用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 LSPS 小一家長交流區(2007/08)
樓主: boygirl
go

LSPS 小一家長交流區(2007/08) [複製鏈接]

Re: 九月入讀LS一年級報到喇!

update 各位仔仔的班級 :
jeffhon (1A)
Sukioo (1A)
DouglasMama (1B)
Yokoe (1B)
ah-shui (1C)
lasallejai (1D)
Chanwill (1F)
Boygirl (1F)
pigpigapple (?)
Candy外甥仔 (?)
NamNamKO (1D)
Cantaloup (1C)

各位LS家長 :

急!急!想各位幫幫忙!
想知道一年級的同學仔中文書的 出版社,我問過學校,學校是用啟思,但啟思原來也有兩個版本,究竟是啟思的語文新天地還是新編啟思中國語文?請各位幫幫忙!   

咦??

乜你有書單la咩???

中文已改用另一出版社.

boygirl 寫道:
各位LS家長 :

急!急!想各位幫幫忙!
想知道一年級的同學仔中文書的 出版社,我問過學校,學校是用啟思,但啟思原來也有兩個版本,究竟是啟思的語文新天地還是新編啟思中國語文?請各位幫幫忙!   

我無書單,不過打過電話去問學校,今年用梗邊個出版社他們話中文用啟思!
ah-shui 寫道:
咦??

乜你有書單la咩???

ZZ :
中文科已改了出版社嗎?是邊個出版社?麻煩你講我知,實在急要知道中文書是哪一本!(有難言之隱!     )謝謝!   

check pm

ZZ :
中文科已改了出版社嗎?是邊個出版社?麻煩你講我知,實在急要知道中文書是哪一本!(有難言之隱!     )謝謝!   

zz:

Please check PM. Thanks a lot!

下年會轉中文書,不要買啓思。下年應該用教育或現代。

真的嗎?不知何時才會有書單?我的兒子中文實在太差了,要急補中文!如有消息,麻煩告知!謝謝各位的幫忙!   

boygirl:

哦.....原來你嘅 "難言之隱" 係話個仔D中文差.....

小事啦, 差得過我亞水個仔???     

大家稔住搭校車,真係要睇緊自己既小朋友,
我friend話我知,校車d高年級學生,
時時係車上講粗口,太細既小朋友都唔知意思,
有樣學樣, 朋友已決定小二唔再比小朋友坐校車.

其實好多學校d校車裏面啲學生都好壞,因為冇老師在場,所意我建議保母車or 自己車。

BBMax 寫道:
其實好多學校d校車裏面啲學生都好壞,因為冇老師在場,所意我建議保母車or 自己車。

但我認為學校係可以做d嘢囉, 你著住校服就係代表學校,
我已叫朋友寫封信比校長, 請佢跟進吓, 一架校車都係
30幾人, 一定要處罰吓d壞份子

鳳梨:

有道理!!應該要向PTA反映下添。

我都諗住比仔仔搭校車喎!校車內的行為真的那麼差?但我無辦法自己送他回校,有其他保姆車的資料嗎?   

boygirl 寫道:
我都諗住比仔仔搭校車喎!校車內的行為真的那麼差?但我無辦法自己送他回校,有其他保姆車的資料嗎?   

If you also have information, please pm me so that I can pass it to my friend.

情況都唔係甘差啫! 我仔都搭左2年校車, 都無學壞, 的確識到高年級既, 重成日借書佢睇, 如果真係有d唔好既情況, 要同校車保母講, 佢地會處理.
其實保母車都會有呢種事, 最緊要教小朋友自己去judge事情是對定錯.

Bambi 寫道:
情況都唔係甘差啫! 我仔都搭左2年校車, 都無學壞, 的確識到高年級既, 重成日借書佢睇, 如果真係有d唔好既情況, 要同校車保母講, 佢地會處理.
其實保母車都會有呢種事, 最緊要教小朋友自己去judge事情是對定錯.

咁你好彩啦or你小朋友無向你投訢, 唔係個個小朋友都會學人講嘢, 但有時家長都唔知小朋友點解suddenly會係不適當既場合彈一兩句粗口, 佢地都唔知呢d說話有幾差, 已向校長反影, 校長已一早知校車情況...
所以如果自己小朋友平時較好動, 喜歡copy人地d說話就要睇緊d, 而事實又真係因小朋友係校車太離譜而家長自行接送, 始終得7歲真係未懂分辨是非. 睇戲都有三級啦, 唔通小朋友又岩睇咩?..自己懂分析??

有時衰人唔洗多, 一個既破壞力已夠震撼~~

始終係津校, 乜人都有...如果學校再唔加強德育或者嚴懲壞份子, 遲早發生大件事見報   

我仔坐了5年校車,從未聽過佢講一句粗口.可能我好彩

講真學校就是社會的縮影,當然它比社會單純很多,始終都是小朋友.大家都來自不同的家庭,每個家庭都有它本身的故事,父母只要跟得貼,再加以教導,佢地會明白的.每間學校都有其優劣點,就要睇下你點去應付.

鳳梨 寫道:
[quote]
Bambi 寫道:

咁你好彩啦or你小朋友無向你投訢, 唔係個個小朋友都會學人講嘢, 但有時家長都唔知小朋友點解suddenly會係不適當既場合彈一兩句粗口, 佢地都唔知呢d說話有幾差, 已向校長反影, 校長已一早知校車情況...
所以如果自己小朋友平時較好動, 喜歡copy人地d說話就要睇緊d, 而事實又真係因小朋友係校車太離譜而家長自行接送, 始終得7歲真係未懂分辨是非. 睇戲都有三級啦, 唔通小朋友又岩睇咩?..自己懂分析??

有時衰人唔洗多, 一個既破壞力已夠震撼~~

[/quote]
‹ 上一主題|下一主題