用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 原來小學部真係唔係一定收幼稚園既學生 ...
樓主: dwklau
go

原來小學部真係唔係一定收幼稚園既學生 [複製鏈接]

原帖由 yanho1010 於 10-11-8 23:07 發表
我搵唔到Sr.Pauline在FB的留言

您有沒有給學校您的email address? 要進入Good Hope Kindergarten 有小鳥的那個網頁。

係啦,唔好講d悔氣說話啦,其實個小一interview咁簡單,小朋友無理由應付唔到,一定唔關小朋友嘅學術程度問題,要找出真正嘅原因,對正下藥,例如會唔會小朋友太怕羞呀? 會唔會遇到tricky d嘅問題,佢唔識點答或答案唔夠創意呀?等等。這些都不是學術的問題, 而是考小朋友的創意,創意是書本上學不到,要靠生活上的經驗。

好以之前都有人喺呢度寫GH kinder唔好,K1 interview時,小朋友不被取錄,只是waiting, 那家長在BK寫成不被取錄原因歸咎於因GH interview時安排不妥,咁講唔通嘅。但最後有BK家長發玩佢女兒最終都被GH kinder取錄,你估佢諗返起當初寫GH kinder不是又有沒有一點唔好意思呢?

喺度祝你自行派位成功,咁就唔駛等GH小學消息啦!

原帖由 dwklau 於 10-11-8 18:27 發表
係. 我地呢班要waiting既家長, 真係不對, 學校根本冇講過會收哂幼稚園, 係我地一相情願, 無理取鬧, 再加上小朋友唔夠叻, 唔收都係正常既, 因為學校一定要保持學生既質素, 區區20%落選, 有幾大問題, 最緊要大部份人過 ...

原帖由 yukiyu 於 10-11-8 23:07 發表
其實收8成都已經好好啦!!其實事到如今,我地唔好再對任何人、任何事有所埋怨啦,亦唔好比小朋友有一個負面既心情,大家試下大抽獎啦!!

係咪真係收左8成? 學校仲未announce official%

原帖由 yanho1010 於 10-11-8 23:07 發表
我搵唔到Sr.Pauline在FB的留言

I only found this from Sr. Pauline:

" I share all your anxiety and disappointment. As I have mentioned before, when all the K3 have received the results, we shall meet with the parents and talk about the situation and what we shall do. Yet, please do encourage the kids, there is always hope and indeed waiting list is still a sign that they are not rejected."

This is from Sr. Pauline too:

各位K3家長,很快您們全部便會收到德望小一入學結果,屆時我們會安排一個特別的家長
會。後備取錄生的家長不要太難過,仍有機會,我們要把正面的精神傳給小朋友,切勿讓她
們也感到失望纔好,那裏有希望,那裏有成功。

可唔可以比個address我
thanks
原帖由 GHcat 於 10-11-8 23:29 發表

您有沒有給學校您的email address? 要進入Good Hope Kindergarten 有小鳥的那個網頁。

原帖由 yanho1010 於 10-11-9 00:17 發表
可唔可以比個address我
thanks

您試試能不能進入,如果不能便要打電話給IT哥哥請他add您:
http://www.facebook.com/profile.php?id=100001726097983

dwklau, 唔好講d悔氣說話....i think this is a good experience for us (both mum and daughter) - to face, handle and  solve the problem.  

I believed GH did give us priority (in my case, my daughter should be rejected, as she cried, but now she's on waiting list).

I also believe GH will help those "waiting" girls, as Sr Pauline and ex-principle Ng said so.

原帖由 elmolly 於 10-11-8 23:48 發表

係咪真係收左8成? 學校仲未announce official%

我諗最少有8成啦或者多d tim!!
其實我忽然間有野想問,其實我地都專注左係小朋友方面,又會唔會我地填問卷既時候,有d野答得唔對路,同佢地理念唔同,所以waiting? 你知啦,叫得填問卷,可能有d野。同埋我地大人,唔好將d責任推晒係小朋友、老師身上啦。

原帖由 jnasally 於 10-11-8 17:33 發表
其實唔知有無家長留意到9月時的小一家長會, 當時係吳善琳校長話 "實收, 因為係同一老細", 當時Sr Pauline 就支吾以對, 拿回咪講野, 跟住吳校長一個星期後離職. 所以只係之前的吳校長不負責任吧了!!! ...

唉,唔好咁講啦,係學校既問題,如果佢地無傾過,吳善琳校長又點會係公眾場合咁講。

我囡囡尋晚返黎講,全班29人,只有3人不被錄取.

連小朋友都知誰不被取錄?怎會呢?

原帖由 jnasally 於 10-11-8 17:33 發表
其實唔知有無家長留意到9月時的小一家長會, 當時係吳善琳校長話 "實收, 因為係同一老細", 當時Sr Pauline 就支吾以對, 拿回咪講野, 跟住吳校長一個星期後離職. 所以只係之前的吳校長不負責任吧了!!! ...

係囉!!! 但她走了... 無計啦!!!

[

係. 個前吳校長自己自把自為, 自稱會收哂, 所以唔夠一個月就bye bye. 學校真係冇責任要收埋我地呢30個不適合的小朋友.

稔起真係唔開心.... 30個中有自己囡囡,,,, 但問題又唔知邊到... 點幫囡囡呢???  
[

係. 個前吳校長自己自把自為, 自稱會收哂, 所以唔夠一個月就bye bye. 學校真係冇責任要收埋我地呢30個不適合的小朋友.

稔稔吓,,, 琳琳校長會否因為咁.... 講... 比人"叮走"

[

原帖由 jnasally 於 10-11-8 22:40 發表
你的心情大家都好理解, 不要說這悔氣話吧. 好似peepee 咁用正面的態度面對呢幾個月. 相信你們的囡囡一定被取錄的.

好難挨.....
[

原帖由 icbb1230 於 10-11-8 23:32 發表
係啦,唔好講d悔氣說話啦,其實個小一interview咁簡單,小朋友無理由應付唔到,一定唔關小朋友嘅學術程度問題,要找出真正嘅原因,對正下藥,例如會唔會小朋友太怕羞呀? 會唔會遇到tricky d嘅問題,佢唔識點答或答案唔夠創意呀?等等。 ...

我真係好想知道囡囡衰左邊part, 要改善... 先有進步...
[

有時唔係話我講風涼話. 我囡還在K1. 好似好遠咁.
但覺得唔收晒會係好事 . 唔係個個都諗定晒直上. 父母又點會叫佢地做好呢.

再者. WAITING又唔係話唔收你.
自己手軟既話. 本來會收你都變成唔收你.

會唔會老師在全班同學前問那個被小一取錄的舉手呀????  再為其他不被取錄的祈禱。

原帖由 GHcat 於 10-11-9 09:25 發表
連小朋友都知誰不被取錄?怎會呢?
‹ 上一主題|下一主題