用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局香港道教聯合會圓玄小學 圓玄小學--家長交流區
樓主: 06yy
go

圓玄小學--家長交流區 [複製鏈接]

Re: 圓玄小學--家長交流區

Hi VanessaMeMe,
唔好客氣啦!   今早做早操由兩位普通話老師在臺上用普通話帶領,所有班主任都和小朋友一起做,見到佢哋咁精神、咁有活力,睇到我都好開心。

Hi all,
聽到下午校停課, 剛打了電話問學校, 學校說都是按正常時間放學。

Hi yy06,
真好呀! 如果妳有空就多點post出來, 讓各媽咪分享下, 這是我們的精神食糧呀!

Hi anthony_mum,

我小朋友都明唔晒架,佢連『高效』教完第一課都唔知
要做功課又唔知,我自己就跟多D囉!小朋友要適應上每堂要成個鐘,佢哋D專注力边有咁長,慢慢嚟啦。

VanessaMeMe 寫道:
Hi all,

聽到下午校停課, 剛打了電話問學校, 學校說都是按正常時間放學。

係呀!全日班可以夠鐘先接放學

唔知幾時先有課外活動circular 呢 P2有未呀?

06yy
謝你給我的網址,我會在今年申請。

唉~~阿女寫手冊真係睇到我嗌哂救命      IQ低d都估唔到佢寫乜     

佢放學都好似好攰咁,但又唔肯訓      你地有無發覺佢地嘅課本都教得好快咁噃    佢己經讀咗好多頁俾我聽啦      佢今日己經開始借咗本書返嚟,話下星期還   

manlili 寫道:
06yy
謝你給我的網址,我會在今年申請。

你今年申請就要快D打电話問吓幾時收申請表啦,如果我無記 錯學校已经開始收表。

hviy 寫道:
唉~~阿女寫手冊真係睇到我嗌哂救命      IQ低d都估唔到佢寫乜     

佢放學都好似好攰咁,但又唔肯訓      你地有無發覺佢地嘅課本都教得好快咁噃    佢己經讀咗好多頁俾我聽啦      佢今日己經開始借咗本書返嚟,話下星期還   

可以上網check homework。

Hi

我囡放學都係又餓又累, 不過我無讓她睡覺,夜晚就9:30睡.  
她們的w.s 代號真係好難明, 好似昨日中文, I(1.2)/ w.s(1.2), 到底是兩張or一張? 我就只見到一張. 另外有數學WS, 但手冊及綱上都無寫.

marinayiu 寫道:
Hi

我囡放學都係又餓又累, 不過我無讓她睡覺,夜晚就9:30睡.  
她們的w.s 代號真係好難明, 好似昨日中文, I(1.2)/ w.s(1.2), 到底是兩張or一張? 我就只見到一張. 另外有數學WS, 但手冊及綱上都無寫.

我都覺得老師寫得唔clear,我昨日都諗咗陣,但係書包又揾唔到第兩張,咪為又估係一張囉
係呀math w.s.手冊及web上都無寫架,每日都要估老師寫什么都很頭痛

[ 本文章最後由 06yy 於 07-10-7 10:29 編輯 ]

昨天中文w.s. question 1都唔知點答,是有関課本的question,我還未見過那本書喎 我小朋友就『是但』答。 :-| 唔知老師點mark叻

[ 本文章最後由 06yy 於 07-10-1 03:23 編輯 ]

我女初時都說忘記了, 後來她自己寫了藍色 及 黃色, 都不知對不對.
06yy 寫道:
昨天中文w.s. question 1都唔知點答,是有関課本的question,我還未見過那本書喎 我小朋友就『是但』答。 :-| 唔知老師點mark叻
BTW,中文還未有改好的功課帶返黎播

我想信P1沒有家長知道Answer, 由得小朋友們自由發揮吧!

老師應該上課時教了課文,但我們就未有書check 唔到答案,如果小朋友有留心聽書都可能記得。我嗰個就話:好似x色又好似y色,我就隋便佢自已寫。無法! :idea:

都唔知等到幾時D書先到齊。

D書會唔會仲搭緊船? :-|

Hei Hei 講吓笑啫!

但真係等咗好耐      

hi 06yy,

我個仔昨天帶了那本新書回來'小一新生', 那張worksheet是在這本書入面搵答案的. 你小朋友是否將本書留在學校, 你可以問下佢呢!

見到個friend,佢話佢小朋友個班都派咗書,我再問我班Dmami,原來只係我嗰班l無派書咋

[ 本文章最後由 06yy 於 07-10-1 03:22 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題