用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 在此呼籲有幾個offer喺手的家長⋯
樓主: Toffee888
go

在此呼籲有幾個offer喺手的家長⋯   [複製鏈接]

回復 may273815238 的帖子

I have the same planning as u too...but suddenly struggling ....Good PM offer vs Normal AM offer, how to choose? I also dont wanna make my son's lifestyle changed now cos he has very healthy lifestyle which I have used almost 2 yrs to set up......v.v

我囝都係暫時咩offer都無……
日日都好擔心
不過諗番轉頭
好在佢有讀n1(果間都唔係好差)
就算in 所有k唔得
都有本來果間back up
先開始有番少少希望

btw,樓主小朋友有無讀n1﹖
如有,留原校可以嗎﹖

不過,我都相信出年年頭應有位放出來
樓主都毋須太擔心住……

引用:我囝都係暫時咩offer都無……日日都好擔心

原帖由 lalamike 於 12-11-21 發表
我囝都係暫時咩offer都無……
日日都好擔心
不過諗番轉頭
佢有讀N,因為只是本區N,要升K係冇問題,但如果K唔走,就變成了一個定局⋯⋯就是小學好難出去考好學校
我唔想K2才轉校,雖然大有人在,但我唔想⋯

回復 Toffee888 的帖子

明白,其實我囝讀果間都係區內kg咋
不過如真係無k1 offer
都要頂硬上啦
最多幼稚園果3年同佢出去學多d嘢
等升小時叩門啦
(不過,我真係好唔想咁……因為我係個懶mama)

係啦, 其實我囝囝而家讀緊果間都ok,日日有英文普通話, 進度唔錯, 但唔知點解考小一就認真麻麻, 出去碰下運氣, 唔得罷就。

引用:Quote:原帖由+lalamike+於+12-11-21+發表我

原帖由 Toffee888 於 12-11-21 發表
佢有讀N,因為只是本區N,要升K係冇問題,但如果K唔走,就變成了一個定局⋯⋯就是小學好難出去考好學校:thi ...
點解覺得要出面先有好學校?你果區真係一間都無?

引用:Quote:原帖由+Toffee888+於+12-11-21+發表

原帖由 melody228 於 12-11-22 發表
點解覺得要出面先有好學校?你果區真係一間都無?
你有聽過"系出名門"嗎?出名啲KG,一講就知行緊咩課程,有保證嘛!區內唔會無書讀,係跳唔出框框而已

引用:回復+Toffee888+的帖子 明白,其實我囝讀

原帖由 lalamike 於 12-11-21 發表
回復 Toffee888 的帖子

明白,其實我囝讀果間都係區內kg咋
名幼叩門怎講也較村幼的易!

引用:係啦,+其實我囝囝而家讀緊果間都ok,日日有

原帖由 ohdearcarol 於 12-11-21 發表
係啦, 其實我囝囝而家讀緊果間都ok,日日有英文普通話, 進度唔錯, 但唔知點解考小一就認真麻麻, 出去碰下運 ...
就係跳唔出囉

引用:Quote:原帖由+melody228+於+12-11-22+發表

原帖由 Toffee888 於 12-11-22 發表
你有聽過"系出名門"嗎?出名啲KG,一講就知行緊咩課程,有保證嘛!區內唔會無書讀,係跳唔出框框而已:thi ...
哦。你要有心理準備,到小學面試都係與同一班學生爭學位。n班爭唔到,k班仲未爭到,到小一只會爭得仲利害。

如果真係非入名校不可,除了寄多啲求位信,可以試下插班,如果小朋友表現ok同家長有誠意,相信你最終一定可以如願。

同埋我都想請教其實到小一面試,學校背景係咪比學生本質重要?因為我都有你呢個諗法,但唔想小朋友返學太辛苦,我諗緊選間區內名幼加埋家長栽培係咪到升小都可以keep住競爭力。咁至少小朋友返學近啲,多啲休息時間。

引用:Quote:原帖由+Toffee888+於+12-11-22+發表

哦。你要有心理準備,到小學面試都係與同一班學生爭學位。n班爭唔到,k班仲未爭到,到小一只會爭得仲利害。 ...
我個人覺得,可以跳出這個框的,不是無,只係極少人。我親戚兒子,在區內讀到K3,因為父母栽培加個人實力(他的確非池中物)而成功考到英華!我只係覺得,想佢條路行得順啲,容易啲,個人實力也要有好環境好氣氛嘛!現在辛苦少少,希望將來大個冇咁辛苦自問我絕不怪獸

Toffee888 發表於 12-11-22 10:45
我個人覺得,可以跳出這個框的,不是無,只係極少人。我親戚兒子,在區內讀到K3,因為父母栽培加個人實力( ...
haha, 一開始見你咁講我覺得你有少少怪獸架, 但大家為人父母, 我都好明白你驚自己做得唔夠好的呢種心情

我從來無谷個小朋友去上咩訓練班同講英普, 所以要我小朋友同一啲一出世就train up/本身天份好高的小朋友睇齊係好困難, 記得佢in n時真係一個offer都無架~ 但今年再in k, 有區內學校, 有九龍塘的學校, so far大部份都有offer. 所以我相信學校除咗睇小朋友train得叻唔叻, 都會睇家長理念同小朋友的個性作選擇的.

我暫時應該唔會要九龍塘的offers了, 一來未係最心儀, 二來亦覺得遠, 都好驚自己會後悔, 因為身邊親戚朋友都俾好多說話我聽。

加油啦, 相信你總會成功。

引用:Quote:Toffee888+發表於+12-11-22+10:45+我

haha, 一開始見你咁講我覺得你有少少怪獸架, 但大家為人父母, 我都好明白你驚自己做得唔夠好的呢種心情

...
我唔怪獸,因為什麼playgroup,補品班也沒上過,我覺得咁細,出外走走,吸收知識不是更好嗎!?唉⋯這代家長和孩子也辛苦

引用:Quote:Toffee888+發表於+12-11-22+10:45+我

...
謝謝你的鼓勵

Toffee888 發表於 12-11-22 10:45
我個人覺得,可以跳出這個框的,不是無,只係極少人。我親戚兒子,在區內讀到K3,因為父母栽培加個人實力( ...

明白! 你話讀名幼想小朋友路行得順d, 我就再加埋係我條路行得順d. 我有朋友係唔谷有學卷既kg讀,小朋友入咗dbspd. 真係會有人唔讀名幼入到神級學校喎, 但睇下背後係點情況, 小朋友係好smart,父母高學歷, 媽媽kln tong名小教英文,平時唔上好多課外活動,閒時去下科學館,太空館,軍事博物館, 郊外睇植物,出外旅行, 一切其實係遊戲中學習, 佢地真係非常強調愉快學習. 父母2個都係有心有時間有能力有方法去栽培個仔. 我自問真係無佢地咁叻, 唯有靠多d學校  

原帖由 cycream 於 12-11-22 發表
明白! 你話讀名幼想小朋友路行得順d, 我就再加埋係我條路行得順d. 我有朋友係唔谷有學卷既kg讀,小朋友入咗 ...
好同意呀!同你一樣想學校輔助一下大家條路好行啲

原帖由 cycream 於 12-11-22 發表
明白! 你話讀名幼想小朋友路行得順d, 我就再加埋係我條路行得順d. 我有朋友係唔谷有學卷既kg讀,小朋友入咗 ...
所以話,村校要跳出,不是沒有例子,係少啲啫

Toffee888 發表於 12-11-22 01:14
你有聽過"系出名門"嗎?出名啲KG,一講就知行緊咩課程,有保證嘛!區內唔會無書讀,係跳唔出框框而已:thi ...

我都有過你呢個想法,但又好矛盾,又想個仔開開心心甘讀書...但開心幾年,上小一又追得辛苦,自己又唔係FTM,睇時上小學都唔知點好.......唉...
都唔知點好....

引用:Quote:Toffee888+發表於+12-11-22+01:14+你

原帖由 patpatnicholas 於 12-11-22 發表
我都有過你呢個想法,但又好矛盾,又想個仔開開心心甘讀書...但開心幾年,上小一又追得辛苦,自己又唔係FTM,睇 ...
其實我之前都冇系出名門這想法,慢慢發現,原來填form時要寫父母咩出身(咩小學,咩大學)就知原來遊戲這樣玩!一樣才能的學生,會再分父母的母校對學校有無"益處",父母系出名門,意味子女升有優勢,為名幼帶來更好佳績⋯唉!原來影響埋下一代當我們利用出名學校時,出名學校也利用我出名!我們這些"系出雜門"的家長,是一個無奈的感慨⋯

patpatnicholas 發表於 12-11-22 17:11
我都有過你呢個想法,但又好矛盾,又想個仔開開心心甘讀書...但開心幾年,上小一又追得辛苦,自己又唔係FTM,睇 ...

首先聲名我唔係慫恿人讀名幼, 真係條條大路通羅馬, 睇你想點行. 有d人一講讀名幼就等於唔開心上學. 其實小學中學我唔敢講, 幼稚園真係會辛苦到去邊? 辛苦既唔係返學本身, 係父母既其他催谷, 如參加n項課外活動/比賽/考試等. 而且名幼都有唔同類型, 有d係谷d, 有d係無咁谷, 可以視乎小朋友本身性格而去選擇.  
‹ 上一主題|下一主題