用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2012-2013 小五家長入嚟傾吓
樓主: Derdad
go

2012-2013 小五家長入嚟傾吓 [複製鏈接]

醒目開學勳章

預祝各囝囝蛇年進步,勤力讀書,考好o黎緊嘅每一個測驗考試!
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

回復 Derdad 的帖子

Derdad,

多謝你咁有心, 我都祝你對仔仔, 聽教聽話, 學業猛進.  你就青春美麗, 人見人愛, 車見車載.

醒目開學勳章

大家都要青春美麗呀!
Best wish,

醒目開學勳章

今次測驗,唔知點解好似突然淺咗?
好似英文咁,呀仔嗰班大部分人都有八十分以上!
買大包乎?
下次呈分試有咁筍就好了。
Best wish,

我仔果班未派, 佢几多分我都唔在意, 只係想MS.HO快D返來教, MS.HO真係好認真同嚴謹的好老師.  

如果呈分份卷淺, 呈分時會唔會被打折?  

醒目開學勳章

GogoCheung 發表於 13-4-16 10:00

我仔果班未派, 佢几多分我都唔在意, 只係想MS.HO快D返來教, MS.HO真係好認真同嚴謹的 ...

教育局重點在名次,中學嗰邊在意成績。
Best wish,

死火, 你講得咁玄, 我唔多明????

因為我之前聽講, 普通學校, 呈分去教統局係要打折的, 如當年我姪女, 學校因怕要打折, 所以灌水都灌到去9字頭, 以便佢有機會入到BAND 1好學校.
我又已為, 我地間學校因為比較深, 所以我地呈出去的分不用打折.

係咪咁, 你提點吓我尼個無知婦孺啦!!

另外, 你話SJC重視成績,  即係上到SJC要有好好的成績, 還是如在小學5, 6年級成績好唔好, 佢地都會睇.

我成日都同自己講, 無知是福, 只要亞仔上到SJC就算,  唔洗知咁多,  但呈分試越近, 我就好似有點怪怪.... 點算仲要捱到明年今日

醒目開學勳章

GogoCheung 發表於 13-4-16 12:28

死火, 你講得咁玄, 我唔多明????
如果妳有時間,可以先睇吓教育局嘅光碟內容先,以便攞啲印象:
http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/index.html

一般資料 ---> 2011/2013年度中學學位分配辦法光碟 ---> 二部分 : ---> 派位組別的劃分

睇埋下列文件 (P.4, Q4)

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/FAQ_SSPA1113_(2012-12-07)_Chi.pdf

仲有唔明再研究。
Best wish,

Dear Derdad,

多謝你的資料, 我真係見到D字就, 我唔深究了, 叫亞仔比心機, 上到SJC就最好, 上唔到, 我地會比佢早D出國.  因為即使佢係HK繼續讀, 我對三三四都無乜信心.  

醒目開學勳章

引用:回復+Derdad+的帖子 Dear+Derdad,多謝你的

原帖由 GogoCheung 於 13-04-17 發表

Dear Derdad,
知妳唔想睇字,所以第一條Link俾妳嘅係一段片嚟!
334檢討報告今個星期內會出街,可以睇睇有乜改動先決定啦!初步睇,中文會取消具爭議性嘅朗讀部分,又會取消數學,體育和企會財嘅校本評核,仲有九科會延遲推行添!標準課時由二千七百小時,減少至二千二百至二千六百小時,而企會財課程更會大幅剪財添!不過最麻煩嗰科通識,究竟嗰六個單元會否縮減或合拼都仲未知。
但我哋個仔仲有七,八年時間俾新系統運行先到佢考,所以唔係太擔心要唔要去留學。

Best wish,

可能我對自己個仔, 越來越無信心.  又最近d報紙常常大字標題d爭議性題目, 搞到我.

醒目開學勳章

估唔到咁快派考試時間表,仲連埋考試範圍一齊派添!

測完驗冇耐就話要考試,小朋友同大人都幾大壓力吓!
Best wish,

早d派, 等大家可以提前温吓!   有d小朋友, 真係要慢慢小小咁同佢温先得,  果d媽咪,我先佩服, 她們付出的心機同時間, 真係好多好多.   真係要同佢地打氣, 加油!!

終於要返全日, 十月開始, 返遲5分鐘, 但要放晏2個鐘

醒目開學勳章

GogoCheung 發表於 13-5-13 12:24
終於要返全日, 十月開始, 返遲5分鐘, 但要放晏2個鐘

後有冇申請試食?
Best wish,

乜試食係即場申請架, 我又唔知, 聽完就走左,  不過我無興趣試食, 反而諗, 2個都返全日, 菲姐日頭係企都有空, 可唔可以安排佢一星期做一次午飯義工呢!!

醒目開學勳章

GogoCheung 發表於 13-5-14 10:05

菲姐日頭係企都有空, 可唔可以安排佢一星期做一次午飯義工呢!!
咁樣好似會違反逗留條款(從事非合約指定地方工作),入境處知道嘅話會拉個僱主o架!
Best wish,

吓!!  當係果度照顧小主都唔得架!!  不過都只係奇想, 諗吓姐!!!

醒目開學勳章

終於都考完試咯!好似虛脫咁!
Best wish,

今次由我的老公主理, 我就
‹ 上一主題|下一主題