用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2008年小一, St. Joseph's (wanchai) 的家長,大家一起來 ...
樓主: Derdad
go

2008年小一, St. Joseph's (wanchai) 的家長,大家一起來認識一下. [複製鏈接]

醒目開學勳章

噢,係咪病?流感?好番要去打針啦,依家菌好勁呀!
要追番功課啦(好彩呢幾日都冇乜)!
大家互相幫助,唔駛客氣喎!

原帖由 GogoCheung 於 08-11-1 19:18 發表

Hi Derdad,

我反覆睇過亞仔本手冊, 無你所講的通告.  幸好問到你, 可能27日佢第一日返學, 東西太多有d亂.  佢上星期無返4日學.
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

原帖由 Derdad 於 08-11-2 19:12 發表
噢,係咪病?流感?好番要去打針啦,依家菌好勁呀!
要追番功課啦(好彩呢幾日都冇乜)!
大家互相幫助,唔駛客氣喎!

多謝關心, 暫時好了些, 佢係哮喘, 突然條氣唔順入左醫院. 因為我出左差, 老公唔識照顧, 比佢食kfc 及 mc噹噹 + 雪榚, 游水又無比保暖衣個仔著 (自從佢4歲起有哮喘, 我就比佢學游水, 打跆拳, 但都係咁樣).  我本來好唔開心, 個仔返唔到學又無得影班相. 差點連測驗都返唔到.  因怕他無精神 又 怕他身體弱會感染其他病.  好彩後來有返精神, 我就日日帶佢返學.  重企係門口, 直到佢上了班房, 才敢離開, 萬一有咩事都可以帶佢走.
就因為企係門口几日, 看到校長很關心及照顧小朋友, 尤其一年班. 書包太長會幫他們搞返短, 又幫小朋友整水壺繩, 有個同學仔開唔到水壺蓋, 竟然走去揾校長開 (我細個就唔敢), 校長都照開可也.
另外, 班上老師都很好, 好幫手.  我叫老公打電話到學校請假及取功課. 叮囑佢唔好揾老師, 因怕老師忙, 怕擾亂人地工作.  但後來班主任都有打電話尼我屋企.  功課及通告都分得好好.  但24日因為無人手, 亞仔出院, 我又未返, 所以無攞功課, 老師都話唔緊要.

無論如何, 健康係最重要, 有好的體魄, 才可以昂然上路.

希望大家的小朋友都, 身體健康, 精靈活潑

聽到都肉痛, 希望你小朋友健健康康啦, 爸爸多數都係大意d

請問你囝囝係邊班? 如果同班的話下次可以係度多d溝通吓

我個囝都好鍾意梁校長, 我之前都問過佢, 佢都話唔知點解, 總之就係鍾意.

11月6日旅行, 請問大家會預備咩午餐比囝囝帶去呢? 除三文治仲有無其他提議?
Kinkin Mama

醒目開學勳章

KinKin_Mama,

1E 班好似得妳一個係BK比較活躍 D 發言...

GogoCheung,

哮喘真係麻煩小小,除了吃藥就係要改善體質。
妳選游水比個仔非常正確,但體質要改善到,可能要幾年的時間o架。

比點耐性吧,總會是守得雲開見月明。

原帖由 KinKin_Mama 於 08-11-4 23:38 發表

我個囝都好鍾意梁校長, 我之前都問過佢, 佢都話唔知點解, 總之就係鍾意.

11月6日旅行, 請問大家會 ...
Best wish,

原帖由 KinKin_Mama 於 08-11-4 23:38 發表

11月6日旅行, 請問大家會 ...

Hi KinKin,

我個仔1c, 平時無事尚算健康又大隻, d人都唔信佢有哮喘.
我又出左差南京, 明天的食物, 我老公準備, 佢話買左好多, 不同類的零食.  但午餐就無買, 打算明早買隻腸仔飽比佢就算.  真係比佢激死

原帖由 Derdad 於 08-11-5 14:11 發表
KinKin_Mama,

1E 班好似得妳一個係BK比較活躍 D 發言...

GogoCheung,

哮喘真係麻煩小小,除了吃藥就係要改善體質。
妳選游水比個仔非常正確,但體質要改善到,可能要幾年的時間o架。

比點耐性吧,總會是守得雲開見月明。 ...

Hi Derdad,

多謝你!!  守得雲開見月明, 我相信的.
其實我個仔都8了一些班上的軼事給我. 我想過發表出來的. 但平時放工要睇功課又要照顧個細囡.  所以無做到.
我最怕係, 人地亞媽會睇到, 可能會唔開心.  其實我個仔成日話人 頑頗.  其實佢可能都有份.  唔係點會無左1/3貼紙

始終大個d病痛會小d, 總之比佢多d運動啦

其實睇番張通告, 都唔係好長時間, 我唔會比佢帶太多野食啦, 費事搞到論論盡盡

希望聽日唔會落雨取消旅行啦
Kinkin Mama

原帖由 KinKin_Mama 於 08-11-5 21:49 發表
始終大個d病痛會小d, 總之比佢多d運動啦

其實睇番張通告, 都唔係好長時間, 我唔會比佢帶太多野食啦, 費事搞到論論盡盡

希望聽日唔會落雨取消旅行啦 ...

點解星期五要照常上課, 去完一日旅行, 可能散晒, 第二日無得休息下.

我覺得其實選星期五去會好d添

唔知聽日會有咩活動呢? 入面有咩設施?
Kinkin Mama

原帖由 KinKin_Mama 於 08-11-5 22:47 發表
我覺得其實選星期五去會好d添

唔知聽日會有咩活動呢? 入面有咩設施?

我都覺得星期五最好.  死啦! 我連亞仔去邊度旅行都唔知.

大潭童軍中心
10:00 am至 3:00pm
Kinkin Mama

記住提你老公幫囝囝帶外套 同埋嘖定蚊怕水 (通告上有寫)
Kinkin Mama

原帖由 KinKin_Mama 於 08-11-5 23:13 發表
記住提你老公幫囝囝帶外套 同埋嘖定蚊怕水 (通告上有寫)

好的, 要提佢.  
係咪10:00由學校出發, 3:00可以在學校接回.  還是3:00 才由童軍營離開
著夏季運動服嗎?  外套要學校的白色嗎?  有帽什色風褸, 唔知可唔可以?

應該係小朋友要9:45抵達學校, 旅遊巴10:00由學校出發, 3:00到達學校並解散

同平時運動堂一樣, 我會比佢著番白色外套, (通告無寫其他)  但可自行帶帽

快d提你老公啦
Kinkin Mama

原帖由 KinKin_Mama 於 08-11-5 23:45 發表
應該係小朋友要9:45抵達學校, 旅遊巴10:00由學校出發, 3:00到達學校並解散

同平時運動堂一樣, 我會比佢著番白色外套, (通告無寫其他)  但可自行帶帽

快d提你老公啦 ...

亞仔亞女可能訓左, 我寫低左, 明早打電話叫佢起身, 再提佢.

唔該晒你.

唔洗客氣

原來你仲有個囡囡添
Kinkin Mama

原帖由 KinKin_Mama 於 08-11-6 00:03 發表
唔洗客氣

原來你仲有個囡囡添

個女得14個月, 仲有排捱!!!

醒目開學勳章

呀仔番咗o黎,話玩得很開心,仲贏咗五粒糖tim!

但係玩乜就唔肯講喎!:;pppp: :;pppp: :;pppp:

原帖由 KinKin_Mama 於 08-11-5 23:12 發表
大潭童軍中心
10:00 am至 3:00pm
Best wish,

醒目開學勳章

呢度發表嘅意見係呢度散,況且呢度又唔會提供姓名,而且又有alalma 證實吓(佢個仔都係讀1C班o架!)...
唔怕分享喎!

原帖由 GogoCheung 於 08-11-5 21:31 發表

Hi Derdad,

多謝你!!  守得雲開見月明, 我相信的.
其實我個仔都8了一些班上的軼事給我. 我想過發表出來的. 但平時放工要睇功課又要照顧個細囡.  所以無做到.
我最怕係, 人地亞媽會睇到, 可能會唔開心.  其實我個 ...
Best wish,

原帖由 Derdad 於 08-11-6 15:58 發表
呢度發表嘅意見係呢度散,況且呢度又唔會提供姓名,而且又有alalma 證實吓(佢個仔都係讀1C班o架!)...
唔怕分享喎!

我個仔成日話佢果班有一個同學好曳, 連老師都唔怕.  話佢第一次默書, 係咁望住個櫃筒偸睇, 比老師發現, 佢就即刻掉左本書去無人坐個位.  我嚇一跳, 咁細個小朋友, 點會咁大膽.  而加d細路, 真係好聰明.

我唔知佢點解會知人地測驗好低分.  當佢話比我知果個同學的分數, 我又好驚訝.  就問了佢一句, 點解會得XX分, 佢爸爸媽媽無同佢温習咩?

我個仔竟然咁樣答我 : 我點知"姐", 我又唔識佢爸爸媽      

我驚嚇的是, 要做負責任的父母, 不是選一所學校比小朋友就算.  事先要清楚小朋友的特質, 了解一下學校會否適合自已的小朋友都很重要.
我唔知自已係咪想得嚴重左
‹ 上一主題|下一主題