架,可以幾肯定。

‹ 上一主題|下一主題