用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血幼稚園 09-10K1收到result未?
樓主: foggyao
go

09-10K1收到result未? [複製鏈接]

下午班:

網名....................女or仔........... 生日
cheriechloe.........女女.............0607

原帖由 Jomei 於 08-11-5 23:16 發表
其實我自己都未入去睇過,但朋友話聖大很好地方又夠大,所以咪諗住同囝囝試下in,睇下有冇機會入到..
真光反而我又無報..但呢間係咪比較著重中文?
聖心我又係未去過,都係諗住試下in...因朋友話係度讀既男仔都能派得幾 ...

我d friend就無仔報聖心, 女去報就多, 通常都係為佐聖小! 如果唔係為聖小的話, 聖保羅堂會好些!
加上妳住東區, 真係好遠ㄚ!

大人由東區返中環都覺得車程有一定長度, 更何況小朋友?? 坐校車遊車河, 我讀書時都試過...如果無相熟朋友仔一起坐都幾悶...如果唔係必然, 你一定要想清楚...

原帖由 jjtseung 於 08-11-6 07:45 發表

我d friend就無仔報聖心, 女去報就多, 通常都係為佐聖小! 如果唔係為聖小的話, 聖保羅堂會好些!

我都會in聖馬加利大,聖公會同真光.聖心同spk都會博下,但應該唔會收啦.因為我個係細女.其實我target係聖保祿天主教小學,好似聖馬加利大派得好d.但如果佢唔收,咁可能都會考慮寶血.

有無人知其實讀下午班塞車的問題係唔係嚴重過上午班?上次星期六下午interview完,我足足用了2個小時才由跑馬地番到北角.如果平時都係咁就真係大wok 啦.

原帖由 sixlau 於 08-11-6 10:56 發表
有無人知其實讀下午班塞車的問題係唔係嚴重過上午班?上次星期六下午interview完,我足足用了2個小時才由跑馬地番到北角.如果平時都係咁就真係大wok 啦. ...

果日係埋跑馬? 跑馬日的PM班就可能真係會有此問題!

AM班應該無此問題!

不如問下學校經驗? 我相信無家人可以容忍小朋友塞車超過1個鐘!

但係小朋友唔會sat 返學, 跑馬都係sat 同wed 夜晚,所以唔會咁塞既.

不過係causeway 上跑馬地成日都塞車就真. 我去兩次都塞, 但唔知係咪sat 先係咁.

有無人知其實讀下午班塞車的問題係唔係嚴重過上午班?上次星期六下午interview完,我足足用了2個小時才由跑馬地番到北角.如果平時都係咁就真係大wok 啦. ...

原帖由 sixlau 於 08-11-6 10:49 發表
我都會in聖馬加利大,聖公會同真光.聖心同spk都會博下,但應該唔會收啦.因為我個係細女.其實我target係聖保祿天主教小學,好似聖馬加利大派得好d.但如果佢唔收,咁可能都會考慮寶血. ...

頭2 round派位唔關邊間kinder事! 你想北角>>跑馬地St. Paul, 唔住果區的話機會好微!
不過, 叩門的話, 聖大會比寶血着數少少! 我見寶血每年都有接近10%入St. paul...

我會同女女考私小/直資先, 考唔到岩心水的就會大抽獎! 最後都有寶小墊底, 起碼唔差先!

原帖由 wawa 於 08-11-6 11:05 發表
但係小朋友唔會sat 返學, 跑馬都係sat 同wed 夜晚,所以唔會咁塞既.

不過係causeway 上跑馬地成日都塞車就真. 我去兩次都塞, 但唔知係咪sat 先係咁.

原來得Sat有跑馬, 平日無, 真係大鄉里, 完全唔知!

我見校車時間好detail咁寫, 佢地應該預佐塞車時間... 唔知係埋呢?

上午班:

網名..................女or仔........... 生日
jjtseung.............女女............. 06年12月
28828881.........女女..............06年3月
sofayefung.........女女..............06年7月
jennybill..............女女..............06年9月
queenie80..........女女..............06年8月
mancity..............女女..............06年6月
misshkchow........囝囝..............06年9月
小豆豬.................囝囝...............06年11月
ymjoy.................囝囝...............06年7月
mandm0322.......囝囝.............06年10月
yvonyvon............女女..............06年7月

下午班:

網名....................女or仔........... 生日
foggyao..............女女.............0611
sixlau..................女女.............0609
jomei..................囝囝.............0601
MiniDumbo..........Boy..............0602
sunny^^.............女女.............0612
七點半..................女女.............0605
superp7...............女女.............06年9月cheriechloe.........女女.............0607

原帖由 MRS.MAK 於 08-11-5 23:18 發表
Do they have waiting list?? My bb is rejected......... I only apply for PM but still cannot.

如果妳都心怡寶血, 可以試下寫封有誠意的求位信比學校!
因為, 等12月聖大, 聖公會, 出年SPK放榜會有好多家長放棄寶血學位, 所以到時會有位出來, 你想PM班都有可能架!

sixlau, 果日係因為咁岩有7人欖球賽係政府大球場舉行, 所以先咁塞車, 平日我諗唔會O既~~~

我囡都是取錄,是上午班,想問如果報坐校,那個校車費list是否每個月的車費費用?

原帖由 cannychui 於 08-11-6 12:49 發表
我囡都是取錄,是上午班,想問如果報坐校,那個校車費list是否每個月的車費費用?

係呀, 係月費!

係呀! 是坐校車價目表, 不過, 可以唔洗宜家比, 可以等到出年先比 (我已confirm學校)...

原帖由 cannychui 於 08-11-6 12:49 發表

jjtseung, 請問為何你會話唔係同區, 入st. paul's 機會會微呢??

原帖由 jjtseung 於 08-11-6 11:06 發表

頭2 round派位唔關邊間kinder事! 你想北角>>跑馬地St. Paul, 唔住果區的話機會好微!
不過, 叩門的話, 聖大會比寶血着數少少! 我見寶血每年都有接近10%入St. paul...

我會同女女考私小/直資先, 考唔到岩心水的就會 ...

原帖由 七點半 於 08-11-6 14:02 發表
jjtseung, 請問為何你會話唔係同區, 入st. paul's 機會會微呢??

小學自行派位第一round: 適用於投考官津小學
1st round 係不計校網只可揀一間學校, 然後就計分派位

首先, 會先給予有兄弟在同一小學/父母在同一小學就職就必收, 一定要收....
之後就計分:
(一) 父�母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作 (20分)
(二) 兄�姊在與該小學同一校址的中學部就讀 (20分)
(三) 父�母為該小學的校董 (20分)
(四) 父�母或兄�姊為該小學的畢業生 (10分)
(五) 首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者)(5分)

>> 以上 5 項只可以選一項, 一般嚟講...item 1-3 既人唔多, 最多係以"父/母係 old boys/girls" 身份, 因為有 10 分

以上得分再加下列是但一項:

(六) 與該校的辦學團體有相同的宗教信仰 (5分)
(七) 父�母為該小學主辦社團的成員 (5分)
(八) 適齡兒童(即在九月開課時年滿五歲八個月至七歲) (10分)

無背景, 無宗教的通常得15分, 肯定入唔到, 20分都有50/50機會, 25分就入硬咁滯!

第二round: 搞珠仔
教育局會將全港各區分成唔同校網, 大家就會收到你居住既校網可以報讀既學校! 所以, 同一校網搞珠仔就着數好多!
呢個時候就會有好多人就會借地址來搞珠咁lor! or 搬屋去到好校網區!

不過, 如果你第一round已經有25分在手, 就唔使理地址, 10拿9穩啦!

唔記得補充:

如果妳指St. Paul's Convent School (Primary Section), 係私校, 唔跟大抽獎, 所以與地址無關!

我講的係St. Paul's Primary Catholic School, 呢間係津校, 要大抽獎!

e..聽你咁講,仔考聖心的確無so喎...
咁我又要重新再考慮究竟報唔報
但囝囝考spk你又點睇呢?
spk係阿嫂叫我考既
佢朋友個囝讀spk..小學自行派位考到華仁..叫我不妨一試咁話..
其實我既target係 st.jo & 華仁...
有20分..自行去考呢兩間,機會大嗎? tks!
原帖由 jjtseung 於 08-11-6 07:45 發表

原帖由 Jomei 於 08-11-6 15:50 發表
e..聽你咁講,仔考聖心的確無so喎...
咁我又要重新再考慮究竟報唔報
但囝囝考spk你又點睇呢?
spk係阿嫂叫我考既
佢朋友個囝讀spk..小學自行派位考到華仁..叫我不妨一試咁話..
其實我既target係 st.jo & 華仁...
有20 ...

SPK考下都不防, 因為都好難考, 佢收佐你仔先再慢慢"言念"! 起碼無咁遠先!
出年你可以試下考St. Jo的K2! 直接d!
呢兩間小學好多仔想入架, 20分, 好多人都有, 機會只係50/50 only!

‹ 上一主題|下一主題