用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 傳統名校有冇邊間壓力唔大嫁?
樓主: broadband
go

傳統名校有冇邊間壓力唔大嫁? [複製鏈接]

4測4考!!!! 7-8樣功課!!! That's a lot!  

我個女現在p2,入呢間傳统名校之前,個個都話好深、好多功課、好難頂,但係其實每天功課得五、六樣,仲要好多都係改正,有時唔駛改就得二、三樣,ニ測二考,默書一星期中、一星期英,因為半日制,下午仲可以上埋興趣班,去埋公園玩都仲得,所以有時唔可以盲目去信人地講乜就係乜。

原文章由 cyhp 於 08-4-17 15:51 發表
我個女現在p2,入呢間傳统名校之前,個個都話好深、好多功課、好難頂,但係其實每天功課得五、六樣,仲要好多都係改正,有時唔駛改就得二、三樣,ニ測二考,默書一星期中、一星期英,因為半日制,下午仲可以上埋興趣班,去埋公 ...

岩, 最緊要睇番小朋友既能力同性格去揀學校!

hehe.....認同你的說法,並不是外傳那樣可怕,做完功課重大把時間玩!

原文章由 cyhp 於 08-4-17 15:51 發表
我個女現在p2,入呢間傳统名校之前,個個都話好深、好多功課、好難頂,但係其實每天功課得五、六樣,仲要好多都係改正,有時唔駛改就得二、三樣,ニ測二考,默書一星期中、一星期英,因為半日制,下午仲可以上埋興趣班,去埋公 ...

回覆 #18 yuenwa 的文章

其實唔係話所有傳統名校都會好大壓力
間間學校唔同
有好多因素要考慮
課程深淺 功課量 校風 校長同先生教學理念
最緊要既係
是否適合你個小朋友讀

依家有好多唔係傳統名校既學校都"谷"得好勁
功課又深又多 個個月測驗/考試
有d又話活動教學 考試題目大多都係來自課程範圍之外
呢d咪仲大壓力

[ 本文章最後由 RSG媽媽 於 08-4-18 11:21 編輯 ]

Totally agree.
最緊要既係是否適合你個小朋友讀

原文章由 RSG媽媽 於 08-4-18 11:14 發表
間間學校唔同
有好多因素要考慮
最緊要既係
是否適合你個小朋友讀

功課又深又多 個個月 ...

原文章由 RSG媽媽 於 08-4-18 11:14 發表
間間學校唔同
有好多因素要考慮
最緊要既係
是否適合你個小朋友讀

功課又深又多 個個月 ...

睇吓邊類型名校la!!
LV叫名牌, WHY, MARCO POLO都係名牌!!!  了解吓想撰嘅學校係米大家講話嘅名牌, 我唸相同LEVEL吓比較, 意見會中肯D!!

原文章由 decision 於 08-4-8 10:30 發表
冇free lunch概!

同意!! 無FREE LUNCH嘅!!!!

原文章由 Planet 於 08-4-7 09:13 發表
我都識幾個讀緊男小拔, 老師教得唔深(入),但考試就好深, 英文課程小二就教到小四程度, 唔係家長要鬥而係學校真係無嘜點教,所以要上雞精班, 仲有大家都唔好盡信一啲家長說話, 個個都話讀得好輕鬆, 其實家家有本難唸的 ...

AGREE!!!

說到尾,各位家長,選校,是看你自己對教育的理念和那一間學校最相配。

首先,你先問自已,什麽是理想的教育?
是看重分數,還是看重過程?
是要和別人比較,還是尊重孩子的能力和獨特?
是要家長力谷,還是自動自覺愉快學習?

就算你覺得你的孩子能力好,受得谷,那就要讓他接受一套只求分數,比較,並整天考測默的教育?

你覺得有名氣就是出人頭地的保証?贏出公開試就是你要你孩子有的價值觀?你真是對他好,還是對你的面子好?

選校,根本就是價值觀問題。
敬畏耶和華是智慧的開端,認識至聖者便是聰明

原文章由 peppergin 於 08-4-18 13:56 發表
說到尾,各位家長,選校,是看你自己對教育的理念和那一間學校最相配。

首先,你先問自已,什麽是理想的教育?
是看重分數,還是看重過程?
是要和別人比較,還是尊重孩子的能力和獨特?
是要家長力谷,還是自動自覺愉快學習?

就算你覺得 ...

AGREE!! 係價值觀問題.

原文章由 C.C.Lam 於 08-4-7 11:32 發表
講唔係個個細路/家長都適合同埋認同傳統教學架嘛. 小雜呢度時不時都有: 唔適合, 讀唔上, 嫌辛苦, 唔付出就響度鬧, 其實係錯配, 自己揀錯囉.
得好、講得正確

Be a Happy Student in School all the time

My son is always happy in school and afterschool.  He told me a lot of things which was happened in school everyday.

The main point is we (parents) cannot push or create any presure to them during they are learning or doing howeworks at home.  Before exam, we prepare some execises for him to do or read the tast books.  All the kids enjoy learning.  Parents should provide a good reading envoirment for them at home.   

We always play games with him in the evening such as UNO, Checkers, Cars or teachers roll play.  Let's them know living is enjoyable.   Arrange the time for study 30 mins and play 30mins.   Young kids dont have any pressue in primary.   They must learn how to social and express their feelings and play difference kinds of activities.  It can build up their confidence and talking skills.   I dont like a quiet boy or silence baby.

Work hard... everybody
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

你的意見很受用,帶起大家有質素的討論,bk 家長真是獲益不淺!!
其實讀名校與否,最重要是能善用名校的特色,配合小孩的個性,如小兒般就有很強的惰性,不太discipline, 但非常服從學校的權威及教導,亦不抗拒接受催谷,這樣的孩子就讀傳統教會學校便perfect match了!當然,讀間有名的就更加理想了,起碼有質素保證呢!!

原文章由 kyliema2006 於 08-4-16 12:45 發表
Dear 夏安:

孩子性格
其實小兒就讀的幼稚園是頗催谷的,所以很早已顯露他讀書的習性。因為幼稚園亦有考試,所以做父母的,循例都會與他溫習,儘管他已熟悉課程,但每當要溫習時,他總是愁眉苦臉,很可憐似的。後來,我再想,求學都是為 ...
‹ 上一主題|下一主題