用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 到底 St Catherine International 有什麼好 ?
樓主: yinyinmama2008
go

到底 St Catherine International 有什麼好 ? [複製鏈接]

我只想講小學冇分banding
只有學生先有分banding
同埋我報既時候,會了解清楚係未自己杯茶先報,所以都係報左幾間
另外,仲有報一兩間叫見識下,當然知道佢地面試形式等等係點,咁我自己報得,都預左係咁,冇人迫我報的!當然到interview個日接受唔到,都可以走左佢,學校簡你,你都可以簡學校 ^^
就算in完佢唔收我,我都明白呢個係遊戲,in得好,唔代表一定收,in得唔好,亦唔代表一定唔收,因為太多hidden factor
呢個世界係冇一個制度係絶對公平,升小學,升中學都一樣,take it easy

Right!

原帖由 02413124 於 10-12-3 17:15 發表
我只想講小學冇分banding
只有學生先有分banding
同埋我報既時候,會了解清楚係未自己杯茶先報,所以都係報左幾間
另外,仲有報一兩間叫見識下,當然知道佢地面試形式等等係點,咁我自己報得,都預左係咁,冇人迫我報的!當 ...

Agree ! 我唔理你5000人又好, 6000人又好, 你有本事收得吟多application, 就應該好好安排, 因為這班不是大人, 而是只有兩歲嘅BB, 佢地無EQ係好正常,如果有人話考大人EQ, 我不應同,考驗父母但眼見最愛的親人受苦自然會心痛會嬲ga la, 有D小明友真係好活潑ga, 有時要控制佢地就算幾有耐性都很難! 有幾多時間interview幾耐無理由計唔倒ga, 最多might over run 15-20 minutes, near 1 hr 跟本就係有問題, 我今次都係上左當(賊船), i had already got offer from my dream kinder, but my friend told me that st cat is good so that i try, but i can only said i am very very dissapointed.
原帖由 yinyinmama2008 於 10-12-3 15:55 發表
St Cat叫個天落雨?

這不是重點, 問題在於6,000個bb(未加父母) 於2天內見完. 冇咁大個頭就唔好帶咁大頂帽嗎..... 落雨是上天都可憐這班小朋友及家長們.... ...

哇,好有禪味。。。
原帖由 weisscarton 於 10-12-3 17:01 發表
落一埸雨家長看清楚學校,學校看清楚家長。

你講得好好! 終於有家長好正義敢言, 好感動! 大家都係發表吓姐, 舒發吓d怨屈, 又要話過份, 小心字眼這警告太嚴重了! 在這website的言論跟本唔會影响學校收生多與小, 家長是有佢地自己一套既方針, 我相信家長眼晴是雪亮的, 身同感受在雨中, 只是講出當日混亂情況,至於讀與不讀係後話 [q
uote]原帖由 SurewinnieB 於 10-12-3 16:56 發表
唔好講SC既安排... 我都係落雨嗰日in... 嗰門外排緊對嘅我都好嬲!!! 因為SC貴為有名又歷史咁耐嘅學校... 無理由要D小朋友响街邊淋雨又吹風!!! D家長好彩就爸媽一齊嚟.. 可以爸抱細佬媽擔遮... 得一個家長嗰D真係真心 ... [/quote]

好辛苦搵畨呢個thread, 講得好好, 俾一啲怨天尤人的家長睇下...

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... page%3D1&page=1

講真, 去到見到情況唔對路, 收咗都唔會讀咪走law, 為乜要辛苦自己訓企成粒鐘?!

我覺得應該有好多waiting list嘅家長係度惡意中傷.......目的顯然以見

這位家長你太多心la, 我明你想講mei, 如果係度發表下,d家長就give up offer, 你當佢地傻ga mei, 家長係好聰明ga! 唔好gum 樣話人地la! 有d人真係好有吉士ga, 會唔讀!
原帖由 jeffreyBB 於 10-12-3 18:10 發表
我覺得應該有好多waiting list嘅家長係度惡意中傷.......目的顯然以見

 ! 妳咁得閒 gai,,,, 咁辛苦搵返 this thread.. 妳唔使返工咩 ! If don't like please quit this crowd la.... don't disturb our sharing la......
Actually i am proud to say my baby girl got all offers from Y, K, SC and KM at the same time.  This is only the sharing, i mean share with those who we want to talk to.... understand.

原帖由 chowhui97 於 10-12-3 17:48 發表
好辛苦搵畨呢個thread, 講得好好, 俾一啲怨天尤人的家長睇下...

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2252194&extra=page%3D1&page=1

講真, 去到見到情況唔對路, 收咗都唔會讀咪走law, 為乜 ...

Agree! But someone don't think like that!
原帖由 BeBeMa1012 於 10-12-3 18:16 發表

如果我放棄一個offer都會係其他原因, 唔係聽人講嘅野啦...

"去到見到情況唔對路, 收咗都唔會讀咪走law"  ----------------比妳都唔會走啦 ! 我的不滿是after whole process understand. I think some of you are thinking too much la....... just a simple thread arised.... Compared with 4 others kindergartens this is the poor one that i experienced..... Do you think why i need to say something against this school that i got the offer as well.. This is only my experience share, that's it.

原帖由 yinyinmama2008 於 10-12-3 18:17 發表
 ! 妳咁得閒 gai,,,, 咁辛苦搵返 this thread.. 妳唔使返工咩 ! If don't like please quit this crowd la.... don't disturb our sharing la......
Actually i am proud to say my baby girl got all offers from ...

Whether I need to work is obviously a personal matter and no need to be discussed here.  I'm doing my own sharing also but you're using an offensive word "disturb". If you do think so, pls dun bother to reply my msg. Thank you!

Sorry,乜km放咗result la.........

唔好怨天尤人啦,唔讀咪算囉,你理得其他人揀邊間呢。

原帖由 DaisyDaisy 於 10-12-3 18:40 發表
Sorry,乜km放咗result la.........

唔好怨天尤人啦,唔讀咪算囉,你理得其他人揀邊間呢。

好衰架,踢爆人地......
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞門.

既然講到st. cat 吟勁, 有無就讀或讀過既家長出黎share 吓有什麼good and bad la?:;pppp:

唔好在這裡再寸來寸去啦,
我覺得當中有些言論已超越了理性交流,
贏左場交,輸左風度......

我系SC的現任家長,今年細仔都有考,都係我的第一選擇。入到名幼稚園不一定保證個個小朋友都系超叻的。
這個和家長的背後支持分不開的。入到SC,放手不管,不溫習,是不會有好成績的。我相信好多幼稚園應該都係甘的吧?
我中意這間幼稚園,是因為大女愛上學,現在課堂練習做的不好,知道主動回來要求溫習,學習態度很好。
我亦見有大女讀SC,細女不讀的,因為不喜歡。
都系各句,人夾人,如果就憑一個面試就全盤否定間學校,未免太多主觀。
我大女當年In,天氣沒下雨,可以玩玩具,我女好開心各。今年系因為大雨,人又多,所以先甘。
我女都為了IN,放了2天假。如果要慢慢In,我估計要放整個星期都有可能...

我唔滿意學費貴,但我又好鍾意St.Cat wor
Haha
‹ 上一主題|下一主題