用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血會伍季明紀念學校 2007 <伍上> 一年級 請進!
樓主: sowhat?
go

2007 <伍上> 一年級 請進! [複製鏈接]

回覆 #3 cc0524 的文章

你說得對, 要100分,真的不易, 好多時,小朋友都只是錯太意, 而這方面又很難控制, 只有看他自己是否細心!
:-D  :-)  :-P 笑口常開

醒目開學勳章

嘻嘻~~ 自問自己當年考試都未拿過一百分!!

原文章由 WowWow 於 07-11-2 17:11 硐表
你說得對, 要100分,真的不易, 好多時,小朋友都只是錯太意, 而這方面又很難控制, 只有看他自己是否細心!

真好, 又有兩天假期!

醒目開學勳章

係呀!! 下星期有三日添呀~~

原文章由 sowhat? 於 07-11-7 13:39 硐表
真好, 又有兩天假期!

係呀, 大家鬆一鬆.

小一家長, 你地仔女那班有開放教室未呀? 真係好好嫁, 可以看下他們上堂.  哈哈

原文章由 cc0524 於 07-11-7 13:54 硐表
係呀!! 下星期有三日添呀~~

原文章由 acandf 於 07-11-7 14:09 硐表
係呀, 大家鬆一鬆.

小一家長, 你地仔女那班有開放教室未呀? 真係好好嫁, 可以看下他們上堂.  哈哈

開放教室,只可以睇佢上一堂咋.

我想問係唔係次次考完試都要返學校攞成績表架 ?

係呀, 得 一堂, 好過冇啦, 好多學校小一都冇嫁.

第一同第三次考試,才會返校攞成績表

原文章由 satu 於 07-11-7 14:41 硐表

醒目開學勳章

有一堂都好過無呀, 係咪??!!

原文章由 satu 於 07-11-7 14:41 硐表

原文章由 acandf 於 07-11-7 15:03 硐表
係呀, 得 一堂, 好過冇啦, 好多學校小一都冇嫁.

第一同第三次考試,才會返校攞成績表

唔係噃, 我有幾個 friend 都有小一觀課日噃.

噤即係一年同老師傾得兩次偈 ?

醒目開學勳章

可以係咁講, 不過如果你平時有咩事既, 你都可以打電話比老師呀!! 開左學咁耐, 老師有無主動打過比你呀??

原文章由 satu 於 07-11-7 16:57 硐表

唔係噃, 我有幾個 friend 都有小一觀課日噃.

噤即係一年同老師傾得兩次偈 ?

我地學校原來小一至小三都有嫁.  (教室開放日) 雖得一堂, 其實,真係唔錯了,

我有問題想問清楚點, 都會打比老師嫁, 佢地上緊堂就會下課後回覆的.

原文章由 cc0524 於 07-11-7 17:01 硐表
可以係咁講, 不過如果你平時有咩事既, 你都可以打電話比老師呀!! 開左學咁耐, 老師有無主動打過比你呀??

噤老師噤忙, 我又無咩特別事, 我都無打比老師.

老師亦無打電話比我, 我就當係小朋友返學無咩問題啦, no news is good news.

原文章由 cc0524 於 07-11-7 17:01 硐表

醒目開學勳章

咁當然如果無咩事就梗係唔會主動搵老師啦, 其實都明白 D 老師要兼顧咁多野真係好辛苦! 不過去年小一班主任同埋英文科老師都有主動打電話比我, 問下小朋友開左學之後有無咩學習上既問題, 適唔適應咁.......  

原文章由 satu 於 07-11-8 11:15 硐表
噤老師噤忙, 我又無咩特別事, 我都無打比老師.

老師亦無打電話比我, 我就當係小朋友返學無咩問題啦, no news is good news.

真係好啦, 我都好想老師比d feedback我呀,問親亞女佢一定話 ’無野呀,老師無野講呀’

原文章由 cc0524 於 07-11-8 11:21 硐表
咁當然如果無咩事就梗係唔會主動搵老師啦, 其實都明白 D 老師要兼顧咁多野真係好辛苦! 不過去年小一班主任同埋英文科老師都有主動打電話比我, 問下小朋友開左學之後有無咩學習上既問題, 適唔適應咁.......  

...

醒目開學勳章

如果真係想知, 真係唔怕主動打比老師和, 佢都有責任話比你知小朋友係學校點架, 係呢, 班主任教邊科呀?? 如果個班主任越教得多就越了解你個小朋友上堂情況.

原文章由 satu 於 07-11-8 11:27 硐表
真係好啦, 我都好想老師比d feedback我呀,問親亞女佢一定話 ’無野呀,老師無野講呀’

我明, 不過就快有得觀課同派成績表,到時傾啦. 

班主任教英 +音.都有好多機會接觸小朋友,佢地個個月換位,又會重新分配識務,班主任真係落左好多心機  

原文章由 cc0524 於 07-11-8 11:34 硐表
如果真係想知, 真係唔怕主動打比老師和, 佢都有責任話比你知小朋友係學校點架, 係呢, 班主任教邊科呀?? 如果個班主任越教得多就越了解你個小朋友上堂情況.

...

醒目開學勳章

觀課日係見唔到班主任, 除非你睇那堂是班主任教啦, 至於派成績表那天你都唔好期望咁大, 因為每個家長得 5 分鐘, 就算比多一陪時間你, 都係 10 分鐘, 如果你有咩想問老師既你好諗定啦, 唔係到時一貶眼就過架啦~~

應該全校咁多班都係咁架, 每個月換座位同埋職位, 咁先公平呀!!

原文章由 satu 於 07-11-8 14:37 硐表
我明, 不過就快有得觀課同派成績表,到時傾啦. 

班主任教英 +音.都有好多機會接觸小朋友,佢地個個月換位,又會重新分配識務,班主任真係落左好多心機  

...

想知你們的小朋友會用多少時間做功課?
:-D  :-)  :-P 笑口常開

我都想知呀,因為我的小朋友做功課做得好慢,日日用3-4鐘做3-4本功課!

原文章由 WowWow 於 07-11-14 17:22 硐表
想知你們的小朋友會用多少時間做功課?

amy3010

用3-4鐘做3-4本功課, 真係耐咗d呀, 快d要佢養成專心點, 快手點習慣啦, 如果唔係, 再上3年班較忙時就更煩了.

做功課專注好重要, 要做其實可以好快完成, 我女返到家都唔係立刻做功課, 佢一定會玩下先, 放咗學返家一定想鬆下呀, 好正常.   但佢知道一坐下來做功課就要專心做, 小一開始, 我女就明白, 功課始終要做, 如你唔專心而錯了or 拖長來做, 未浪費自己時間, 一個憧分配時間的孩子會知點做.  你要比佢知道是佢的責任呀.  你嘗試下讓你仔知道啦, 希望有所改善.

原文章由 amy3010 於 07-11-14 20:48 硐表
我都想知呀,因為我的小朋友做功課做得好慢,日日用3-4鐘做3-4本功課!
‹ 上一主題|下一主題