用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會幼稚園 聖公會面試
樓主: 叮噹媽媽
go

聖公會面試   [複製鏈接]

回想返都覺得自己同老公都答得麻麻地!

做父母的見未足3歲的兒子被陌生人篩選。心裏眞不是味兒!

回覆:AMoMofTwo 的帖子

呢個就是社會寫照!今年競爭之激烈令我想到細過我們的bb往後的競爭場面及3年後上小一的慘況會是怎樣呢?

goosemami  agree!  發表於 12-2-22 15:56

我只是路過,我沒有為女兒報考,但看完你們的回應,好期待你們下星期開估。

尋學校之旅才剛剛開始. Good luck to everyone.  But 細B 不用灰心因這間幼稚園是會收細B

GIPW 發表於 12-2-22 00:27
尋學校之旅才剛剛開始. Good luck to everyone.  But 細B 不用灰心因這間幼稚園是會收細B ...
係呀, 依間學校真係好有人情味, 我見學生生日月份, 唔小細 B.

interview 過程 真係好感動, 我個囡係答得唔係好好, 但老師好用心去領導佢答, 睇埋之前嘅留言, 我知道我個囡完成哂成個面試要考嘅問題, 我個囡有 offer 嘅機會好微, 但真係"鄧"第日有 offer 嘅小朋友開心

日日見住你  班中係有唔係slibings而收的細b架.skh係真係會consider架.  發表於 12-2-22 14:29
LittlePanda101  不一定,我識最少兩個係細b冇siblings  發表於 12-2-22 12:31
hohoyy  唔小細B - 因為有兄姊讀緊一定收.   發表於 12-2-22 11:40

dimeola 發表於 12-2-22 01:09
係呀, 依間學校真係好有人情味, 我見學生生日月份, 唔小細 B.

interview 過程 真係好感動, 我個囡係答得唔 ...

我都超like skh呀,所以不枉我去年放棄了8間學校(當中包括龍校同kln tong的名校)而入黎讀,我覺得真係冇揀錯.希望大家都可以入埋黎一齊enjoy啦.

嘩你仔去年有8間offer好勁

dec08bb 發表於 12-2-22 12:14
嘩你仔去年有8間offer好勁

好彩啫. interview真係講運.
而最like個間(skh)又最後先in,咪之前不停不停in囉.

我上星期6, 4:10 分IN, IN 左10MINS左右, 老師好有愛心, 考左我小朋友3條問題, 問左我同老公一條(其間都有問我個仔其他問題), IN 完個感覺係,個老師好好笑容, 交足戲, 你完全睇唔出自己有無機會! 值得一讚係個老師好有耐性

好奇一問你地覺得好難果題係咩? 可否PM 交流下??

janice007  其實個個都係 in 同一條問題呀﹗  發表於 12-2-22 18:21

(sorry the Chinese input on my computer is not working).. anyway, originally I thought there is a very good chance for my son to get in as I am an alumini.  But after looking at the figures (i.e. no. of applicants vs. headcount), I don't think I should take this for granted....  Regarding the level of difficulty of the interview, I was actually taken aback by some of the questions being asked.  We were lucky (thank God!) as my son happened to know the answers, but these are certainly not typical questions that one would expect from a K1 interview.  The last part was tricky too, I must agree!  

想請問點解有d小朋友in得兩分鐘但有d in左10分鐘﹖

回覆:janice007 的帖子

其實好睇面試時遇到乜老師,如果好彩碰著個有愛心有耐性嘅,即使見得麻麻,都可能有機會問晒所有問題先完結嘅,否則應該好快就見完,可能就係咁嘅原因咯。

回復 日日見住你 的帖子

感同身受,我的情況同你有點似,入到最想入的真是好好好開心!我無報SKH,所以我個女嗰間又係最後一間interview,我都放棄咗9間.......

日日見住你    發表於 12-2-23 10:04

回覆:lovelinda 的帖子

好勁!咁你囡囡未間間都有offer? Super!

大家好,我想問下in小朋友果part,係所有問題都要小朋友回答,定係小朋友跟住指令做就得? 因為我個仔係超細b,雖然都知冇機會,但都想有個心理準備...

twllc 發表於 12-2-23 09:39
大家好,我想問下in小朋友果part,係所有問題都要小朋友回答,定係小朋友跟住指令做就得? 因為我個仔係超細 ...

in k1的,你要預左一定要你小朋友答嘢架喇.而按照示做嘢,又係另一個基本要求.

回覆:twllc 的帖子

兩樣都要

D老師,每日教/對咁多小朋友,應該一眼就知邊杯茶是否自己學校要的。我常常覺得面試是遊戲一場。放鬆D,爸爸媽媽情緒亦極度容易牽動小朋友,非常「互動」!

每個小朋友問4-5條問題,加上按照示做嘢,total in 4-8min,19-3-2012便可知道

myfanwy  Isn't it 17 March for the result instead?  發表於 12-2-23 12:26

回復 florence118 的帖子

17号可能寄出,所以19号收信,我家通常遲過人

日日見住你  去年都係咁寫,不過果個星期五已經收到result  發表於 12-2-23 14:34
CoffeeCake  我當日有留意佢地個NOTICE既英文版,真係話WILL BE SENT ON MARCH 17...SO真係17號先會寄出  發表於 12-2-23 14:00
‹ 上一主題|下一主題