用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請比意見! (唔捨得比呀仔留學....)
樓主: 小恐龍
go

請比意見! (唔捨得比呀仔留學....) [複製鏈接]

我諗想融入當地文化就要11歲左右出國,我有朋友都係咁比佢亞女
Y7去英國,初初去一D英文都唔識,但一年之後英文進步神速,仲好純正英國口音㖭!好多香港家長都會比仔女Y10先去留學,所以有D學校Y10以上班級都會好多中國或香港人,佢哋都會聚集用自己嘅mother tongue溝通,其他外國同學見到都唔敢主動和你溝通,Y10 課程都好忙,因為Y10-Y11準備考GCSE,如果英文底子不是太好,就會很吃力。

jj100c 發表於 13-4-23 10:42
我諗想融入當地文化就要11歲左右出國,我有朋友都係咁比佢亞女
Y7去英國,初初去一D英文都唔識,但一年之後 ...

我仔英文溝通無問題, 應該唔會因為言語不通而溝通唔到, 怕係怕佢融入唔到當地文化。老實講, 如果佢出國, 我都唔想佢埋香港人堆, 我希望佢可以識多啲唔同地方既人, 見識下唔同文化, 但奈何好多學校港生人數不少, 好難避免。我有朋友個仔16歲出國, 埋唔到當地人堆, 香港人都埋唔到(據佢仔講, 因香港來的大部分都係香港某一兩間名校生, 佢唔係, 所以埋唔到), 就埋咗台灣人堆, 而家學成歸來, 一口流利台式國語。

外國人好鍾意用slang 來溝通,唔同國家有有不同的slang, 可以上網查下,對融入鬼仔嘅生活有幫助。我亞仔今年十一歲剛剛去了澳洲交流團,去之前老師都要佢哋上網查,等佢哋了解嗰邊語言文化多D。
‹ 上一主題|下一主題