用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴 N1 interview 時間
樓主: JCarCar
go

劍鳴 N1 interview 時間 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 whoistheman 於 10-3-7 08:29 發表

先收我地 30蚊位, 唔發收條即係唔洗報稅, 用家長義工, 再用我地既人山人海戰術幫佢宣傳造勢, 租左個位比人賣書.  其實佢地真識諗 ....

好一間識揾錢及搵笨的商業機構完全係以「金錢為本」,不是它們所說的以「兒童為本」,十分失望!!!

哇...原來係咁既情況....

阿仔因為發燒, 所以昨天都無去面試, 好彩!!

原帖由 yywing 於 10-3-7 08:36 發表

好一間識揾錢及搵笨的商業機構完全係以錢為本,不是它們所說的以兒童為本,十分失望!!!

原帖由 Toffeenut 於 10-3-6 22:43 發表
我係最後一批5:30pm的, 情況比你們好啊, 只是1個鐘就走得, 可能佢地校園唔係咁大, 又要安排咁多面試者分流, 場面好似亂左d, 但整體感覺都可以接受的.

我同意Toffeenut既講法, 我地係IN 5:20PM , 去到等左一陣, 過程只係1個鐘頭走得, 不過有一野我想講就係玩(考)唱遊時,果D音樂超細, 人太多, 好嘈, 根本聽唔到音樂, 小朋友仲識得跳舞已經好好.....

原帖由 hoyinghar 於 10-3-7 00:25 發表
我同各位家長都一樣,感覺非常不好, arrangement 非常差......我係11:40分interview, 我巳11:15到....去到巳見到好多家長係度排隊, 仲要分開兩條龍.....之前那條龍都未入去interview....最慘就係d 小朋友,,,由精神變 ... 有個外籍老師問我地平常用乜語言同小朋友溝通..我答cantonese...但之後佢全程活動都係用英文...講故事, 用英文....試問平時聽開中文的小朋友點會知你想點..

呢個係我覺得另一個大問題, KM根本唔係一個以英文為主的教學KG. AM班仲係由兩位廣東話老師任教添. 我哋"好彩"主要以英文同BB溝通, 但同場見到另一個以廣東話為主要溝通的小朋友, 一開始Story time, 佢已經自己走番玩桌上的玩具. 大家可以知道, 呢位經過個幾兩個鐘排隊小朋友的下場係點樣!

大家都一致認為Interview嘅安排係"一塌糊塗", "不知所謂", 但佢哋連呢d合資格的考生都無比佢哋一個公平的安排. 早前佢哋由N1升K1係"必收"改為"非必收", 遲遲先通知家長, 已經令佢哋現有的學生來一個"措手不及". 係網上已清楚見到KM學生媽媽的憤怒!

我見到一位資深的BK媽媽 (相信不少媽媽都得到佢的幫忙), 好有理念, 好懂得為自己的孩子作出長遠的安排, 了解哂d學校之後選擇咗KM, 所以好想見識吓, 點知只係一個"大笑話"!

其實跳個隻始至終都唔夠半分鐘,舞姿唔吸引,冇題材又嘈又混亂.阿b未知發生什麼事該session已完.如果以這種playgroup形式interview一定要有充裕的時間!否則用傳統問答式好過.

醒目開學勳章

原帖由 MAMAMEEE 於 10-3-7 12:47 發表

呢個係我覺得另一個大問題, KM根本唔係一個以英文為主的教學KG. AM班仲係由兩位廣東話老師任教添. 我哋"好彩"主要以英文同BB溝通, 但同場見到另一個以廣東話為主要溝通的小朋友, 一開始Story time, 佢已經自己走番 ...

agree with u

醒目開學勳章

原帖由 BoBoFamily 於 10-3-7 12:58 發表
其實跳個隻始至終都唔夠半分鐘,舞姿唔吸引,冇題材又嘈又混亂.阿b未知發生什麼事該session已完.如果以這種playgroup形式interview一定要有充裕的時間!否則用傳統問答式好過. ...

地方又窄,好似迫地鐵咁!

哈哈,講到尾,如果間學校收你們d仔女,你會唔會俾佢讀先?  in 的時候見過d外籍老師,講真,不太友善同不見得有愛心

100%同意樓上家長所講既野.面試安排得極差,只能以罕見來形容.最反感之處如下:

1) 準時好緊要.家長們都準時到,有啲提早到,但係校方遲到(面試),仲要係遲1-2個鐘(難道今年係KM史上首次有過千人報名咩?難道校方對管理呢啲場面沒有經驗咩?)

2) 擺攤位賣書.見到都嚇親我,初時以為係放咗一啲書畀排隊既小朋友消磨時間,點知係賣書攤. 校園已經細,家長小朋友又多,再加埋落雨添,你地話係咪亂上加亂?

3) 見到老師們IN 到下午已經好攰,無精神去面試;同樣,要小朋友等成個幾兩個鐘,入到面試室一樣好攰;家長又攰;好嘞,三方累鬥累,面試只淪為鬧劇.

4) 聴音樂跳舞個part,部機開出嚟啲音樂聲超拆!現場又嘈,我都要用幾秒時間先至聴到播緊所謂[音樂],小朋友又點聽到係乜野歌呢?

個人感覺,呢次KM面試既硬件同軟件質素都欠奉,唯獨囡囡好乖,係咁惡劣既環境下,全程冇扭計,表現ok,我返到屋企仲獎咗杯雪糕佢食.離開校園時,腦海中浮現既諗法係: 肥咗毋須可惜,收咗或要仔細考量.

事實唔可以怪老師們,咁既安排,乜人都謝啦!只怪校方不夠體恤(體恤小朋友,體恤家長,體恤負責面試既老師).

唯一要讚既,係家長義工都好好禮貌.

昨天的面試我只能講「人都癲」來形容!

未見過咁混亂既情合。

最好笑係等佐兩粒鐘,咩mood都冇既情況下,竟然係只IN佐三兩分鐘。

PART1:玩玩具,不到一分鐘,真係好搞笑。問我用咩語言,我以為會用果種語言黎問我個BB問題啦,點知,冇呢PART喎!
PART2:突然要我個囡坐定定聽故事,答問題,係外邊等到人心浮氣躁,又突然要人坐定定喎????
PART3:跳十幾秒既舞,又冇同小朋友講下要做咩,所以所有小朋友都企定定,呆望幾個大人係度跳。

我地真係一去到就想即走.......救命!我覺得佢地應該有個通告同大家道下歉。

醒目開學勳章

原帖由 joeyma 於 10-3-7 15:28 發表
昨天的面試我只能講「人都癲」來形容!

未見過咁混亂既情合。

最好笑係等佐兩粒鐘,咩mood都冇既情況下,竟然係只IN佐三兩分鐘。

PART1:玩玩具,不到一分鐘,真係好搞笑。問我用咩語言,我以為會用果種語言黎問我個BB問題啦,點 ...

好應該道歉及解釋點解咁混亂,同埋改善方法,仲要俾返張收據我地。

其實可唔可以去教署反應吓呢(冇收據)?

我見12:35,12:25去到,全個校園都是滿滿的人群,眼前有兩條隊,問一問,一條是約見11:30的,還在排隊中;另一條12:30,人龍長得我看不到頭。沒有想太多,帶著囝囝走了。要在這裡等個半兩小時是不可能的。指定的面試時間,原來是沒有意義的。

原帖由 anteater 於 10-3-7 14:11 發表
哈哈,講到尾,如果間學校收你們d仔女,你會唔會俾佢讀先? in 的時候見過d外籍老師,講真,不太友善同不見得有愛心

完全同意!! 態度可以用傲慢來形容. 安排混亂不在話下, 最大問題是部份老師冇 heart (公平的說只是部份, 中文老師態度是 ok 的), 就算之後有幸收了, 也令我不放心小朋友到劍鳴讀書.

用面試日來賣書, 我看見時完全 "O 嘴". 之前到過多間學校 interview, 只有劍鳴有此安排. 再看到你們的討論, 才發覺真的沒有收據!! 看來劍鳴真懂 "創富" 之道.

原帖由 MAMAMEEE 於 10-3-7 12:47 發表

呢個係我覺得另一個大問題, KM根本唔係一個以英文為主的教學KG. AM班仲係由兩位廣東話老師任教添. 我哋"好彩"主要以英文同BB溝通, 但同場見到另一個以廣東話為主要溝通的小朋友, 一開始Story time, 佢已經自己走番 ...

同意, 成件事都係一個大笑話....

原帖由 yywing 於 10-3-7 16:23 發表

好應該道歉及解釋點解咁混亂,同埋改善方法,仲要俾返張收據我地。

其實可唔可以去教署反應吓呢(冇收據)?

另外一邊廂, 家長義工都有一個 post, 佢地話從未試過禁亂.  其實家長義工都好好人, 唔關佢地事.  但係我真係唔明, 以佢地有多年經驗既學校, 差到唔能夠形容.  冇收據呢樣野, 好難反映...  學樓上講 :創富之道也...

KM都可以話係九龍塘SC/KV呢d top top之選以外的第二線選擇. 佢哋今次真係好蠢, 令到大部份區內及區外優質的家長都非常憤怒.

呢個Post的家長由一開始的認真, 期待至而+的憤怒, 失望. 樓上有媽媽講得好啱, 可能出一封信向各家長致歉, 有一個good excuse並補番收據嘅話, 相信比事件有幫助. 但相信佢哋未必識得咁做!

收左我都唔讀....

原帖由 anteater 於 10-3-7 14:11 發表
哈哈,講到尾,如果間學校收你們d仔女,你會唔會俾佢讀先?  in 的時候見過d外籍老師,講真,不太友善同不見得有愛心
‹ 上一主題|下一主題