用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014沙田升中的媽媽入
樓主: candyhmama
go

2014沙田升中的媽媽入   [複製鏈接]

回復 candyhmama 的帖子

大可參考吓
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2620797&extra=page%3D1

引用:Quote:原帖由+快樂+於+13-10-30+發表放咁頭

原帖由 Moliz 於 13-10-31 發表
因是邊緣人,第二已經要放b2, 這比較穩陣,學校亦是咁建議的。因頭三志願好重要,一定要三思,否則就唔知派 ...
請問你係咪自行蘇浙同馬祟?

回覆:快樂 的帖子

沙崇同郭德勝

快樂 發表於 13-10-30 22:53
睇晒嘞!想知如果真係填晒12間英中會唔會好危險?有Band1生咁排會派到好後嗎?

...

sorry, 我小朋友今年小五,而家都係學習緊升中派位係點玩,比唔到意見你。

moniquechoy 發表於 13-10-30 23:13
SORRY CANDYMAMA, 唔好介意, 我有些唔明! 你說囡囡, 中, 英, 都是全級頭幾名, 點解咁唔樂觀, 第一志願要選B ...

佢數學本身好穩定,但唔知點解得80分……常識唵唵85.5,有驚無險,我點敢!
有人三條A都驚入唔到蘇浙,唉,我個女啊!
佢都真系辛苦,我d中學同學,囡囡都係讀st.paul-co、bps,我囡都好大壓力。。。
佢話調左位,坐佢隔離果個男仔數學好叻,但唔乖……驚聽唔入書,因我囡聽到人地咬耳仔都以為話佢是非,但唔系lo!
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

快樂 發表於 13-10-30 22:53
睇晒嘞!想知如果真係填晒12間英中會唔會好危險?有Band1生咁排會派到好後嗎?

...

我好早就睇曬,但唔知有冇人用呢個方法派唔到心儀……我囡個同學(亦是佢fd),系好文靜女仔,差小小就4條A,佢會搏曾記(我覺得入唔到)and蘇浙。
而另一個3A同學,則會搏st.rose同培英。(都係好文靜女仔,冇課外活動,相信系st.rose鍾意+類型,佢英文又叻)

快樂 發表於 13-10-30 22:56
唔揀ST•Rose嘞?

經過了解,都係覺得唔唵阿女,你強逼佢都無意思,不宜讓個位北人?囡囡話,st.rose最好就係近,但大個仔大個女,返郭得勝,樓下就有巴士,十幾分鐘去到秦石,對12歲來說,遠嗎?而且,林漢光只需步行十分鐘,加埋搭lift5分鐘,點都唔遲到
所以唔考慮st.rose了,而且郭、林都唵囡囡程度,有d壓力先好,鄭榮之可能太簡單,因我們在家大部份說英文。唔知快樂你有咩睇法?

快樂 發表於 13-10-31 13:30
請問你係咪自行蘇浙同馬祟?

快樂
今天收到班主任通知,培英將在十一月三十號open day,你可以上網book位!

引用:Quote:快樂+發表於+13-10-31+13:30+請問你

原帖由 candyhmama 於 13-10-31 發表
快樂:
今天收到班主任通知,培英將在十一月三十號open day,你可以上網book位!
...
上年去過

elbar 發表於 13-10-28 19:52
或試 自行和派位 首選 蘇浙

elbar:
你也是高人!可否指導下我囡?

佢好有信心中文A,事實我都唔擔心中文!

佢上次是ABBA

想請問如果佢今次AABA or ABAA

佢可以choose咩學校?

如果AAAA呢?

我囡話最鍾意郭得勝,因學校好低調而且冇宗教分。

你覺得佢有幾大%入到郭?(五年班上學期AAAA)

THX你!

快樂 發表於 13-10-31 17:38
上年去過

哦,原來你已去過!感覺怎麼樣?很快就要填表,聽講你心儀培英,是嗎?你還有其它心水嗎?

引用:Quote:快樂+發表於+13-10-30+22:56+唔揀ST

經過了解,都係覺得唔唵阿女,你強逼佢都無意思,不宜讓個位北人?囡囡話,st.rose最好就係近,但大個仔大 ...
林同郭兩間唔喺附近,我自己唔會首選

引用:Quote:快樂+發表於+13-10-31+17:38+上年去

哦,原來你已去過!感覺怎麼樣?很快就要填表,聽講你心儀培英,是嗎?你還有其它心水嗎? ...
我女鐘意培英多過蘇浙,我自己都係

快樂 發表於 13-10-31 17:45
林同郭兩間唔喺附近,我自己唔會首選

你自己那頭沒有甚麼巴士嗎?如沒有則是Agree!因系女仔,都有d顧慮,但佢自己拍曬心口話冇事……
你住M O S那邊,好似冇咩band1中學,而你住M O S,返小學都幾遠下……
胡忠有人話系band1系唔系呢?
如果囡囡呈分試考得好,入到band1安全地帶,我會甘排:
自行:郭  沙蘇
甲部:郭  沙蘇  林裘謀
乙部:郭  沙蘇  林裘謀  馬崇  林漢光

快樂 發表於 13-10-31 17:46
我女鐘意培英多過蘇浙,我自己都係

爲什麽呢?很多人心儀蘇浙,你認為它有甚麼不好?還是第六感
Sorry,好多問題,好似辯論甘……

回復 快樂 的帖子

MM1155 發表於 13-10-31 17:57
回復 快樂 的帖子

你有甚麼意見嗎?

引用:Quote:快樂+發表於+13-10-31+17:46+我女鐘

爲什麽呢?很多人心儀蘇浙,你認為它有甚麼不好?還是第六感?
Sorry,好多問題,好似辯論甘……
...
去完兩間學校睇過,比較鐘意培英,校舍新啲,感覺學生正經啲,乖啲,蘇浙音樂劇好好睇,學生活潑啲,校長好有熱誠,校舍大啲,遲啲仲起梗一座校舍

MM1155    發表於 13-11-1 00:27

快樂 發表於 13-10-31 20:28
去完兩間學校睇過,比較鐘意培英,校舍新啲,感覺學生正經啲,乖啲,蘇浙音樂劇好好睇,學生活潑啲,校長好 ...

好多人都是被蘇浙音樂劇吸引,睇來真系好

引用:Quote:快樂+發表於+13-10-31+17:45+林同郭

你自己那頭沒有甚麼巴士嗎?如沒有則是Agree!因系女仔,都有d顧慮,但佢自己拍曬心口話冇事……
...
林排3唔駛諗,我唔係住mos,我住禾輋,曾記,培英蘇浙,呂明才都喺我留下,我唔想去咁遠,希望阿女keep住

‹ 上一主題|下一主題