用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (1) 05/05-26/11/2008
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (1) 05/05-26/11/2008 [複製鏈接]

Charlottemum, iwff, kookoo,
我都好緊張想早d知道9月開學及其他安排, 您地會唔會參加義工家長, 我係囝囝幼稚園都有做, 安排到時間都想試吓!

hello iwff,

你好....我囝囝明年小一,港同係我心儀的學校,因囝囝性格比較主動,所以想俾囝囝試一試....

我本來擔心怎樣應付面試,得知不用見家長 ...

原文章由 iwff 於 08-5-14 09:10 發表
lokmanmama,

港同係要面試兩次的, 家長不用見, 要交profile, 我個人覺得小朋友簡單的資料及校內成績已足夠, 不用太花巧。

第一輪面試(大概一千人)分小組輪流入課室玩遊戲答問題(大概8人一組), 詳情不是很清楚, 因 ...

Cindy媽咪,

係呀。港同不用見家長的, 你小朋友若是主動的, 港同會幾適合, 面試完全係小朋友自己去面對, 好坦白講若家長面試都係會講好的一方面的(即係討好學校), 但小朋友面試係最真的了。

希望你仔仔考到心儀的學校啦。

iwff

原文章由 Cindy媽咪 於 08-6-7 21:21 發表
hello iwff,

你好....我囝囝明年小一,港同係我心儀的學校,因囝囝性格比較主動,所以想俾囝囝試一試....

我本來擔心怎樣應付面試,得知不用見家長 ...

...

醒目開學勳章 王國長老

Cindy媽媽
講真, 我寧願考學校見家長, 起碼得唔得都心裡有數, 好過發生過咩事都唔知, 好驚啊 !! 不過個個都overrun, 要後面果d等又真係好慘既!
anyway, 主動既小朋友, 考咩學校都著數d既! 總之每一間學校都有唔同好處同埋唔好處, 要考慮埋小朋友本質, 家長期望等再配合呀

TSLiu
學校需要好多家長義工架, 你肯幫手就最好啦! 例如lunch mum, 圖書館義工, story mom, 小棟樑等, 而家教會都有d小組籌委, 如輕輕鬆鬆2個鐘, 夜晚既相聚黃昏後等, 不過要有心理準備, 小學唔同幼稚園, 唔會俾家長跟埋入課室呀咁, 所以好多時, 就算做義工都未必assign返自己果班, 同埋會指定時間至stay o係學校
你就好啦, 你係咪唔駛返工架? 好羨慕呀......

BChu
我女就係真光幼稚園出黎既, 兩間都係好學校, 比較就唔好喇, 或者我又講下真光丫
真光係基督教學校, 中小幼o係同一校址, 好大架, 室內室外運動場, 禮堂, 泳池都有, 校風純樸, staff都好有heart, 真心為小朋友好, 家校合作一流 (我同真幼既老師仲有聯絡的!)
小學低年班都係叫活動教學, 都會有參觀活動呀咁, 不過活動既程度就唔及hkuga, 例如功課, 測考等都偏向傳統, 有普通話不過唔及hkuga咁intensive
唔好睇'真光'個名好似俾人感覺好呆, 佢俾好多機會學生去表達去思考, 所以學生唔呆的, 都幾主動tim
真光係私校, 學費...我女升小一果年around $2600, 我估而家會貴dd啦, 中學係津中, 有人話屬band one尾band two頭, 由於係津中所以都唔可以保証100%直升的, 你可以上真光網頁, 應該有晒學生升中派位資料, 我見一般如果學生係自覺性強的, 應該唔駛家長太操心都可以順利過渡架喇
希望呢d資料幫到你啦

[ 本文章最後由 Charlotte_mom 於 08-6-8 12:31 編輯 ]

Charlotte_mom,

阿仔既表現會好過我,因他性格主動、大膽,同我完全兩種性格...如學校見家長,我實拖累他了...

btw, 我當年讀真光中學的,校舍真的很大,仲有 swimming pool tim....我識游水就係因為咁.....but 我最唔鍾意件校服, 覺得好老土...

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-8 12:15 發表
Cindy媽媽
講真, 我寧願考學校見家長, 起碼得唔得都心裡有數, 好過發生過咩事都唔知, 好驚啊 !! 不過個個都overrun, 要後面果d等又真係好慘既!
anyway, 主動既小朋友, 考咩學校都著數d既! 總之每一間學校都 ...

我問了朋友的女兒(讀緊5年班), 她的校車係有單程的同學, 但冇話要後備。我估係因為我朋友住藍田麗港城校車冇咁逼, 可以坐單程吧, 港島多人坐校車所以有限制。

不過, 我朋友不滿校車在課後活動不會有校車回九龍區, 只有港島區, 因我朋友只用鐘點冇用工人姐姐, 每次都要麻煩同學仔的家長幫手接女兒,當然家長樂意的, 但她都不好意思了。

我朋友已向主任反映, 希望校車公司今年會做得好d啦。

iwff

iwff, 我又問番閱讀書本嘅問題, 之前你話1個月要閱讀20本, 咁係咪每本都要做閱讀報告? 定係1個月要做幾多本報告?

Kookoo,

我又不是好清楚喎, 我要星期五才見到我朋友問, 又唔好意思特登打電話問佢  , 不如等Charlotte-mom答我們啦。

Cheer....
iwff

原文章由 KooKoo 於 08-6-10 14:43 發表
iwff, 我又問番閱讀書本嘅問題, 之前你話1個月要閱讀20本, 咁係咪每本都要做閱讀報告? 定係1個月要做幾多本報告?

原文章由 iwff 於 08-6-10 15:48 發表
Kookoo,

我又不是好清楚喎, 我要星期五才見到我朋友問, 又唔好意思特登打電話問佢  , 不如等Charlotte-mom答我們啦。

Cheer....
iwff

唔緊要, 因昨日同屋企人傾開有關閱讀報告, 所以又要問你地喇

醒目開學勳章 王國長老

查實無硬性規定的
每個月尾都可以o係互聯網上報, 今個月讀書數量, 學校會有圖書俾小朋友circulate返屋企睇, 開學會有通告請家長夾錢買課外書, 學期尾會每人分到幾本返屋企
英文方面, 有reading task, 有個folder的, 可能要求小朋友寫讀後感, 或者要求小朋友運用書入面學識既字去寫句子, 做練習........我記得舊年就有一袋書circulate, 每人揀arm自己水平既書(有d學生好勁架嘛!), 睇完做返d報告咁.....每年可能有d唔同, 視乎英文老師達成咩共識
原文章由 KooKoo 於 08-6-10 04:41 PM 發表

唔緊要, 因昨日同屋企人傾開有關閱讀報告, 所以又要問你地喇

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-10 17:56 發表
查實無硬性規定的
每個月尾都可以o係互聯網上報, 今個月讀書數量, 學校會有圖書俾小朋友circulate返屋企睇, 開學會有通告請家長夾錢買課外書, 學期尾會每人分到幾本返屋企
英文方面, 有reading task, 有個fo ...

哦.....明白啦, 咁都定d

多謝您的資料, 我要返工0架! 如果唔駛成日駐係學校就可以請大假做, 我係囝囝幼稚園幫手做newsletter, 開吓會然後可以係屋企做. 試過去佢班房講故事. 其實做義工係想了解多d間學校及小朋友學校生活咋!

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-8 12:15 發表
TSLiu
學校需要好多家長義工架, 你肯幫手就最好啦! 例如lunch mum, 圖書館義工, story mom, 小棟樑等, 而家教會都有d小組籌委, 如輕輕鬆鬆2個鐘, 夜晚既相聚黃昏後等, 不過要有心理準備, 小學唔同幼稚園, 唔會俾家長跟埋入課室呀咁, 所以好多時, 就算做義工都未必assign返自己果班, 同埋會指定時間至stay o係學校

kookoo,
關於閱讀報告, 您唔駛擔心, 小朋友好容易適應, 佢地見個個都自己做, 佢會跟著做; 好似我個小朋友間幼稚園都會安排佢地係學校借圖書做閱讀報告, 佢見同學仔交閱讀報告, 佢自己係屋企就搵睇過嗰d寫報告, 同自願去圖書館借書, 因為學校鼓勵佢地交到幾多本閱讀報告就有小禮物.

原文章由 TSLiu 於 08-6-11 09:28 發表
多謝您的資料, 我要返工0架! 如果唔駛成日駐係學校就可以請大假做, 我係囝囝幼稚園幫手做newsletter, 開吓會然後可以係屋企做. 試過去佢班房講故事. 其實做義工係想了解多d間學校及小朋友學校生活咋!

QUOTE:
TSLiu

kookoo,
關於閱讀報告, 您唔駛擔心, 小朋友好容易適應, 佢地見個個都自己做, 佢會跟著做; 好似我個小朋友間幼稚園都會安排佢地係學校借圖書做閱讀報告, 佢見同學仔交閱讀報告, 佢自己係屋企就搵睇過嗰d寫報告, 同自願去圖書館借書, 因為學校鼓勵佢地交到幾多本閱讀報告就有小禮物.

TSLiu, 你仔仔間幼稚園都有做閱讀報告架, 我仔間園都有做, 不過佢唔會主動做, 係我隔個星期叫佢做, 佢先會做, 所以係度問定資料, 如果要本本做, 咁我就要開始train佢每睇一本書就要做, 咁而家可以唔使train住

醒目開學勳章 王國長老

呵, 我都試過返去講故仔, 時間係12:30-1:30, 所以要請上午假, 講完仲要飛的士返工, 成$100
不過見到d小朋友開心就咩都抵返晒
原文章由 TSLiu 於 08-6-11 09:28 AM 發表
多謝您的資料, 我要返工0架! 如果唔駛成日駐係學校就可以請大假做, 我係囝囝幼稚園幫手做newsletter, 開吓會然後可以係屋企做. 試過去佢班房講故事. 其實做義工係想了解多d間學校及小朋友學校生活咋! ...

你真係好付出呀, 其實可以付出比學校, 自己小朋友見到都好開心的。 希望有機會認識更多家長啦。

iwff

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-11 11:28 發表
呵, 我都試過返去講故仔, 時間係12:30-1:30, 所以要請上午假, 講完仲要飛的士返工, 成$100
不過見到d小朋友開心就咩都抵返晒

醒目開學勳章 王國長老

哈.........我都好開心見到咁多有心幫手既家長, 學校會需要好多義工的, 有機會合作合作啦
原文章由 iwff 於 08-6-11 11:41 AM 發表

你真係好付出呀, 其實可以付出比學校, 自己小朋友見到都好開心的。 希望有機會認識更多家長啦。

iwff

各位媽咪,

請問有無外籍老師教英語架?
如果無, 上英文堂時係咪用全英語授課?
另外, 有無普通話堂?

charlottemum,

見你係第2個topic, 你幫個囝簡緊學校,
點解你比個囝讀埋港大同學會?

[ 本文章最後由 minmin 於 08-6-12 13:44 編輯 ]

醒目開學勳章 王國長老

學校英文老師多數係"香蕉" (校長既用詞), 真正金頭髮既就唔多, 上堂當然講英文啦, 佢地教法好活動架, 我女試過返黎扮天氣小姐, 最後仲好認真咁微笑話"thank you for watching", 笑到我肚痛
學校無普通話堂, 因為中文已經係用普通話教, 即係日日都要講普通話....我o係第2個topic見到唔少bk家長都話, 小朋友o係學校學普通話唔知做咩, 連默書都聽唔明, 呢方面, 我夠膽拍心口話hkuga無呢個問題, 只有我個女時時話聽唔明我講既普通話 (次次同佢溫默書我都覺得好無面)
至於我個仔, 我梗係想佢入hkuga啦, 怕學校唔收咋.........

原文章由 minmin 於 08-6-12 01:19 PM 發表
各位媽咪,

請問有無外籍老師教英語架?
如果無, 上英文堂時係咪用全英語授課?
另外, 有無普通話堂?

charlottemum,

見你係第2個topic, 你幫個囝簡緊學校,
點解你比個囝讀埋港大同學會? ...

charlottemum & all mammy,

唔該晒. 咁abc都好d, 佢地講英既文係流利d既.
死啦, 我唔識普通話, 點教???
我老公識, 但佢好晚先放工, 點教?
通常每日既工課, 需要做幾長時間 1,2 個鐘?
每班有幾多學生?

請問你知唔知同學會中學幾多錢學費呀?

[ 本文章最後由 minmin 於 08-6-13 13:57 編輯 ]

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-12 12:43 發表
哈.........我都好開心見到咁多有心幫手既家長, 學校會需要好多義工的, 有機會合作合作啦

Charlotte_mom, 學校會唔會硬性規定每位同學嘅家長最少參加一樣義工家長架?
‹ 上一主題|下一主題