用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人報了禮賢?
樓主: C9C9
go

有無人報了禮賢? [複製鏈接]

Childhood & cclbaby,

Have U decided to study in 禮賢 already ?
Have U tried another private or DSS with acceptance ?

原文章由 sweetmj 於 07-11-19 10:56 硐表

Have U decided to study in 禮賢 already ?
Have U tried another private or DSS with acceptance ?

I already get a seat at GHS, so I will not register at 禮賢.

Also, I'm waiting for the result of SFA, and I will choose between GHS & SFA.

原文章由 Childhood 於 07-11-19 11:11 硐表

I already get a seat at GHS, so I will not register at 禮賢.

Also, I'm waiting for the result of SFA, and I will choose between GHS & SFA.

Congratulations to U, Childhood.  I am also waiting for the result of SFA.  It is better that U have made a prelimilary decision.  SFA is a very conservative school with good academic results.  But, it is very busy and strict to students.  Must have thorough consideration on SFA.  Do U agree ?

puncos,
您咁快就知 reject 啦?唔好灰心住, 可能郵遞錯誤呢?您睇埋呢幾日先啦﹗您有GHS 都唔錯呀﹗起馬有一個 BACKUP 先﹗

sweetmj,
其實深水埗區的中學校網對我本人的感覺不是很好,很難選擇,反之觀塘區會比較好一點。另我未知會否入讀禮賢, 要看其他學校結果再決定。您呢?

都係我自己估估吓,若然是收的話,無理由仲未收到!不過正如您所講有間 backup 都定 d 。

原文章由 cclbaby 於 07-11-19 11:21 硐表
puncos,
您咁快就知 reject 啦?唔好灰心住, 可能郵遞錯誤呢?您睇埋呢幾日先啦﹗您有GHS 都唔錯呀﹗起馬有一個 BACKUP 先﹗

sweetmj,
其實深水埗區的中學校網對我本人的感覺不是很好,很難選擇,反之觀塘區會比較好一點。另我未 ...

原文章由 cclbaby 於 07-11-19 11:21 硐表
sweetmj,
其實深水埗區的中學校網對我本人的感覺不是很好,很難選擇,反之觀塘區會比較好一點。另我未 ...

cclbaby,
我也是未能做決定, 好煩 !  不過, registration 是在月尾, 仲可以再想想和捜集資料, 結果陸續公布, 好心急 !
禮賢是好學校, SFA 也是好的, 兩所學校都好似是深水埗中學校網, right ?

咁米係啦﹗唔好擔心﹗我都係唔理啦﹗總之有間backup 就算啦﹗為有等埋11月26日啦再決定啦﹗

原文章由 puncos 於 07-11-19 11:27 硐表
都係我自己估估吓,若然是收的話,無理由仲未收到!不過正如您所講有間 backup 都定 d 。

係呀﹗禮賢同 SFA 都係深水埗校網, 所以小學一定要選一間好嘅校網, 因中學係睇小學校網來派位的。

原文章由 sweetmj 於 07-11-19 11:30 硐表

cclbaby,
我也是未能做決定, 好煩 !  不過, registration 是在月尾, 仲可以再想想和捜集資料, 結果陸續公布, 好心急 !
禮賢是好學校, SFA 也是好的, 兩所學校都好似是深水埗中學校網, right ? ...

原文章由 sweetmj 於 07-11-19 11:16 硐表

Congratulations to U, Childhood.  I am also waiting for the result of SFA.  It is better that U have made a prelimilary decision.  SFA is a very conservative school with good academic results.  But, ...

我朋友的女兒讀SFA P.1, 她說有時個女做功課做到十點幾十一點, 都幾大壓力!

但是, 私校就是這樣, 它們的"業積", 就是學生的學業成績. "業積"唔好, 還會有人願意每月比兩三干元送子女入讀嗎? 私校比我的感覺就是"谷"(好似電腦超頻咁! ), 真係要有心理準備, 與你的小朋友麦長期作戰.

原文章由 cclbaby 於 07-11-19 12:05 硐表
係呀﹗禮賢同 SFA 都係深水埗校網, 所以小學一定要選一間好嘅校網, 因中學係睇小學校網來派位的。

如果小朋友"頂得順"功課壓力, 更係選SFA啦

當然係, 但都要睇埋家長, 因家長係要 SUPPORT 佢地的﹗

原文章由 Childhood 於 07-11-19 12:08 硐表

如果小朋友"頂得順"功課壓力, 更係選SFA啦

原文章由 cclbaby 於 07-11-19 12:11 硐表
當然係, 但都要睇埋家長, 因家長係要 SUPPORT 佢地的﹗

我同意SFA真係幾深和谷學生的, 我唔怕去面對辛苦的support, 小兒都算是可谷的學生, 他每天一放學會乖乖的做完功課和做exercise才玩, 真是上天賜給我最好的禮物.  但choose SFA, 可能小兒會少了愉快學習, 同意 ?
何況SFA & 禮賢都是在深水埗校網, 選是但一間都好像兩難 ? :-|

想請問有沒有人知道禮賢除正選生外,其餘報名的小朋友是否全數撥作後備呢?

相信全數撥作後備。
‹ 上一主題|下一主題