用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 三三四逃亡潮 ,中學文憑試(DSE)港生提早「跳船」 ...
樓主: 藍天心
go

三三四逃亡潮 ,中學文憑試(DSE)港生提早「跳船」 [複製鏈接]

原帖由 ANChan59 於 11-10-24 21:15 發表
redkoni

You are an excellent DJ.....

RTHK should hire you as the director of "Headline"

ANChan59

ANChan59,

我跟你學嘢啫, 我記住你話要與時並進, 我咪諗吓潮流興創意, 不如玩吓「暗渡陳倉」囉.

原帖由 redkoni 於 11-10-24 22:03 發表
我跟你學嘢啫, 我記住你話要與時並進, 我咪諗吓潮流興創意, 不如玩吓「暗渡陳倉」囉.

點玩「暗渡陳倉」??? PM 我
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 78# ANChan59 的帖子

Sure. 我都唔鍾意同人爭拗, 事實就係事實, 唔信咪算囉, 我都唔介意人地講咩.

回應天瑜既問題: 我覺得可能因為英國考大學既制度唔同, 佢地係先interview然後conditional offer既, 所以學生要達標就要努力考好個試. 讀Cambridge個姪仔唔係蠢, 只係懶, 唔係死讀書既人. interview表現得好, conditional offer都要攞3A先入到. 結果學校狂谷佢攞A, 搞到佢叫救命. 英國好似分幾張PAPER攤長考, 一張考得唔好下次可以追, 冇咁大壓力.

原帖由 ANChan59 於 11-10-24 22:12 發表

點玩「暗渡陳倉」??? PM 我

長老不坐天井觀生

原帖由 redkoni 於 11-10-24 22:03 發表

Good memory, I remembered that......... Michael Suen - Educational Reform.....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章

回復 19# redkoni 的帖子

醒目開學勳章

回復 4# khmama 的帖子

原帖由 天瑜 於 11-10-25 00:07 發表
多谢!  很感动啊!

突然間好想念做學生的時候...

念當初歡聚於一起 笑說心裏大志
但今天相聚數一番 要哭也無淚
在匆匆趕又匆匆追 永遠不說後退
讓身邊生活苦相迫 競爭令人累
朋友 不要淚垂 人生本多失意
競爭 開始了 追不到也是要追
為今天相聚飲此杯 要醉的繼續醉
為今天一別竟不知 那天再重聚
http://www.youtube.com/watch?v=vYKN3crNv0c

原帖由 ANChan59 於 11-10-24 22:50 發表

Good memory, I remembered that......... Michael Suen - Educational Reform.....

你誤會了,  不過算啦, 唔想教壞你!

醒目開學勳章

回復 2# redkoni 的帖子

原帖由 天瑜 於 11-10-25 09:05 發表
呢首都好正架!

戚眼眉

歌手:露雲娜 作曲:陳秋霞
填詞:林振強

戚眼眉 含著笑想飛 亂撞亂衝不知死
灑脫地 望著自己 被罰面壁抄筆記

不跳皮 才是最可悲 日後未必有日期
上課批啤梨 暗暗一開四 一片遞給你

來日盡變姑 ...

哈哈, 我們這些何嘗不是青春? 一定激壞一眾怪獸和直升機家長!

http://www.youtube.com/watch?v=smvQVZ4Xaw8

http://www.youtube.com/watch?v=W5nV_cx3Vsw&feature=fvst

http://www.youtube.com/watch?v=JhYbdutLpWM

原帖由 kls12 於 11-10-24 12:35 發表

多口問句,你能背出陶淵明的歸去來辭嗎?是幾時識的?有甚麼幫助?這資料極有參考作用,謝謝!

初中都巳經識背好多篇架, 得閒吖嘛, 以前又無Px3又無iPxone又無Internet.  小朋友有興趣咪背囉, 唔明唔緊要, 將來自然會明, 熱門的古文背也無妨, 古文是中國人的磈寶, 將來機緣巧合, 也許會幫助小朋友打開智慧的天窗.  

〈歸去來辭〉陶潛

歸去來兮,田園將蕪胡不歸?既自以心為形役,奚惆悵而獨悲?悟已往之不諫,知來者之可追。實迷途其未遠,覺今是而昨非。舟遙遙以輕颺,風飄飄而吹衣。問征夫以前路,恨晨光之熹微。

乃瞻衡宇,載欣載奔。僮僕歡迎,稚子候門。三徑就荒,松菊猶存。攜幼入室,有酒盈樽。引壺觴以自酌,眄庭柯以怡顏。倚南窗以寄傲,審容膝之易安。園日涉以成趣,門雖設而常關。策扶老以流憩,時矯首而遐觀。雲無心以出岫,鳥倦飛而知還。景翳翳以將入,撫孤松而盤桓。

歸去來兮,請息交以絕遊。世與我而相遺,復駕言兮焉求?悅親戚之情話,樂琴書以消憂。農人告余以春及,將有事於西疇。或命巾車,或棹孤舟。既窈窕以尋壑,亦崎嶇而經丘。木欣欣以向榮,泉涓涓而始流。羨萬物之得時,感吾生之行休。

已矣乎!寓形宇內復幾時,曷不委心任去留?胡為遑遑欲何之?富貴非吾願,帝鄉不可期。懷良辰以孤往,或植杖而耘耔。登東皋以舒嘯,臨清流而賦詩。聊乘化以歸盡,樂夫天命復奚疑!

回覆 93# redkoni 的文章

死啦.....點解呢首我1d印象都冇......
當其時老師教呢篇辭果陣, 我系樹做緊咩東東呢

原帖由 長生不老 於 11-10-25 00:35 發表
完全明白了 , 攤長來考 .我想問 : 如果我反應慢 ,接收能力差 , 又懒 ,是不是什麼都可以攤長呢?功課攤長做 ,老師問你野可以攤長答 , 考試1個鐘唔夠做 , 准你攤長10個鐘 , 2年内考唔到3個A ,准你攤長10年 ,或者你有生之年考到 ,都會俾個博士你 . 這個教育制度真係幾好 , 難怪咁多人去留學.

老實說, 對你嚟講, 乜都可以攤長喇, 「吾生也有涯, 而汝生無涯」, 連嬴政咁厲害都揾唔到長生不老藥而俾你揾到!

原帖由 samuel89 於 11-10-25 11:41 發表
死啦.....點解呢首我1d印象都冇......
當其時老師教呢篇辭果陣, 我系樹做緊咩東東呢

你梗係系樹寫緊新詩喇!

原帖由 redkoni 於 11-10-25 11:56 發表

你梗係系樹寫緊新詩喇!

無理由, 雖然我當其時對古詩詞冇咩興趣, 但對新詩連框架都冇,更加提不起興趣, 最多都系記得"背影"2個字同幾句名句,好似"輕輕的我走了, 不帶走一片雲彩",但就到而家都唔明有邊一位仁兄可以真系"帶走一片雲彩"........

原帖由 samuel89 於 11-10-25 12:10 發表

無理由, 雖然我當其時對古詩詞冇咩興趣, 但對新詩連框架都冇,更加提不起興趣, 最多都系記得"背影"2個字同幾句名句,好似"輕輕的我走了, 不帶走一片雲彩",但就到而家都唔明有邊一位仁兄可以真系"帶走一片雲彩"...... ...

而家d仁兄仁姊只是關心環球金融, 俾d指數攪到一夠雲, 如果再別康橋不帶走一片雲彩, 咪更加多雲!  偶然...好似你咁上堂寫吓新詩好過讀死書嘛.
http://www.youtube.com/watch?v=5txyAI0kD9s

王國長老

版主反來覆去都是一句: 要懂得尊重二字.

長生不老, 你的言論一再令眾多網友不滿, 只因你說話一再貶低其他孩子, 這種討論態度是不受歡迎的, 自己的孩子是寶, 別人的孩子也是寶啊.

edea

原帖由 redkoni 於 11-10-25 12:37 發表
而家d仁兄仁姊只是關心環球金融, 俾d指數攪到一夠雲, 如果再別康橋不帶走一片雲彩, 咪更加多雲!  偶然...好似你咁上堂寫吓新詩好過讀死書嘛.
http://www.youtube.com/watch?v=5txyAI0kD9s ...

時代都唔同晒啦......以前見到d識彈識唱既同學仔,我地會由心佩服及羨慕佢地, 而家d仁兄仁姊個個系卡拉ok都爭住唱到自以為仲勁過d歌星......仲邊樹去搵陳秋霞自彈自唱呢d情懷呢?
‹ 上一主題|下一主題