用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人收到德貞信
樓主: Ming111382
go

有無人收到德貞信 [複製鏈接]

我覺得大部份人講既唔好都係因為多強國人姐 ...
但我有朋友分別讀AM同PM ,, 佢地都無話好差咋喎 ...
講真就算有唔好都好可能係個別問題 ,,,,

引用:我覺得大部份人講既唔好都係因為多強國人姐

原帖由 小露比* 於 13-11-05 發表
我覺得大部份人講既唔好都係因為多強國人姐 ...
但我有朋友分別讀AM同PM ,, 佢地都無話好差咋喎 ...
講真就 ...
你有無in深培?我都有offer不過正因為強國人問題,如龍校唔收我一定選德貞

引用:Quote:Miffy_Joey+發表於+13-11-5+07:47+鑽

引用:Quote:原帖由+小露比*+於+13-11-05+發表嘩+

原帖由 kaphoebe 於 13-11-06 發表
咁你會選協和定德貞?我又係住大角咀。
我們都是大角咀

收到PM offer
面試對老師印象係我呢兩年去過嘅八間幼園最好,完全冇expect過老師會同我哋講,話知道小朋友怕生保,未必會答佢問題,所以D問題由父母自己問番小朋友。嗰一刻真係好感動,一路以嚟小朋友面試我哋壓力仲大,一聽到真係多謝感激(差D流涕)先再繼續問問題。
同埋我又留意唔到其他強國人,反而德信同維記都有強國媽媽問我嘢...
所以都好大機會會讀

回覆:有無人收到德貞信

分享一下我上網揾料發現關於德貞家長寫出對學校的心聲好詳細,好warm

兩年來八間面試德貞印象最好!最感激老師話知道小朋友怕生保,所以問題由父母自己問小朋友,嗰刻真係好感動。
未留意到強國人,但反而德信同維記都有強國媽媽問我嘢lor
所以應該都會accept offer.

回覆:Ak27 的帖子

我聽日去交留位費la…雖然我d 家人覺得另一間幼稚園好d…但我真的like 德貞多d law!都唔知道點說服佢地好…

Elau719 發表於 13-11-5 23:55
你有無in深培?我都有offer不過正因為強國人問題,如龍校唔收我一定選德貞

...
我無呀 ...之前聽人講過唔好(不過係個別事件) 唔知講某個老師點點點個學生

kaphoebe 發表於 13-11-6 00:17
咁你會選協和定德貞?我又係住大角咀。
我無報協和呀 因為我唔就腳 ....但D人好似係偏向會揀協和多D ....
但之前見過有人講過唔好(但無講係幼稚園定小學唔好,佢話佢朋友係協和教都叫唔好入)

Miffy_Joey 發表於 13-11-6 00:58
我聽日去交留位費la…雖然我d 家人覺得另一間幼稚園好d…但我真的like 德貞多d law!都唔知道點說服佢地好… ...
係咪你自己湊 , 如果係 , 你自己鍾意你覺得無揀錯就得啦最緊要你同C6有共識嘛

大多人覺得德貞唔好是因為多大6人。深水埗是舊區多基層大6人都正常,我有錢都搬41校網。個人認為選學校應憑自己對學校的印象,多唔多大6人並不影響我的決定

kizzez_irene    發表於 13-11-6 11:49

回覆:patpat904 的帖子

收左我個係am,我已經決定入讀!

咪囉 講真我唔信有一間學校入面係完全無大陸人
雖然有D大陸人係衰 但唔係全部丫嘛
我接觸過好多都好好人 ....
無理由因為大陸人而影響自己既決定

我冇去過協和, 但根據概覽上資料, 德貞師生比例同老師學歷都較協和優勝, 不過協和老師嘅年資就較長, 所以似係德貞近年請咗新嘅剛入行老師.
再睇評核報告, 德貞(2011/03)同 協和(2012/10)嘅學生表現/表演不相伯仲. 但協和嘅就顯示較多老師學校可改進嘅地方, 如課程唔夠”均衡性”, 學習環境唔夠”啟發性”, 老師培訓可以加強, 仲有D意見好似話老師同管理層之間唔夠” 凝聚”同溝通氛圍唔夠” 坦誠開放”. 而德貞學校則只有兩個個別方面(音樂和大肌肉活動)要改善.
有冇家長有親身經歷可補充?

patpat904  協和我c6去取表&面試的,佢話: 呢間唔好,miss老,我問: 老咁好囉有經驗,佢答: 年紀大的人大多堅持己見,佢地果套已經不合時而  發表於 13-11-6 15:04

本來報左好幾間,德貞係第一間麵試同收既,之後去面果幾間都好辛苦,又要請假又要疲於奔命,德貞一話收,我都放棄之後面果d所謂名校,月底同月中果d我都唔打算再面!比上不足比下有余,知足常樂啦!我見老師好有愛心,麵試時也好中意我BB,好笑容,衹要小朋友開心就夠了!

回覆:carlosally 的帖子

我岩岩都幫呀囝交左留位費la…我都希望我自己可以快d 揸定主意…成日思前想後, 其實都好煩!

我仔仔上年in完都收咗;但最後放棄了;不過見退返啲課本;程度都吾淺!
‹ 上一主題|下一主題